Top

Τουρκική προκλητικότητα: Στους ηγέτες της ΕΕ θέτει και πάλι το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι συζητάει και τι όχι η Ελλάδα.

Parallaxi
τουρκική-προκλητικότητα-στους-ηγέτε-631369
Parallaxi

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη οι 27 ηγέτες της ΕΕ, για την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη» έγραψε ο Σ. Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θα θέσει κατά τη διάρκεια του συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.  Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.

Τι συζητάει και τι όχι η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και θα επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας. Τονίζεται πως ο διάλογος θα έχει ως περιεχόμενο μόνον το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τη μοναδική διαφορά της με την Τουρκία.

Την επόμενη εβδομάδα οι ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου

Την ίδια στιγμή, συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου συμφώνησαν Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να επισημαίνουν ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έχει «θεσμική υποχρέωση» να παρουσιάσει τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος τους : να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγως της τουρκικής στάσης.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε στις δηλώσεις του ότι «Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας, στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της. Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο Ανώτατο Επίπεδο. Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υπογράμμισε δε ότι «οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών».

Η Ελλάδα εξάλλου αναμένει κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στη νομική οντότητα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους.

Νέες οριοθετήσεις ΑΟΖ

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο ίδιος με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν επίσης, «για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς. Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας»

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή.

«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι.

Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις αυτές, δεν αποκλείεται, μεταξύ των χωρών με τις οποίες η Κύπρος θα συζητήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ να είναι και η Ελλάδα.

Το ζήτημα έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ, σύμφωνα με το sigmalive. Αν αυτό είναι η συντήρηση ή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, δεν είναι κάτι που διασαφηνίζεται αυτήν τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.

Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.

Αίγυπτος: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

Η ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, ήταν η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ: Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο

«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, στα πλαίσια της συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος που ενέκρινε τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ.

Και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε: «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Η έγκριση του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε από την ολομέλεια μετά την έγκριση από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής.

Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η απόσυρση των τουρκικών πλοίων όρος για διάλογο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα