Τούντας: Να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου

«Πριν φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε να τρέχουμε και να μην τελειώνουμε πάλι.»

Parallaxi
τούντας-να-υπάρξει-υποχρεωτικός-εμβο-781074
Parallaxi

«Με βρίσκει 100% σύμφωνο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε να τρέχουμε και να μην τελειώνουμε πάλι. Ξεκινώντας από τους υγειονομικούς θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Στην συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Τούντα, προτεραιότητα μετά, έχουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλά άτομα, πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προς τιμήν τους είναι κατηγορία εργαζομένων με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην χώρα.

«Με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών γυμνασίου και λυκείου», υπογραμμίζει ο κ. Τούντας και εξηγεί ότι «υποχρεωτικός εμβολιασμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας για να γραφτούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. ‘Αρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, είτε συνταγματικότητας είτε οποιασδήποτε άλλης επίκλησης ή επιχειρήματος, για να μην προχωρήσουμε σε μια ανάλογη υλοποίηση ενός μέτρου που θα περιορίσει πολύ σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας το φθινόπωρο».

Σε σχέση με άλλα μέτρα και αλλαγές στα σχολεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του συγχρωτισμού, αυτά λέει ο κ. Τούντας πως είναι αναγκαία και καλοδεχούμενα.  «Αν φτάσουμε στο σημείο να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο ορμητικό κύμα, θα πρέπει πάλι να δούμε πιθανόν ένα υβριδικό μείγμα δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά αυτά θα κριθούν και θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Αυτός ο ιός εκτός από αόρατος εχθρός είναι εν πολλοίς και άγνωστος, μας έχει εκπλήξει δυσάρεστα μέχρι τώρα και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με τις μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε σε τι βάθος χρόνου μας προσφέρει ανοσία ο εμβολιασμός».

Σχολιάζοντας ο κ. Τούντας, το πώς οδηγηθήκαμε στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων, λέει ότι «η πίεση να ανοίξει γρήγορα ο τουρισμός, για να πάρει ανάσες η οικονομία, οδήγησε στο να χαλαρώσουν τα μέτρα αμέσως μετά το Πάσχα,  πρόωρα, καθώς δεν είχαμε εξασφαλίσει τα ποσοστά εμβολιασμού που θα καθιστούσαν την χαλάρωση χωρίς κίνδυνο. Θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομία και όχι με τις κοινωνική μας ζωή και την ψυχαγωγία που θα μπορούσαν να περιμένουν, όπως δεν βλέπω τον λόγο γιατί έπρεπε χαλαρώσει αυτή η υπόθεση με τις μάσκες.»

Και εξειδικεύει την γνώμη του, λέγοντας πως όταν μιλάει η πολιτεία για σύσταση και όχι για αναγκαστική εφαρμογή ενός μέτρου αυτό δεν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Η μάσκα θα πρέπει να υποχρεωτική και στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όταν βρισκόμαστε με περισσότερα άτομα».

Επίσης, σημειώνει, πως τα μέτρα που αφορούν στα πλοία θα έπρεπε να εφαρμόζονται και στα άλλα μέσα μέσα μεταφοράς, λεωφορεία και μετρό. Και θα πρέπει να αντικατασταθούν τα σελφ τεστ με τα ράπιντ ή τα μοριακό, γιατί το αρνητικό σελφ τεστ δεν είναι διαβατήριο ελευθερίας, καθώς έχουμε πολλά ψευδώς αρνητικά».

Καταλήγοντας, σχολιάζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «είμαστε ήδη καθυστερημένοι στην αναγκαία επανίδρυση του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ του 1983 δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τον 21ο αιώνα. Έχουμε ένα σύστημα που είναι το πλέον ιδιωτικοποιημένο στην Ευρώπη, όπου οι Έλληνες αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ένα σύστημα αναποτελεσματικό, σπάταλο, ένα σύστημα κοινωνικά άδικο. Όλα αυτά θα έπρεπε να μας οδηγήσουν σε μια ριζική αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Ξέρουμε ότι τα συνδικάτα στον τομέα της υγείας είναι αρνητικά σε οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, αλλά αν δεν σπάσουμε αυγά, δεν πρόκειται να έχουμε το σύστημα υγείας που θέλουμε».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα