Τούρκος πρόξενος: «Να χτίσουμε στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη»

Ο Εφέ Τζειλάν αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και στη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το πραξικόπημα στη χώρα του.

Άκης Σακισλόγλου
τούρκος-πρόξενος-να-χτίσουμε-στενές-787150
Άκης Σακισλόγλου

Σε μια ζέστη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη και στην στενή επαφή της με την γειτονική χώρα. Παράλληλα, λόγω της σημερινής επετείου συμπλήρωσης 5 χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέπτυξε τις απόψεις του για το γεγονός και για το αποτύπωμα που άφησε.

«Μεσολάβησε η πανδημία και ίσως κάπως χάσαμε την επαφή μεταξύ μας. Σκοπός μας είναι να επιστρέψουμε στην προηγούμενη περίοδο, να χτίσουμε στενή σχέση με τους Θεσσαλονικείς και να αποκτήσουμε εξωστρέφεια», σημείωσε ο Εφέ Τζεϊλάν, ο όποιος έχει εδώ και δύο χρόνια αναλάβει τα καθήκοντα του πρόξενου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κύριος Τζεϊλάν αναφέρθηκε στις στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάγκη συνεχούς βελτίωσης τους. «Υπάρχουν σημαντικές τούρκικες επενδύσεις», τόνισε.

«Δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν τα γνωρίζει αυτά. Οι επενδύσεις αυτές των Τούρκων παράγουν προϊόντα και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει και εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών. Μπορούμε να κάνουμε πολλά θετικά. Έχουμε γραφείο εμπορικών υποθέσεων στην οδό Τσιμισκή. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο να δείτε τι υπηρεσίες παρέχονται. Εκεί ο Έλληνας και ο τούρκος επιχειρηματίας κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Παρέχονται υπηρεσίες σε Έλληνες που θέλουν να φέρουν προϊόντα από την Τουρκία, ενώ το γραφείο χρηματοδοτεί ταξίδια εμπορικά και ενημερώνει τους Τούρκους επιχειρηματίες».

Ο κύριος Τζεϊλάν συμπλήρωσε: «Υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Κάποιες φορές βγαίνουν και προβλήματα, όμως πρέπει να συνεργαστούμε καλά γιατί υπάρχει πολιτική βούληση και μεταξύ των ηγετών μας. Τέλη Ιουνίου είχαμε συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με την Εγνατία οδό εδώ στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα των υποδομών. Το ότι δεν καταφέραμε να κατασκευάσουμε μια γέφυρα στους κήπους από το 2014, δεν πρέπει να μας ευχαριστεί. Το 2020 τον Μάρτιο όταν ήμασταν στην αρχή της πανδημίας και οι σχέσεις μας ήταν σε κρίση, κάναμε μνημόνιο συνεργασίας ώστε να έρθουν οι επιχειρηματίες σε επαφή μεταξύ τους και να γίνουν πράγματα σε επίπεδο υποδομών με πρώτο και σημαντικότερο την σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πανεπιστημίων. Μπορούν να γίνουν πολλά σε επίπεδο πανεπιστημίων μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να γίνει καλύτερη. Στο κομμάτι του τουρισμού υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω πανδημίας. Όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα και επιτραπεί η είσοδος Τούρκων στην Ελλάδα, θα βελτιωθεί και ο τουρισμός».

Ο 45χρονος τούρκος πρόξενος αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες του προξενείου: «Από τη Θεσσαλία ως τη δυτική, την κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία προσπαθούμε να ασχοληθούμε με τη θετική ατζέντα. Έστω και μία βίζα που δίνεται σε κάποιον που την έχει ανάγκη, είναι σημαντικό γι’ αυτό προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις αρμοδιότητές μας. Στην πανδημία δε σταματήσαμε στιγμή. Ό,τι προέβλεπε το πρωτόκολλο το εφαρμόζαμε και ήμασταν σε λειτουργία ακόμα και Σάββατα ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες».

Ο Εφέ Τζεϊλάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα του 2016 και στην απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος. «Πριν πέντε χρόνια ακριβώς είχαμε την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο ήταν ένα σημείο καμπής για την ιστορία της Τουρκίας. Κάναμε και εκδήλωση πριν λίγο για τους ανθρώπους που θρηνήσαμε. Τη νύχτα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016 ο λαός έδειξε την αντίδραση του. Καταλάβαμε πως ήταν μια απόπειρα κατά της χώρας μας. Η Τουρκία έχει τραβήξει τα πάνδεινα από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Τότε ο λαός δεν αντιδρούσε και οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να αντισταθούν. Αυτή τη φορά ήταν αλλιώς. Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους με κίνδυνο της ζωής τους γιατί είχαν μέσα τους τη Δημοκρατία. Ποτέ η δικτατορία δεν έφερε κάτι καλό. Σε μία περίοδο που σκεφτόμασταν πως έχουμε κάνει πολλά πράγματα για τη δημοκρατία, είδαμε τα τανκ στους δρόμους. Σοκαριστήκαμε όλοι. Εγώ ήμουν στη Νέα Υόρκη, μακριά από τον κίνδυνο. Σε μια στιγμή κόντεψαν να χαθούν όλα. Έγιναν πολλά. Στρατιώτες πυροβολούσαν πολίτες. Έγιναν βομβαρδισμοί. Θρηνήσαμε νεκρούς και είχαμε τραυματίες. Ήταν μια μάχη ανάμεσα στη βούληση του λαού και των πραξικοπηματιών. Τελικά νίκησε ο λαός. Βοήθησαν και οι κρατικοί λειτουργοί που έμειναν δεμένοι με την κυβέρνηση»

Στην ερώτηση της Parallaxi για το κατά πόσο εκείνα τα γεγονότα οδήγησαν τον Ερντογάν στο να περιορίσει ελευθερίες και να ασκήσει διώξεις σε αντικαθεστωτικούς, ο κύριος Τζεϊλάν απάντησε: «Η πολιτική ζωή στην Τουρκία συνεχίζεται κανονικά με πολυκομματικό σύστημα. Οι πολίτες κρίνουν την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν έχει τη στήριξη του κόσμου. Κέρδισε τις τελευταίες εκλογές από τον πρώτο γύρο. Διώξεις σαφώς και γίνονται εφόσον υπάρχουν στοιχεία. Αυτό που ερευνάται είναι μια συγκεκριμένη οργάνωση που έχει ιεραρχικό μηχανισμό. Γνωρίζουμε πως μπήκε και στο κράτος και στην κοινωνία. Μιλάμε για συγκεκριμένες κατηγορίες, για απόπειρα πραξικοπήματος και για δολοφονία 251 ανθρώπων. Έκαναν παράνομες υποκλοπές και βιντεοσκοπήσεις, απειλούσαν, υπέκλεψαν ερωτήσεις εξετάσεων για εισαγωγή σε κρατικές δομές. Έκαναν εγκλήματα και διώκονται ως τρομοκρατική οργάνωση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταλάβει το λάθος τους και έχουν αποχωρήσει. Ακόμα και στα social media έχουν βγει πολλοί κι έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι συνέβη. Έχουν γίνει χιλιάδες δικογραφίες. Όσοι δεν έχουν σχέση έχουν αθωωθεί», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα