Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα απαντά με νέα Navtex
Για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου
Navtex για αεροναυτικές ασκήσεις από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου,εξέδωσε η Ελλάδα απαντώντας στην επέκταση της παράνομης τουρκικής Navtex που έληγε την Κυριακή, έως τα μεσάνυχτα της 26ης Αυγούστου.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στον ΣΚΑΪ «κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.
Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020».
Η Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει έως τα μεσάνυχτα της 26ης Αυγούστου την παράνομη Navtex που έληγε την Κυριακή.
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στις θέσεις τους παρακολουθώντας στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέιτς, το οποίο το πρωί της Δευτέρας, βρισκόταν σε πορεία εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Στη Βουλή η κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η Αθήνα την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Σήμερα Δευτέρα, στις 18.00, θα συζητηθούν οι συμφωνίες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής και την Τετάρτη θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια.
Στη συζήτηση της Τετάρτης θεωρείται πολύ πιθανό να γίνουν και παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της μείζονος εθνικής σημασίας τους.
Η ταχεία κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο σηματοδοτεί και την έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς μετά την έγκριση της και τα κοινοβούλια και των δύο μερών – Ελλάδας-Αιγύπτου – θα σταλεί στον ΟΗΕ για δημοσίευση. Πηγή: skai.gr