Διεθνή

Τουρκία-Συρία: Τραγικές ώρες – Φεύγει και νέο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη

Εικόνες αποκάλυψης και πόλεις «φαντάσματα» - Τρόμος στους κατοίκους: «Δεν πιστεύουμε ότι τελείωσε, γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω»

Parallaxi
τουρκία-συρία-τραγικές-ώρες-φεύγει-κ-970846
Parallaxi

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε 8.364 τον αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Μάλιστα για Τουρκία, αναχωρεί τις επόμενες ώρες και δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Πάνω από 8.300 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία ξεπερνούν τους 8.300.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

Φεύγει για Τουρκία δεύτερο κλιμάκιο Ελλήνων διασωστών

Για Τουρκία αναχωρεί και δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, για να ενισχύσει την ελληνική αποστολή που ήδη επιχειρεί στις ερειπωμένες περιοχές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης) μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο, θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη (περίπου στις 11 το πρωί) με C-130 για τη γειτονική χώρα.

Ραγίζουν καρδιές -Συγκλονίζουν τα βίντεο με εγκλωβισμένα παιδιά στα συντρίμμια

Συγκλονίζουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων παιδιών στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία και τη Συρία από τον τρομοκρατικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία (Mohammad) που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας».

Πόλεις «φαντάσματα»

Την Τρίτη το Göksun ήταν μια πόλη-φάντασμα, λίγο πάνω από 70 μίλια από το κέντρο του φονικού σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 7.800 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και άφησε τεράστιο αριθμό παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Göksun είχαν τραπεί σε φυγή, καθώς ισχυροί μετασεισμοί συνέχισαν να ταράζουν τα σπίτια τους. Όσοι έμειναν πάλευαν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που έπεφταν πολύ κάτω από το μηδέν, κρύβονταν στα αυτοκίνητά τους ή γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές και αγωνίζονταν να βρουν νερό και φαγητό, φοβούμενοι περαιτέρω δονήσεις.

«Κάθε πέντε λεπτά χθες η γη σειόταν. Έβλεπα τα σπίτια να κουνιούνται πέρα ​​δώθε, ήταν τεράστιο», είπε ο Akkan. «Ξεχάστε τα σπίτια, δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε στα αυτοκίνητά μας, καθώς φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν κι άλλες δονήσεις», είπε. «Δεν εμπιστευόμαστε αυτά τα κτίρια, όλα είναι ακόμα κλονισμένα, φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα καταρρεύσουν».

Ο Akkan είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους από τον καθαρό τρόμο. «Δεν πιστεύουμε ότι τελείωσε», είπε.

Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών.

Τη Δευτέρα, δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν τι τους συνέβη.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων…

«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», παραδέχτηκε χθες ο Χαλίλ Γκέντσογλου.

Το κέντρο της πόλης του μοιάζει, συνέχισε, σαν «πόλη φάντασμα».

«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους».

Δυσκολεύεται να βρει κανείς έστω ένα κτίριο όρθιο στην οδό 21. Συντρίμμια όσο φθάνει το μάτι. Από τα ερείπια αυτών που ήταν ως την Κυριακή τα σπίτια τους ανασύρθηκαν δεκάδες τραυματίες. Άνθρωποι στέκονται στον δρόμο αποσβολωμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Ο Αμπντουλκαντίρ Ντοάν έχασε τους γονείς του στον σεισμό. Θέλει να ελπίζει πως θα σώσουν τον εξάδελφό του.

«Θέλουμε να σώσουν τις γυναίκες μας, τους συγγενείς μας, τους ανθρώπους που καταπλακώθηκαν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς, επειδή αυτό που θέλουμε είναι να κρατηθούμε στη ζωή μαζί τους. Ο εξάδελφός μου είναι θαμμένος στα συντρίμμια κι εγώ είμαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα» για να βγει ζωντανός, είπε.

«Δεν είδαμε τίποτα από το κράτος»

«Δεν έχουμε δει τίποτα από το κράτος», λέει ο Τέζερ, με έναν τόνο που υποδηλώνει ότι ήταν περισσότερο απελπισμένος παρά θυμωμένος.

«Σήμερα οι αρχές άρχισαν να μας μαζεύουν όλους εδώ, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη τροφής και νερού. Είδαμε κάποιες παραδόσεις την τελευταία ώρα, αλλά είναι πολύ λίγες», είπε ο Emrah Akkan, καθώς η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του στριμώχνονταν στο αυτοκίνητό τους. Σε κοντινή απόσταση, τα μικρά παιδιά με τη σειρά τους έπλεναν γρήγορα τα πρόσωπά τους σε ένα δημοτικό σιντριβάνι κάτω από τη λαχαναγορά. Σπασμένα τζάμια σε ένα κοντινό κατάστημα τροφίμων αποκάλυψαν σωρούς από κουτιά, τα σπασμένα τζάμια είτε σπασμένα κατά τη διάρκεια του σεισμού είτε στοιχεία λεηλασίας καθώς απελπισμένοι άνθρωποι έψαχναν για φαγητό.

Στα συντρίμμια για περίπου 50 ώρες ένας 15χρονος

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 21 μέλη της ΕΜΑΚ, με δύο γιατρούς και τρεις διασώστες,

Η ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, που επιχειρούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χατάι, βοήθησε ώστε να συντελεστεί ένα ακόμη θαύμα.

Μετά από 50 ώρες ανασύρθηκε ζωντανός ένας 15χρονος.

Ωστόσο ένα ακόμη έφηβο κορίτσι 17 χρονών δεν τα κατάφερε. Οι Έλληνες διασώστες το ανέσυραν νεκρό, όπως επίσης νεκρός ήταν και ένας 40χρονος άνδρας.

Χθες Τρίτη η ελληνική αποστολή είχε διασώσει έναν άνδρα 50 ετών, ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών και ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής η αποστολή της ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών. Συνολικά, 4 ανθρώπους ζωντανούς και 3 νεκρούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα