Τουρκία: Η Ελλάδα ευθύνεται για τις εντάσεις και συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες
Αναλυτικά, όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ:
Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία, η οποία ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί τη συνέχιση των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και μια «δίκαιη λύση» των προβλημάτων στο Αιγαίο. Σε δελτίο του ΥΠΕΞ γίνεται επίσης λόγος για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα, με την Ελλάδα να κατηγορείται πως καταπιέζει τα δικαιώματα της.
«Η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της» σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Αιτιολογώντας μάλιστα την απόφασή του να διακόψει όλους τους μηχανισμούς διαλόγου με τη χώρα μας.
«Η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση» προστίθεται στην ετήσια έκδοση του δελτίου του τουρκικού ΥΠΕΞ, στο οποίο συνοψίζονται οι θέσεις και οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για το 2023.
Αναλυτικά, όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ:
«H Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνεται αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση. Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία.
Στο Αιγαίο, στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Οι παράνομες αξιώσεις και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας καταγγέλλονται σε διμερές επίπεδο και ενώπιον τρίτων μερών με κάθε ευκαιρία, ενώ οι ενέργειες αυτές απαντώνται κατάλληλα. Η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ και στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η σημερινή πολιτική της Ελλάδας της έντασης και της έκφρασης παραπόνων κατά της Τουρκίας προς τρίτους θα βλάψει περισσότερο την ίδια.
Η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της.
Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και ανεστάλησαν όλοι οι μηχανισμοί διαλόγου υψηλού επιπέδου. Απέναντι στην επιθετική και εχθρική στάση της Ελλάδας, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των νόμιμων συμφερόντων μας και οι προκλήσεις και οι παρενοχλήσεις της χώρας αυτής παρέμειναν στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με αυτή την ανειλικρινή και ανέντιμη στάση, η Ελλάδα ακολούθησε μια ασυμβίβαστη στάση στα θεμελιώδη ζητήματα των διμερών μας σχέσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και οι μειονότητες. Συνεχίσαμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των συμπατριωτών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις πολυμερείς πλατφόρμες, ακολουθήθηκαν στενά τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη που εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και οι διεθνείς συμβάσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων. Η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών, καλείται σε κάθε ευκαιρία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας.»