Τουρκία: Αμφισβητεί κυριαρχία νησιών και ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία με επιστολή στον ΟΗΕ
Aναφέροντας πως η Ελλάδα παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο και στο Κυπριακό.
Νέα προκλητική επιστολή απέστειλε η Άγκυρα μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Η Τουρκία στην επιστολή της, αμφισβητεί εκ νέου τόσο την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία όσο και την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναφέροντας πως η χώρα μας παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των τρεχουσών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.
Σημειώνει ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε για άλλη μια φορά στρεβλή εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό.
Προσθέτει, επίσης, ότι η «εχθρική στάση της Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος που να ευνοεί τη συνεργασία και την καλή γειτνίαση».
Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η ρητορική της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς και οι δράσεις της παρουσιάζουν «έντονες ασυνέπειες».
«Η ρητορική που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση και οι ενέργειές της στο πεδίο δείχνουν έντονες ασυνέπειες. Ενώ η Ελλάδα αυτοπροβάλλεται ως “πρωταθλήτρια” του διεθνούς δικαίου, επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις διατάξεις αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλον στην επιστολή.
O κος Σινιλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για επιδίωξη μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας.
«Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτής της πολιτικής φάνηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Ελλάδα υπέγραψε βιαστικά τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, παραμονές της επανέναρξης των διμερών συνομιλιών με την Τουρκία.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει σαφώς στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει, συνοψίζοντας πως εάν Ελλάδα είναι ειλικρινής στο κάλεσμά της για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, τότε πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, υπεραπλουστεύοντας εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όπως οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX).
Πηγή: skai.gr