Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε 167 υπόπτους για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν
Οι περισσότεροι στρατιωτικοί είναι εν ενεργεία.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους σήμερα κατά τις έρευνές της για συνολικά 167 υπόπτους, πολλοί από τους οποίους στρατιωτικοί σε ενεργό υπηρεσία, σε μια κίνησή της κατά υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το κύμα αυτό συλλήψεων είναι το πιο πρόσφατο στην διάρκειας τεσσάρων ετών καταστολή που έχει στόχο το δίκτυο στην Τουρκία του Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Αυτός αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι αρχές εξαπέλυσαν επιχείρηση ξεκινώντας από την επαρχία της Σμύρνης σε αναζήτηση 110 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων 16 πιλότων, συνταγματαρχών και αντισυνταγματαρχών σε 26 επαρχίες, μετέδωσε το δίκτυο TRT Haber. Σύμφωνα με το ίδιο, 89 ύποπτοι έχουν συλληφθεί.
Σε ξεχωριστή επιχείρηση που έχει επίσης στόχο υποστηρικτές του Γκιουλέν, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες για άλλους 57 υπόπτους σε 15 επαρχίες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι 32 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο αυτών των ερευνών.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, περίπου 80.000 άνθρωποι κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε αναστολή. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τις τάξεις του τουρκικού στρατού.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει το μέγεθος της καταστολής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για την καταστολή των διαφωνούντων.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει χρειάζονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πηγή: ΑΠΕ