Τραγωδία στα Τέμπη: Οι άνθρωποι που χάθηκαν, που αναζητούνται και αναζητούν

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που ψάχνουν τους δικούς τους ή ακόμα και εκείνων που για κάποιο λόγο δεν επιβιβάστηκαν στο τρένο το απόγευμα της Τρίτης

Parallaxi
τραγωδία-στα-τέμπη-οι-άνθρωποι-που-χάθ-979055
Parallaxi

Συγκλονισμένη είναι όλη η χώρα, μετά την μεγάλη τραγωδία που συνέβη το βράδυ της Τρίτης, όταν λίγο πριν τις 23.30 συγκρούστηκε επιβατική αμαξοστοιχία με εμπορευματική στην είσοδο της κοιλάδα των Τεμπών και σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους – κυρίως νέους – που ανέβηκαν από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη και τις ενδιάμεσες στάσεις.

Τουλάχιστον 36 νεκροί και 85 οι τραυματίες, εκ των οποίων νοσηλεύονται 66, είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης, με μία λίστα ονομάτων τραυματιών να έχει δοθεί στη δημοσιότητα για να ενημερωθούν με αυτόν τον τρόπο και χιλιάδες φίλοι και συγγενείς που αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρομολόγιο του θανάτου.

Με την αναζήτηση επιβατών να είναι ακόμα σε εξέλιξη, συγκλονίζουν οι ιστορίες ανθρώπων που ήταν στο επιβατικό τρένο, συγγενών που μέχρι αυτή την ώρα τους αναζητούν, ιστορίες που φέρνουν ρίγη με εκείνους που για κάποιον λόγο δεν επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο τρένο και μαρτυρίες που από το πρωί αναρτώνται στα social media.

Τις εφιαλτικές ώρες και τον πανικό που επικράτησε μέσα στην αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε στα Τέμπη μετά τη σύγκρουση με εμπορικό τρένο περιγράφουν επιβάτες.

«Σπάγανε τζάμια και ούρλιαζαν άνθρωποι. Στο βαγόνι, πανικός. Ένα από τα παράθυρα είχε μπει όλο προς τα μέσα μαζί με τον τοίχο, σα να καταρρέει από το βάρος ενός σίδερου που ερχόταν από το δίπλα τρένο ή απ’ όπου συγκρουστήκαμε», περιγράφει νεαρός επιβάτης στον ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι δεν είδε τίποτα κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, απλώς άρχισε το τρένο να τραντάζεται όλο και περισσότερο.

«Πήγα μπροστά με τα πόδια κι είδα το χειρότερο σημείο της σύγκρουσης. Το τρένο είχε λυγίσει ολόκληρο 90 μοίρες, είχε πέσει στο γκρεμό και το μισό ήταν στον αέρα να κρέμεται και να φλέγεται ολόκληρο. Είχε πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο που ήμουν εγώ», προσθέτει ο επιβάτης.

Επιβάτες των τραγικών τραίνων περιγράφουν στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” πως έζησαν τις στιγμές της σύγκουσης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, το 80% ήταν παιδιά, φοιτητές, κάτω των 30 ετών. Ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι 6,5 ετών. «Οι περισσότερες σοροί είναι σε νεαρή ηλικία. 7 πτώματα είναι απανθρακωμένα. Έχουμε και διαμελισμένα πτώματα», δήλωσε νωρίτερα έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια μαζική τραγωδία.

Συγκλονισμένος και με τρεμάμενη φωνή εμφανίστηκε ένας πατέρας, έξω από το γενικό νοσοκομείο Λάρισας, κρατώντας στα χέρια του τις φωτογραφίες της αγνοούμενης φίλης του γιου του, η οποία επέβαινε σε βαγόνι της φονικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη. Ο άνδρας έκανε έκκληση σε όποιον είδε την κοπέλα να επικοινωνήσει με την αστυνομία, καθώς η ίδια δεν βρίσκεται ούτε στη λίστα με τους νεκρούς, αλλά ούτε και σε αυτή με τους τραυματίες. Συγκεκριμένα, ο πατέρας κάνει έκκληση: «Όποιος ήταν μαζί της και έχει νέα να ενημερώσει τις Αρχές». Όπως υπογράμμισε η 24χρονη είναι από την Πάφο και κάνει μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ, ενώ έρχονται στην Ελλάδα και οι γονείς της.

Έχασε το πορτοφόλι του και τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο βαγόνι

Ένας 22χρονος δεν επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή στο βαγόνι καθώς έχασε το πορτοφόλι του. Σε πρωινή εκπομπή σήμερα, αναφέρθηκε η μαρτυρία συγγενούς τηλεθεατή της εκπομπής και είπε ότι ο 22χρονος ήταν να μπει κι εκείνος στο τρένο, όμως έχασε το πορτοφόλι του και τελικά έχασε το δρομολόγιο. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να του χάρισε και τη ζωή του, μιας και ήδη δεκάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τα βαγόνια.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαιναν 350 επιβάτες, συγκρούστηκε με την εμπορευματική λίγο μετά τις 23:20 το βράδυ με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν βαγόνια και να ξεσπάσει φωτιά. Άνθρωποι κάηκαν επιτόπου, άλλοι διαμελίστηκαν, κι άλλοι, κατάφεραν να βγουν από την κόλαση ώστε να συνεχίσουν να ζουν τον εφιάλτη σαν μνήμη, σαν εμπειρία που δεν θα ξεπεράσουν ποτέ. Οι επιζήσαντες της φονικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, άνθρωποι εγκλωβισμένοι που βγήκαν μόνοι τους μέσα από διαλυμένα βαγόνια. Τυχεροί μέσα στην απόλυτη ατυχία και φρίκη.

-έλα μπαμπά, θα κατέβουμε τελικά Αθήνα για το τριήμερο.

-πότε θα γυρίσετε;

-λέμε Τρίτη απόγευμα με των 7,εκτός κι αν δώσουν στον Χάρη μια μέρα ακόμη άδεια από τη δουλειά…

… Ευτυχώς του την έδωσαν

Ο παραπάνω, είναι διάλογος ενός παιδιού και του πατέρα του. Είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, στα social media, φανερώνοντας ιστορίες ανθρώπων που δε σταματούν σε εκείνους τους άτυχους που βρέθηκαν στα βαγόνια του φονικού δρομολογίου, αλλά συνεχίζονται και με εκείνους που από τύχη δεν πήραν το τρένο των 19.00 και, είναι επίσης πολλοί.

Τα λόγια της μητέρας 21χρονης φοιτήτριας που βρισκόταν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη μαζί με το αγόρι της, προκαλούν ανατριχίλα. Το παιδί της είναι ζωντανό καθώς, όπως υποστήριξε αν και είχε εισιτήριο για το τρίτο βαγόνι, της άλλαξαν θέση επειδή είχε κόσμο. Η κα Σταυρούλα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «η κόρη μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «μαμά μην ανησυχήσεις, έγινε αυτή η σύγκρουση και περπατάμε να βγούμε προς τον δρόμο».

«Εγώ της είπα μην φοβάστε, ακολουθήστε τον κόσμο και όλα θα πάνε καλά» πρόσθεσε η μητέρα.

Η ίδια είπε ότι «το εισιτήριο έλεγε βαγόνι 3 όμως, λόγω κόσμου μετέφεραν άτομα στο βαγόνι 8 και έτσι έζησαν».

Πατέρας 26χρονου που αγνοείται μετά την τραγωδία στα Τέμπη με την σύγκρουση των τρένων, βρίσκεται σε απόγνωση έξω από το ΓΝΛ.

«Αγνοείται ο άνθρωπός μου μαζί με τον φίλο τουΕίχαν πάει να δουν τις κοπέλες τους. Να το χαίρονται το τρενάκι του τρόμου. Οι αστυνομικοί μας ρωτούν τι ρούχα φορούσαν, αν είχαν τατουάζ, ή φορούσαν σκουλαρίκια για να γίνει η αναγνώριση. Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε που είναι οι άνθρωπόι μας. Να πληρώσουν όλοι υπεύθυνοι γι’αυτό το ελληνικό χάλι. 2023 και τρακάρουν τρένα και μάλιστα σε διπλή γραμμή».

Ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ, μίλησε στο MEGA, για την κατάσταση μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

«Η κατάσταση είναι πού δύσκολη. Δύσκολη είναι και η ταυτοποίηση των θυμάτων. Θα χρειαστεί να γίνει εξέταση DNA να αναγνωριστούν τα θύματα. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τα εγκλωβισμένα άτομα. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, σκηνές βγαλμένες από ταινία. Εμείς λάβαμε τη κλήση στις 11.25 και σε επτά λεπτά έφτασαν τα πρώτα ασθενοφόρα και μεταφέραμε αρκετά γρήγορα τους βαριά τραυματισμένους»

Θρήνος στην Καλαμπάκα καθώς τρία κορίτσια, δίδυμες και η πρώτης τους εξαδέλφη, φοιτήτριες, συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος με τα τρένα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr έχει γίνει ήδη η αναγνώρισή τους, ενώ η είδηση έχει βυθίσει στο πένθος την Καλαμπάκα καθώς πρόκειται για πολύ γνωστή οικογένεια, με έντονη επιχειρηματική δράση στην πόλη.

Μιλώντας ζωντανά στο «Πρωινό» την Τετάρτη ο γνωστός δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος λύγισε, όταν αποκάλυψε ότι συγγενής του βρισκόταν στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

«Δυστυχώς αγνοείται και μένα συγγενής μου. Αλλά δεν είναι μόνο ο δικός μου συγγενής, αλλά για όλους. Εύχομαι να βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί. Από ό,τι έχω καταλάβει, βρισκόταν ανάμεσα στο δεύτερο με τρίτο βαγόνι, στο μπαρ. Είναι δεύτερος ξάδελφος.

Αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί με τον τεράστιο πόνο, είναι ότι δεν έχει παραιτηθεί κανένας, ενώ γνώριζαν όλες αυτές τις εγκληματικές αμέλειες. Έχουν φύγει τόσοι άνθρωποι και δεν έχει τσίπα να παραιτηθεί ένας άνθρωπος. Για τόσους νεκρούς που θρηνούμε σήμερα. Είναι συγκλονιστικό. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Δεν μπορεί το τρένο να είναι χειροκίνητο» είπε με «σπασμένη» φωνή ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ατέλειωτη η λίστα ανθρώπινων ιστοριών που συνδέονται με την φονική τραγωδία που ξημέρωσε μία ‘μαύρη” άνοιξη την πρώτη μέρα του Μαρτίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα και μετά την σύλληψη του σταθμάρχη, την παραίτηση του υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζουν τόσο για αυτό που συνέβη, όσο και για πολλές παραλείψεις και κινήσεις αδιαφορίας που οδήγησαν στο μεγάλο δυστύχημα. Δυστυχώς, τα σωστικά συνεργεία ακόμα αναζητούν ανθρώπους στα συντρίμμια των δύο τρένων, με συγγενείς και φίλους να συνεχίζουν να αγωνιούν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα