Top

Τουρκία: Τριπλασιασμός κρουσμάτων μετάλλαξης Δελτα – Ρωσία: Ξανά ρεκόρ θανάτων

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως

Parallaxi
τουρκία-τριπλασιασμός-κρουσμάτων-με-765142
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Τουρκία: Τριπλασιασμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα σε διάστημα μίας εβδομάδας

Ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19 αυξήθηκε σε 750 από 284 σε διάστημα επτά ημερών και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20% το σαββατοκύριακο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτζά.

Η Τουρκία προχώρησε σε χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου και αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αποκλιμακώθηκε από 60.000 τον Απρίλιο στις 5.000, αλλά ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων.

“Αυτές οι αυξήσεις εμφανίσθηκαν περισσότερο σε περιοχές όπου το επίπεδο των εμβολιασμών είναι χαμηλό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαρετίν Κοτζά έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιασθούν και δήλωσε ότι περί το 61% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο στόχος είναι αυτό το ποσοστό να περάσει στο 70% μέχρι την γιορτή του Έιντ αλ-Αντχα την επόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει 5,5 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και 50.000 θανάτους συνολικά. Τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική εκστρατεία έχει επιταχυνθεί με ένα εκατομμύριο δόσεις ημερησίως, με 38 εκατομμύρια να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση επί πληθυσμού 84 εκατομμυρίων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac και πλέον έχει περιλάβει και τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και το ρωσικό Sputnik V.

Η παραλλαγή Δέλτα απαντάται πλέον σε 36 επαρχίες της Τουρκίας, έναντι 30 την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν εντοπισθεί συνολικά τρία κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα +, δήλωσε ο Φαρετίν Κοτζά.

Το υπουργείο δεν εισηγείται την επιβολή νέων περιορισμών και, αν και δεν υπάρχει νέο κύμα κρουσμάτων, αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, είπε προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων είναι ο εμβολιασμός.

Ομως, η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, εξήγησε ο Κοτζά. Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να πείσει τους ανθρώπους και σχεδιάζει την αύξηση των κινητών μονάδων εμβολιασμού.

Ρωσία: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και πάνω από 24.000 νέα κρούσματα

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 780 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 , ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος αριθμός ημερήσιων θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, καθώς και 24.702 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο.

Η Ρωσία βιώνει άνοδο του αριθμού νέων κρουσμάτων, την οποία οι αρχές αποδίδουν στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και στον αργό ρυθμό των εμβολιασμών.

Η Μόσχα, όπου ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι η κατάσταση ξεκινά να σταθεροποιείται, κατέγραψε 4.991 νέα κρούσματα.

Προειδοποίηση UNICEF- UNESCO για «καταστροφή μιας γενιάς» αν δεν ανοίξουν τα σχολεία

Γαλλία: «Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε πέντε μέρες», προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας – Πάνω από 926.000 Γάλλοι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μετά τις ανακοινώσεις Μακρόν

Τα κρούσματα της Covid-19 διπλασιάζονται κάθε πέντε μέρες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Ο Ιός διπλασιάζεται κάθε πέντε μέρες», προειδοποίησε ο Ολιβιέ Βεράν στο δίκτυο BMF TV.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο επικεφαλής του ιστότοπου Doctolib, όπου οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ανακοίνωσε σήμερα πως “926.000 Γάλλοι έκλεισαν ραντεβού εμβολιασμού” χθες, Δευτέρα, το βράδυ, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για το υγειονομικό προσωπικό και πως το υγειονομικό πιστοποιητικό επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες.

Σε ποσοστό 65%, τα ραντεβού αφορούσαν ανθρώπους κάτω των 35 ετών, διευκρίνισε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο Στανισλάς Νιόξ-Σατό, ο επικεφαλής του Doctolib.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την απόφασή του να επιβάλει τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους, ενώ κατέστησε επίσης τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το υγειονομικό προσωπικό και για όσους έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα, υπό την απειλή κυρώσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε μιλήσει χθες, Δευτέρα, το βράδυ για “εκατοντάδες χιλιάδες” ανθρώπους οι οποίοι έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις ανακοινώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αριθμός των ραντεβού που κλείστηκαν χθες “είναι διπλάσιος απ’ ό,τι την ημέρα ρεκόρ της 11ης Μαΐου και πενταπλάσιος από την περασμένη Δευτέρα. Καταγράψαμε επτά εκατομμύρια συνδέσεις μέσα σε μερικά λεπτά στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου”, διευκρίνισε ο Νιόξ-Σατό.

“Τον Απρίλιο αναπτύξαμε ένα σύστημα λίστας αναμονής, όπως για τα εισιτήρια, χρειάστηκε να το ενεργοποιήσουμε στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου”.

“Καταγράψαμε 20.000 ραντεβού το λεπτό, ένα απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της εκστρατείας (του εμβολιασμού) και αυτό συνεχίσθηκε στη διάρκεια της νύκτας, αυτό συνεχίζεται και σήμερα το πρωί, υπάρχουν ακόμη 100.000 ραντεβού διαθέσιμα σήμερα το πρωί ιδιαίτερα σε μερικά μεγάλα κέντρα”, πρόσθεσε τονίζοντας πως “ραντεβού θα συνεχίσουν να ανοίγουν μέσα στην ημέρα και μέσα στις επόμενες ημέρες”.

Σύμφωνα με τον Νιόξ-Σατό, “θα φθάσουμε γρήγορα τα τέσσερα, πέντε εκατομμύρια ενέσεις την εβδομάδα”.

“Η μέση απόσταση ανάμεσα στο κλείσιμο του ραντεβού και το ραντεβού είναι 11 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως οι Γάλλοι που έκλεισαν χθες ραντεβού θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα μέσα Αυγούστου ή το τέλος Αυγούστου, ανάλογα με τη δεύτερη δόση τους”, εξήγησε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως “το 65% των 926.000” που έκλεισαν ραντεβού χθες, Δευτέρα, το βράδυ “είναι κάτω των 35 ετών, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες και είναι φυσιολογικό, αφού πάνω από 80% των πιο ηλικιωμένων είναι ήδη εμβολιασμένοι”.

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι προειδοποιεί κατά του συνωστισμού σε τουριστικές περιοχές

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε σήμερα κατά του συνωστισμού σε τουριστικά σημεία και ζήτησε ταχύτερους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού ενώ τα επίσημα στοιχεία υποδηλώνουν βραδύτερη εξάπλωση των νέων κρουσμάτων.

Η Ένωση Ιατρών Ινδίας (IMA) εξέφρασε χθες φόβους ότι οι συγκεντρώσεις τουριστών και προσκυνητών μπορεί να αποτελέσουν εκδηλώσεις υπερμετάδοσης, τροφοδοτώντας ένα φονικό τρίτο κύμα μολύνσεων και προειδοποίησε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

“Θα πω πολύ εμφατικά ότι δεν είναι ΟΚ να έχουμε τεράστια πλήθη σε τουριστικές περιοχές, σε αγορές, χωρίς τη χρήση μάσκας”, ανέφερε ο Μόντι σε σχόλια που αναρτήθηκαν στο Twitter, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σοβαρά από τα lockdowns.

Ο απολογισμός των 30,91 εκατ. μολύνσεων λόγω του κορονοϊού στην Ινδία είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Ο επίσημος απολογισμός θανάτων ανέρχεται σε 410.784, πολλοί εκ των οποίων καταγράφηκαν σε ένα βίαιο δεύτερο κύμα μολύνσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν οι άνθρωποι πέθαιναν έξω από τα νοσοκομεία καθώς ανέμεναν για κλίνες και πτώματα ξεβράζονταν στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη.

Σήμερα, οι αρχές ανακοίνωσαν 32.906 νέα κρούσματα –ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τα μέσα Μαρτίου– συγκριτικά με περίπου 400.000 την ημέρα στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού όλων των ενηλίκων με στόχο την ανοσοποίηση 950 εκατ. ανθρώπων έως τα τέλη του έτους, αλλά ο ρυθμός της εκστρατείας επιβραδύνεται λόγω της έλλειψης εμβολίων και διαφορών εμποδίων στην αποθήκευση και μεταφορά τους, και έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 18% του στόχου.

Ο Μόντι ζήτησε επαγρύπνηση απέναντι στα νέα στελέχη του ιού και ταχύτερη εκστρατεία για να προστατευθεί ο πληθυσμός.

Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, όπου ειδικοί πρόσφατα ταυτοποίησαν αυτό που θεωρούν ότι είναι νέο στέλεχος και το οποίο ονόμασαν Δέλτα+.

“Για να καταπολεμηθεί το τρίτο κύμα, πρέπει να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού”, δήλωσε ο Μόντι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση χορήγησε λιγότερες από 4 εκατ. δόσεις εμβολίων την ημέρα συγκριτικά με αριθμό-ρεκόρ 9,17 εκατ. την ημέρα που ο Μόντι ξεκίνησε την εκστρατεία.

Ενώ οι νέες ημερήσιες μολύνσεις είναι σε χαμηλό τριών μηνών, οι θάνατοι δεν έχουν μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας ανησυχία ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς, αίρουν το lockdown με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 2.020 νέους θανάτους λόγω της COVID-19 αλλά ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει θανάτους προηγούμενων ημερών που δεν είχαν ήδη καταγραφεί στην πολιτεία Μαντία-Πραντές, στην κεντρική Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η επικαιροποίηση του αριθμού των θανάτων από τις κρατικές αρχές έρχεται μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αφού οι πολιτείες Μαχαράστρα και Μπιχάρ, οι πλέον πολυπληθείς στην Ινδία, αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω τους αριθμούς των νεκρών, προκαλώντας ανησυχία για ελλιπή καταγραφή στοιχείων και αιτήματα για ευρύτερη αναθεώρηση.

ΕΕ: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην ΕΕ είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι

To 50% έφτασε το ποσοστό των ενήλικων Ευρωπαίων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην ΕΕ είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι!

Για να παραμείνετε ασφαλείς από παραλλαγές και να αποφύγετε ένα νέο κύμα λοιμώξεων, είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε”, σημείωσε.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι “έχουν χορηγηθεί αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ. Ας το κάνουμε”.

Νότια Αφρική: Οι γιατροί αντιμέτωποι με το χειρότερο έως τώρα κύμα της πανδημίας

Σε ένα θάλαμο ασθενών COVID-19 που διαχειρίζεται φιλανθρωπική οργάνωση στο νότιο Γιοχάνεσμπουργκ, νοσηλευτές οδηγούν ασθενείς με φορεία στα κρεβάτια τους, τρέχουν από θάλαμο σε θάλαμο με φιάλες οξυγόνου ή σπεύδουν να βοηθήσουν έναν ασθενή με κρίση βήχα.

Οι εικόνες αυτές θυμίζουν πόσο σκληρά έχει πληγεί η Νότια Αφρική από το τρίτο και πιο σοβαρό έως τώρα κύμα COVID-19, καθώς το μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα καταγράφει έξαρση μεταξύ των ανεμβολίαστων κυρίως πολιτών.

«Το στέλεχος Δέλτα έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στους πόρους … Κάθε νοσοκομείο υφίσταται πιέσεις, κάθε υγειονομικός εργαζόμενος υφίσταται πιέσεις», δήλωσε ο Φατιμάχ Λαμπάτ, ο γιατρός που είναι επικεφαλής της μονάδας που σύστησε η μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση ‘Gift of the Givers’ για να αποσυμφορήσει τα υπερπλήρη δημόσια νοσοκομεία.

«Είναι πολύ εξουθενωτικό … οι ασθενείς συνεχίζουν να μου τηλεφωνούν από την κοινότητα ζητώντας βοήθεια. Και όταν εδώ είμαστε πλήρεις, και πάλι πρέπει να τους βοηθήσουμε», είπε. «Δεν θέλουμε να χαθούν».

Με τη Νότια Αφρική να καταγράφει κατά μέσο όρο 20.000 κρούσματα την ημέρα, η πλέον ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα της Αφρική έχει πληγεί σοβαρά από τον ιό, με 64.000 θανάτους.

Η εμβολιαστική εκστρατεία κινείται με βραδείς ρυθμούς, με μόλις 4,2 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε ένα πληθυσμό 60 εκατ. Στόχος των αρχών είναι οι 300.000 εμβολιασμοί την ημέρα έως τα τέλη Αυγούστου.

Γιατροί λένε ότι ποτέ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές μολύνσεις COVID-19 ταυτόχρονα. Τα νοσοκομεία στην μεγαλύτερη πόλη, το Γιοχάνεσμπουργκ, οπου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα, είναι πλήρη.

Για την 79χρονη Κάθριν Ναϊντού, το πιο τρομακτικό για εκείνη, όταν αρρώστησε σοβαρά, ήταν το να γνωρίζει πόσοι πολλοί είχαν πεθάνει. «Δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Παρακολουθείς ειδήσεις και βλέπεις πόσοι άνθρωποι πέθαναν», δήλωσε η Ναϊντού, που έχει πλέον αναρρώσει, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και φορώντας μάσκα. «Ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επέκτεινε τους περιορισμούς της COVID-19 για ακόμα 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναθροίσεων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί και της πανεθνικής απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ.

Αριθμό – ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού ανακοινώνει η Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι αρχές παρουσίασαν τα σχέδια να παραγγείλουν υγρό οξυγόνο καθώς και δεκάδες χιλιάδες συμπυκνωτές από το εξωτερικό για τη φροντίδα ασθενών από την αναπνευστική νόσο.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφική νέα έξαρση του κορονοϊού που τροφοδοτήθηκε από το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα που έχει οδηγήσει τμήματα του συστήματος υγείας στα όριά τους.

Η ομάδα δράσης για την COVID-19 ανακοίνωσε 47.899 νέα κρούσματα, το έκτο ημερήσιο ρεκόρ τις τελευταίες 10 ημέρες και περίπου επταπλάσια σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, με τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τώρα τα 2,6 εκατ.

Ανακοίνωσε επίσης 864 νέους θανάτους σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 68.000.

Με τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη σε κάποιες περιοχές της πυκνοκατοικημένης νήσου Ιάβας, η ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει ξεπεράσει την παραγωγική ικανότητα των μόλις άνω των 1.700 τόνων την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν. “Αυτό που συνέβη ήταν μια σημαντική αύξηση. Αυτό που ήταν 400 τόνοι, τώρα είναι 2.000 τόνοι”, δήλωσε ο Μπούντι σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος είπε ότι εννέα επαρχίες είχαν αναφέρει ποσοστό πληρότητας νοσοκομειακών κλινών πάνω από 80%, συμπεριλαμβανομένης της Τζακάρτας και της Δυτικής Ιάβας.

Με πολλούς Ινδονήσιους να μην μπορούν να εξασφαλίσουν νοσοκομειακές κλίνες, η ανεξάρτητη οργάνωση συλλογής δεδομένων Lapor COVID-19 είπε ότι 453 άνθρωποι πέθαναν λόγω του κορονοϊού σε αυτοαπομόνωση από τον Ιούνιο.

Ο Λουχούτ Παντζαϊτάν, υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης, είπε ότι ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο έδωσε εντολή στους υπουργούς να αναλάβουν δράση αναφορικά με την κατάσταση με το οξυγόνο.

Ο Λουχούτ είπε στο CNBC Indonesia ότι η χώρα εισάγει 40.000 τόνους υγρού οξυγόνου και πάνω 40.000 συμπυκνωτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία προκειμένου ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μπορούν να αποφύγουν τη νοσηλεία και να αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα