Διεθνή

Τουρκία-Συρία: Εφιαλτικό σενάριο Λέκκα για 50.000 νεκρούς

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στην Τουρκία - Αργεί η βοήθεια προς τη Συρία

Parallaxi
τουρκία-συρία-εφιαλτικό-σενάριο-λέκκ-971415
Parallaxi

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, δίνοντας «μάχη» με τον χρόνο και το κρύο, ο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», λίγες μόνο ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό έκανε μία εφιαλτική εκτίμηση για 50.000 νεκρούς.

Όπως εξήγησε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ, από την Τουρκία όπου βρίσκεται επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου των διασωστών ανέφερε πως πρόκειται για τον πιο καταστροφικό σεισμό, μεγαλύτερης καταστροφής ακόμα και από αυτόν στο Ιζμίτ το 1999.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

«Είναι μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».

Αναφορικά με την ανοικοδόμηση της περιοχής, ο κ. Λέκκας λαμβάνοντας υπόψιν την Φουκουσίμα της Ιαπωίας όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, εκτίμησε πως στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

Ένας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, είπε ακόμα, τονίζοντας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις ηρωικές προσπάθειες των διασωστών και των ανδρών της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Τουρκία.

«Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο με – 5 βαθμούς και διακινδυνεύουν συνέχεια. Όταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό τα θύματα σε Τουρκία και Συρία έφθασαν τις 16.035.

Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 12.873 και στη Συρία σε 3.162. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος. Άλλοι 62.937 άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος. Άλλοι 62.937 άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία.

Οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν εντατικά, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται, ώρα με την ώρα, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

«Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, πάνω από το 90% των διασωθέντων έχουν διασωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL). Αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους μετασεισμούς και το πόσο γρήγορα οι ομάδες διάσωσης μπορούν να φτάσουν στο σημείο, διευκρίνισε.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στην Τουρκία – «Καίμε παγκάκια για να ζεσταθούμε»

Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι.

Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει.

«Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη (8/2) παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. «Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», εκτίμησε.

Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χατάι, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 12.873 νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Αργή βοήθεια προς τη Συρία

Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι «είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος.

«Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα.

«Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

Επείγουσα έκκληση από την ActionAid για τους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία

Xιλιάδες είναι οι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου. Η ΑctionAid έχει ξεκινήσει έκτακτη έκκληση για την υποστήριξη των πληγέντων ενώ παράλληλα καταγράφει τις ανάγκες εκτιμώντας το εύρος της βοήθειας που χρειάζεται. 

Το προσωπικό της οργάνωσης, με την υποστήριξη τοπικών οργανώσεων, με τις οποίες συνεργάζεται, αξιολογεί ήδη και διαμορφώνει το σχέδιο παρέμβασης. Σε πρώτο στάδιο θα δουλέψει για την παροχή στέγης, τροφίμων και ζεστού ρουχισμού ενώ υποστηρίζει ήδη το διασωστικό έργο στις πόλεις Harem, Janderis και Armanaz, στη βόρεια Συρία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη και βρίσκονται στον δρόμο υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.4 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται ήδη αυτή τη στιγμή σε ανάγκη.

Όπως αναφέρει η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου: «Είναι τραγικό να βλέπεις τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης και διάσωσης επιζωσών και επιζώντων από τα χαλάσματα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πολλοί από τους σεισμοπαθείς είναι προσφύγισσες και πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν ήδη διωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συρράξεων και έχουν καταφύγει στην Τουρκία ή εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν ξεριζωθεί ήδη πολλές φορές και τώρα ο συγκεκριμένος σεισμός κατέστρεψε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Η ActionAid εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες και τα κορίτσια καθώς και για περιθωριοποιημένες ομάδες που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Εκεί οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν ήδη εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς πολλές είχαν ξεφύγει από τη σύρραξη στη Συρία και βασίζονταν σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η οργάνωση γνωρίζει ήδη ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ασφαλείς χώρους για τις ομάδες αυτές. 

Όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid: «Μας έχει συγκλονίσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει πλήξει τις δύο χώρες. Βρισκόμαστε ήδη εκεί υποστηρίζοντας το έργο των διασωστικών ομάδων, παρέχοντας παράλληλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές τις τρομακτικά δύσκολες ώρες καλούμε όλες και όλους να υποστηρίξουν την έκτακτη έκκληση της ActionAid, βοηθώντας μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται». 

Μπορείτε να υποστηρίξετε την έκτακτη έκκληση της ActionAid για τη στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα κάνοντας μία δωρεά εδώ.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΑΠΕ, ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα