Top

Η Τουρκία τερματίζει τις απειλές

Παραλήρημα τούρκικων ΜΜΕ

Parallaxi
η-τουρκία-τερματίζει-τις-απειλές-626690
Parallaxi

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα… συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο -Αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο

Για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κατηγορούν την… Ελλάδα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το haberler.com «Η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία» και δημοσιοποιεί φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν’ αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί.

Μάλιστα, παρά τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται τώρα τις Διεθνείς Συνθήκες, τονίζοντας ότι το νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένο.

Οπως αναφέρει το άρθρο του haberler.com:

«Η Ελλάδα, η οποία με τα βήματα που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνει την ένταση, στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο πού βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η Ελλάδα που κάνει διάφορες προβοκάτσιες στην περιοχή τελευταία με τουριστικό φέρι μπόουτ εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός».

Στο άρθρο δημοσιεύονται μάλιστα φωτογραφίες του AFP που όπως αναφέρει «έδειξαν ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών με το φέρι μπόουτ που πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια στα νησιά πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Αυγούστου διακρίνονται να κατεβαίνουν οι στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό».

Τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας αποτελούν νέες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων του 1947. Η διοίκηση της Αθήνας παρά το ότι απαγορεύεται να υπάρχει εκεί στρατός από το 1960 και εντεύθεν συνεχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά».

ΥΠΕΘΑ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Πηγές του υπ. Αμυνας της Ελλάδος απαντούν παγίως στις τουρκικές αιτιάσεις πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Πού το πάει ο Ερντογάν; – «Παιχνίδι νεύρων» για 20 μέρες

Μόνο η στάση της Γαλλίας προβληματίζει την Άγκυρα Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Αθήνα, αναμένοντας να δει εάν η Τουρκία θα προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ή αντίθετα θα κλιμακώσει, επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε μία θερμή σύγκρουση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο εφόσον η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις. Όσο τραβάει το σκοινί, διάλογος δεν μπορεί να γίνει.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα! Προφανώς αυτός και το επιτελείο του κρίνουν ότι η συγκυρία τους ευνοεί. Κυρίως θεωρούν ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν έχουν να φοβούνται τρικλοποδιά από τους Αμερικανούς. Τους Ευρωπαίους δεν τους φοβούνται, αφού το μήνυμα που εμπράκτως έχουν λάβει από το Βερολίνο είναι ότι δεν θέλει την επιβολή κυρώσεων, πολύ περισσότερο κυρώσεων που να είναι επώδυνες για την Τουρκία.

Μόνο η στάση της Γαλλίας προβληματίζει την Άγκυρα, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να κουνήσει το δαχτυλάκι της για να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έχει λάβει και σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σ’ αυτό το σκηνικό, δεν αναμένεται κάποια τουρκική στροφή στο χρονικό περιθώριο των περίπου 20 ημερών που έχει δώσει η ΕΕ, δηλαδή μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου και θα αποφασιστεί η επιβολή ή όχι κυρώσεων και ποιων κυρώσεων. Τα κράτη-μέλη που δεν θέλουν να πιέσουν την Άγκυρα με κυρώσεις, ζητούν από την Αθήνα να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ώστε με αυτές στο χέρι να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσεις τις έρευνες και να καθίσει στο τραπέζι.

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του. Είναι προφανές πως η Αθήνα δεν μπορεί να πάει σε διάλογο μέσα σ’ αυτό το κλίμα και το έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι το κατανοούν.

Για την τουρκική πλευρά, όμως, φαίνεται πως άλλη είναι η προτεραιότητα. Επιδιώκει να ασκήσει ασφυκτική πολιτική και στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα, να την φθείρει και τελικά να την κάμψει με σκοπό ο διμερής διάλογος να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα» ανέφερε με αφορμή την 98η επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” (επί των Ελλήνων) και πρόσθεσε: «Ακριβώς όπως έγινε ο αγώνας για απελευθέρωση και η νίκη, παρά όλα τα είδη δυσκολιών, δεν θα διστάσουμε να αποτρέψουμε τις φιλοδοξίες για Σέβρες (Συνθήκη των Σεβρών) στη Γαλάζια Πατρίδα και σήμερα».

Επανήλθε, μάλιστα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που έκανε νέα αναφορά στο casus belli. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες. Την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ –σύμφωνα με τα τουρκικά Μίντια– έχει δώσει εντολή στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ανοίξει πυρ αν χρειαστεί.

Μία ακόμα κίνηση στην σκακιέρα του πρέσινγκ είναι και το ζήτημα της επήρειας σε ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, αφού επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα, όπως έχει αυτό ξεδιπλωθεί, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο».

Εν μέσω αυτών των απειλών, κινούνται οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου) και των όποιων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας αυτή αποφασίσει. Μέχρι τότε, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο.

Aνάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η νότια πτέρυγα του NΑΤΟ

Μπροστά σε αδιέξοδο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open Tv στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου – Η θέση της Ρωσίας, η στάση των ΗΠΑ ΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραβάει τόσο πολύ το «σκοινί» με κίνδυνο να σπάσει και να τιναχτεί στον αέρα όλη η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε στην ανάλυσή του στο Open Tv, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής, ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του Open Tv στην Ουάσιγκτον τονίζει ότι η συγκεκριμένη στάση του Τούρκου προέδρου δικαιώνει όσους λένε στους Αμερικανούς ότι «ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας», γιατί τα προβλήματα που δημιουργεί εξυπηρετούν τα σχέδια του Πούτιν και ας υποστηρίζει η Ρωσία ότι δεν εμπλέκεται, επισήμως, με τη δικαιοδοσία και τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, εκκρεμεί και η επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν. Η Καγκελάριος απέδειξε ότι μπορεί να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο και η ίδια μπορεί «να κρατήσει το χαλινάρι του αλόγου», όπως αναφέρει και μια διπλωματική πηγή. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το ΝΑΤΟ, αν συγκρουστούν δύο μέλη του. «Προφανώς θα κάτσει να τα βλέπει από τις Βρυξέλλες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε την ανάλυσή του αναφορικά και με τη θέση της αμερικανικής πλευράς: «Όσο για τον Τραμπ, έκανε δύο τηλεφωνήματα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και έναν στο Τούρκο πρόεδρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε με στόχο την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Ωστόσο, δεν υπάρχει εξέλιξη, οπότε έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο».

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ερντογάν: Προκαλούμε τους εχθρούς μας σε αέρα και θάλασσα

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου απέναντι στην Ελλάδα, με ευθείες απειλές – Η Αθήνα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο διπλωματικό πεδίο ΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι την Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την εθνική εορτή της 30ής Αυγούστου για την καταστροφή της Σμύρνης στην Τουρκία, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις απευθυνόμενος μάλιστα στους λαούς Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε Μητσοτάκη και Μακρόν «μη ικανούς» και διερωτήθηκε αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία». «Προκαλούμε! Αυτή που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Τις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για τη Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr «Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των των Σεβρών, μέσα στην Μπλε Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ: «Η Τουρκία, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Θα συνεχίσει η χώρα μας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες».

Τον… χαβά του, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν -όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Κυριακή- που δείχνει να μην πτοείται από τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων και την προοπτική κυρώσεων κατά της ετοιμόρροπης τουρκικής οικονομίας. Μέσω του Τσαβούσογλου απειλεί ότι θα παρατείνει έως τον Νοέμβριο τις «βόλτες» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι συντηρούν το πολεμικό κλίμα ανασύροντας και το casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Η Αθήνα στο μεταξύ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο διπλωματικό πεδίο την ώρα, που φροντίζει να καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως θα προασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Με τον κόκκινο συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις να διατηρείται, όλοι επιχειρούν να διαγνώσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ταγίπ Ερντογάν. Εάν δηλαδή το μπαράζ των εμπρηστικών δηλώσεων και το κλίμα της πολεμικής παράκρουσης που καλλιεργείται συστηματικά, υποκρύπτει την απόφαση του Τούρκου προέδρου να διαβεί τον Ρουβικώνα, προκαλώντας ένα πολεμικό επεισόδιο.

Πηγές: Ethnos, iefimerida, protothema

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα