Τουρκία – Εκλογές: Ισχυρό προβάδισμα Ερντογάν, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Εμφανίζεται έτοιμος να κερδίσει μία ακόμα προεδρική θητεία.
Την προσεχή Κυριακή 28/5 οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας. Κόντρα στα προγνωστικά την πρώτη Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε και έθεσε τις βάσεις για μία νέα προεδρική θητεία.
Στις 13ες Προεδρικές εκλογές ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος με την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας, Πρόεδρος Ερντογάν, έλαβε το 49,5% εκατό και ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας , Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έλαβε το 44,88% ψήφων.
Ο Hilmi Daşdemir, γενικός διευθυντής της Optimar Research, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με μεγάλη διαφορά. Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει τουλάχιστον το 53%εκατό των ψήφων. Ειδικότερα ανέφερε πως «Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει με διαφορά. Θα πάρει πάνω από το 53 τοις εκατό των ψήφων. Γνωρίζω πολύ καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν διάβασε την κοινωνία. Ο Ερντογάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά».
Σημειώνεται πως και το Politico δίνει νικητή τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.
«Περιμένω ότι η πλειοψηφία των ψήφων του Ογκάν θα πάει στον Ερντογάν»
Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογκάν ο Hilmi Daşdemir δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογκάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος.
Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».
Το πλεονέκτημα του Ερντογάν
Το κόμμα του ΑΚP βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002 και κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Αν και τα 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας είναι βαθιά πολωμένοι, ο 69χρονος ηγέτης έχει ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.
Σύμφωνα με το BBC οι σύμμαχοι του κ. Ερντογάν ελέγχουν τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σε βαθμό που η κρατική τηλεόραση έδωσε στον πρόεδρο 32 ώρες και 42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και στον αντίπαλό του μόλις 32 λεπτά, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας τον Απρίλιο.
Οι παρατηρητές της διεθνούς ομάδας παρατηρητών ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι υπήρξε άνισος αγωνιστικός χώρος και μεροληπτική κάλυψη στην ψηφοφορία στην Τουρκία, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι είχαν πραγματικές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις.
Αρχικά ο κ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια έγινε πρόεδρος το 2014, διοικώντας τη χώρα από ένα τεράστιο παλάτι στην Άγκυρα. Ανταποκρίθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αυξάνοντας δραματικά τις εξουσίες του και καταπνίγοντας τις διαφωνίες.
Κορυφαίοι Κούρδοι πολιτικοί φυλακίστηκαν και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης απειλήθηκαν με πολιτική απαγόρευση. Αλλά αυτές οι εκλογές ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον πρόεδρο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τον κατηγορούν για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό του 44%, ενώ ακαδημαϊκοί λένε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό.
Ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα του AKP επικρίθηκαν ευρέως για την αντίδρασή τους στους διπλούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που άφησαν εκατομμύρια Τούρκους άστεγους σε 11 επαρχίες. Και όμως οι περισσότερες από τις πόλεις που θεωρούνται προπύργια του Ερντογάν εξακολουθούν να του δίνουν το 60% των ψήφων.
Το κόμμα του έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, αλλά έχει συνάψει συμμαχία με το υπερεθνικιστικό MHP.
Αγώνας για τις υπόλοιπες ψήφους
Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ήδη πολύ υψηλή, σχεδόν 89%, μεταξύ των ψηφοφόρων στην Τουρκία.
Εάν ο κ. Κιλιτσντάρογλου θέλει να καλύψει τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους που τον χωρίζουν από τον πρόεδρο Ερντογάν, θα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον υπερεθνικιστή υποψήφιο Σινάν Ογκάν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με 2,8 εκατομμύρια ψήφους.
Το έργο αυτό έγινε ακόμη πιο δύσκολο όταν ο κ. Ογκάν υποστήριξε τον πρόεδρο. Το αίτημά του είναι μια πιο σκληρή στάση για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών και την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε ήδη υιοθετήσει έναν πιο αυστηρό τόνο για τους Σύρους από τον πρώτο γύρο, υποσχόμενος να «διώξει» όλους τους πρόσφυγες αμέσως μόλις ανέβει στην εξουσία.
Αντιδρώντας στην απόφαση του κ. Ογκάν να υποστηρίξει τον αντίπαλό του, δήλωσε ότι η ψηφοφορία είναι πλέον δημοψήφισμα: «Ερχόμαστε για να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες». Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είχε κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Ογκάν: 450.000 πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους και το σχέδιο ήταν να στείλουν πίσω άλλο ένα εκατομμύριο, είπε.
Ποιος ελέγχει το κοινοβούλιο;
Το κυβερνών κόμμα ΑΚP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνάψει συμμαχία με το εθνικιστικό MHP και μαζί έχουν εξασφαλίσει πλειοψηφία 322 εδρών στο κοινοβούλιο των 600 εδρών, λιγότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Τα κόμματα τείνουν να σχηματίζουν συμμαχίες επειδή χρειάζονται τουλάχιστον 7% υποστήριξη για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.
Η εξακομματική αντιπολίτευση θέλει να το αλλάξει αυτό, αλλά η Εθνική Συμμαχία της κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 212 έδρες. Το φιλοκουρδικό κόμμα κατέβηκε με τη σημαία της Πράσινης Αριστεράς για να αποφύγει μια πιθανή εκλογική απαγόρευση και ήρθε τρίτο με 61 έδρες.
Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, ο πρόεδρος είναι πλέον αυτός που επιλέγει την κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει πρωθυπουργός.
Το μέλλον του Ερντογάν
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σύνταγμα της Τουρκίας που επιτρέπει μόνο δύο θητείες ως πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2028, αν κέρδιζε τον επαναληπτικό γύρο της 28ης Μαΐου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για τον διάδοχό του.
Έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες, αλλά η εκλογική επιτροπή YSK της Τουρκίας έκρινε ότι η πρώτη θητεία του θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ξεκίνησε όχι το 2014 αλλά το 2018, όταν ξεκίνησε το νέο προεδρικό σύστημα με εκλογές για το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο την ίδια ημέρα. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει νωρίτερα από το YSK να εμποδίσει την υποψηφιότητά του.
Τι προσφέρουν οι δύο υποψήφιοι;
Υπό την προεδρία του Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να αναμένει αυξημένο έλεγχο των κρατικών θεσμών και των μέσων ενημέρωσης και μεγαλύτερη καταστολή των διαφωνούντων. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός λόγω της προτίμησής του για χαμηλά επιτόκια.
Σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να συνεχίσει να αντιστέκεται στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεσολαβητή μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα του προέδρου να ασκεί βέτο στη νομοθεσία, να κόψουν τους δεσμούς του αξιώματος με τα πολιτικά κόμματα και να το καταστήσουν εκλέξιμο κάθε επτά χρόνια.
Θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 10% και να στείλει 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην πατρίδα τους. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τον εθελοντικό επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύρων.
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου θέλει επίσης να δώσει ώθηση στην επί δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκαταστήσει την «αμοιβαία εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων κατά τη διάρκεια των χρόνων του Ερντογάν.
πηγή ieidiseis