Top

Τραγική η κατάσταση στην Εύβοια- Καθοριστική η μάχη από αέρος

Συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή.

Parallaxi
τραγική-η-κατάσταση-στην-εύβοια-καθορ-797805
Parallaxi

UPDATE- 17.00

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν, αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

UPDATE- 16.20 

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας, να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στη Μονοκαρυά ή Κάτω Μονοκαρυά #Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς

Μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν Μηλιές, Γαλατσάδες και Καματριάδες προς Ιστιαία

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα την περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία


UPDATE- 16.15

Περισσότερους από 2.000 ανθρώπους βοήθησε για τη μεταφορά τους το λιμενικό σώμα μέσα σε μια εβδομάδα στην Εύβοια

Συνολικά 2.284 πολίτες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους στελέχη του λιμενικού από διάφορες περιοχές της Ευβοίας μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από την 1η έως και την 7η Αυγούστου.

Μάλιστα, μόνο χθες Παρασκευή, απεγκλωβίστηκαν 1.400 άτομα σε μια οργανωμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού της πόλης Λίμνης Ευβοίας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και τρία φέρι μποτ συμμετείχαν στις προσπάθειες.

Τα φέρι μποτ «ΑΛΚΥΩΝ» και «ΠΑΡΑΛΟΣ» μετέφεραν συνολικά 650 και 480 πολίτες αντίστοιχα.

Το τρίτο φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ κατέπλευσε χθες, Παρασκευή βράδυ στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας όπου και παρέμεινε, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Το πλοίο φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας 270 άτομα και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί. Οι περιπολίες των σκαφών του λιμενικού για την παροχή βοήθειας ή απεγκλωβισμό πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

UPDATE- 15. 35: Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο Χαλκίδας

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εύβοια ένας πυροσβέστης, νοσηλεύεται με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας έπειτα από πτώση.

UPDATE- 15.25: Ώρες αγωνίας για  Κρυονερίτη, Σήμια, Μηλιά και Αγδίνες
Ανησυχία υπάρχει αυτήν την ώρα για τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα και από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Στον Κρυονερίτη σημειώθηκε απεγκλωβισμός ηλικιωμένου ζευγαριού που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εντολή εκκένωσης.
Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές πρόλαβαν να ανασυνταχθούν.
Εντός του χωριού είναι και κάτοικοι που δεν επιθυμούν την εγκατάλειψή του.
Στο χωριό Αγδίνες δεν είναι καθόλου φανερό πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν.
Στο μεταξύ, σε Μετόχι και Σπαθάρι αναζωπυρώθηκαν εκ νέου τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές.
Update- 15. 16: Ο κόσμος της περιοχής κάνει έκκληση για βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 

Update- 15.04: Σε ετοιμότητα φερι μποτ για τη μεταφορά κατοίκων από την Ισταία
Update- 14.38: Ιστιαία: Εκκενώθηκαν 13 χωριά, λέει ο δήμαρχος
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Κοτζιά, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ενώ εκκενώθηκαν ήδη 13 χωριά με ψυχραιμία.
UPDATE- 13.51: Ο δήμαρχος Ιστιαίας λέει τα εξής:
«Στον Κρυονερίτη δέχομαι εκκλήσεις εδώ και 2 ώρες από τον Πρόεδρο του χωριού που είναι εκκενωμένο, αλλά κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και ζητούσαν ένα πυροσβεστικό όχημα να πάει να τους δώσει νερό να γεμίσουν τα γεωργικά τους εργαλεία. Πήγαν 2 πυροσβεστικα οχήματα, ευτυχώς θα μπορέσουν να κατασβέσουν τη φωτιά που μπαίνει στο χωριό», ανέφερε.
«Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που μένουν και προστατεύουν τις περιουσίες τους. Επαναλαμβάνω από την Τετάρτη ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στην Εύβοια με εναέρια μέσα. Μέχρι σήμερα αυτό που κάνουν είναι να την αφήνουν να πέσει στη θάλασσα για να τελειώσει. Εδώ και μισή ώρα βλέπω 5-6 εναέρια μέσα, να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ να μην εγκαταλείψουν το μέρος.»
UPDATE- 13.51:  Περικυκλώνει την Ιστιαία η φωτιά – Δραματικές εκκλήσεις κατοίκων
Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον δήμο Ιστιαίας απέχει η φωτιά στην Εύβοια, με τους κατοίκους να απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια.

UPDATE- 13.15:

Νέα έκκληση αυτή τη φορά από έναν κάτοικο στο Πευκί.

“Έχουμε γεμίσει καπνό στο Πευκί, η φωτιά κατεβαίνει. Θα καούμε όλοι, τουρίστες και κάτοικοι. Δεν υπήρχαν εναέρια μέσα. Τώρα ακούμε ένα αεροπλάνο. Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια και θα καούμε και εμείς μαζί. Οδηγίες για εκκένωση δεν έχουν δοθεί. Αν ο άνεμος γίνει πιο δυνατός, δεν θα προλάβουμε. Δεν μπορεί να σταλεί ένα αεροπλάνο να σβήσει τις εστίες πριν έρθουν οι φλόγες προς τα εδώ; Μόνοι μας προσπαθούμε και παλεύουμε εδώ”, λέει ο ίδιος και συγκλονίζει.

UPDATE- 12.30:

Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου μιας και οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια στο Σπαθάρι.

UPDATE- 12. 20:

Aξιοσημείωτο είναι ότι οι ακτές της Εύβοιας έχουν γεμίσει στάχτες.

Δείτε παρακάτω μερικά θλιβερά καρέ:

UPDATE- 12.15:

Καλά στην υγεία του ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη Λίμνη.

«Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας» επιβεβαιώνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.

Ο 45χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια. Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη «νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».


Από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο καίγεται η βόρεια Εύβοια και η ένταση των ανέμων συνεχίζει να ανακατευθύνει σε σημεία που είχαν γλιτώσει την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες και πλέον ισοπεδώνονται και αυτά.
εύβοια κινητό
Εικόνα: Yiannis Chatzitrakosas/ metar.gr- Facebook
Στην Λίμνη έγινε μία δραματική εκκένωση χθες των κατοίκων από το Λιμενικό και από Ferry Boat, από το λιμάνι της οποίας απομακρύνθηκαν 631 άνθρωποι Οι τελευταίες εκκενώσεις ζητήθηκαν χθες για τους οικισμούς: Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι,  Δαφνουσία, Τρούπη, Πύλη, Προκόπι, κατά μήκος των οποίων υπάρχουν ενεργές εστίες.
Επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το news 24/7 κινδυνεύει αυτήν την ώρα το χωριό Σπαθάρι.

Πάντως, τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση σε όλο το νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.
Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και χθες το απόγευμα.
Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από τον Βόλο

https://www.facebook.com/100029652663668/videos/4982818291745179

Πηγή: news 24/7/ AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα