Διεθνή

Τουρκία – Σεισμός: Παιδιά ανασύρονται ζωντανά μετά από 180 ώρες

Ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες ξεπερνά ήδη τους 37.000 νεκρούς

Parallaxi
τουρκία-σεισμός-παιδιά-ανασύρονται-973122
Parallaxi

Μια μικρή αχτίδα ελπίδας συνεχίζει να υπάρχει στα χαλάσματα, καθώς διαδώστες συνεχίζουν να βρίσκουν ζωντανούς επιζώντες ακόμη και μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

Οι διασώστες ανέσυραν την Δευτέρα ζωντανό έναν 13χρονο από τα χαλάσματα κτιρίου που κατέρρευσε, 182 ώρες μετά τον σεισμό στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

Τα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν τον νεαρό αγόρι να κρατά το χέρι ενός διασώστη ενώ τον τοποθετούν σε φορείο, αφού του ακινητοποίησαν το κεφάλι και τον κάλυψαν με μια κουβέρτα για να τον κρατήσουν ζεστό. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν σε ένα ασθενοφόρο.

Ζωντανό ένα 6χρονο κορίτσι

Ζωντανό βρέθηκε στα χαλάσματα και ένα 6χρονο κοριτσάκι στην πόλη Αντιγιαμάν, στη νότια Τουρκία. Η Miray είχε παγιδευτεί στα ερείπια πολυκατοικίες για 178 ώρες, επτάμισι μέρες μετά τον σεισμό.

Οι διασώστες φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς την έβγαζαν από το σκοτάδι, όπως δείχνει βίντεο του Anadolu.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διασώστες ήταν κοντά στο να βρουν τη μεγαλύτερη αδερφή της.

Οι τελευταίοι επιζώντες

Σε άλλο σημείο της ίδιας πόλης, ένας 35χρονος άνδρας σώθηκε μετά από 177 ώρες κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε.

Στην επαρχία Χατάι μια γυναίκα, η Naide Umay, εντοπίστηκε ζωντανή μετά από 175 ώρες θαμμένη στα ερείπια με τους διασώστες να πανηγυρίζουν για την ανεύρεση της.

Η 26χρονη Derya Akdogan ήταν ζωντανή όταν εντοπίστηκε, 177 ώρες μετά τον σεισμό, στα ερείπια κτηρίου, στην ίδια περιοχή.

Όλοι μεταφέρθηκαν με ειδικό φορείο σε ασθενοφόρο και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Χιλιάδες ομάδες σε όλη την περιοχή – συμπεριλαμβανομένων ανθρακωρύχων και ειδικών που χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και σκυλιά ανιχνευτές – σαρώνουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν για να βρουν τους εναπομείναντες επιζώντες.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σιγά σιγά σβήνουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα όρια για το πόσο καιρό το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό – ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά ήδη τους 37.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά.

Το επίκεντρο μετατοπίζεται στην ανάκαμψη της περιοχής, με προσφορά στέγης, τροφής και υγειονομική περίθαλψης στους επιζήσαντες.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα