Τράπεζα Θεμάτων: Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Parallaxi
τράπεζα-θεμάτων-πώς-έγινε-η-κυβερνοεπ-932012
Parallaxi

Ταλαιπωρία και ανησυχία σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (30/5), η δεύτερη κατά σειρά στην Τράπεζα Θεμάτων, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Η παρέμβαση χαρακτηρίστηκε ως «η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» με δεδομένο ότι σημειώθηκαν 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες μέσα σε μόλις μία ώρα!

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επίθεση είναι υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από κάποιον και το κόστος της επίθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για αυτούς που επιτέθηκαν δηλαδή μόνο για σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Τα εκατομμύρια «χτυπήματα» μπλόκαραν τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια και αν και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε νωρίτερα σε σχέση με τη Δευτέρα, ωστόσο προέκυψαν μεγάλες καθυστερήσεις σε Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ηλεία, Κέρκυρα και Κερατσίνι. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργήθηκαν από νωρίς οι εξετάσεις.

«Στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην τράπεζα θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες. Επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, αποκαταστήσαμε το θέμα ενώ συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Παρέμβαση Ντογιάκου

Άμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Τί θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Καθησυχαστικά σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των Πανελληνίων εμφανίστηκαν με ανακοίνωσή τους τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων» αναφέρουν στην ανακοίνωση και υπογραμμίζουν πως «η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση

Τι είναι, όμως, η επίθεση DDoS (distributed denial of service), που αναστάτωσε τη μαθητική κοινότητα και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας -και μάλιστα μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων;

Η επίθεση τύπου DDoS είναι μια από τις αγαπημένες μεθόδους των χάκερ για να «ρίχνουν» ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Η εταιρεία ασφαλείας διαδικτύου McAfee εξηγεί την επίθεση παραλληλίζοντάς την με ένα… μποτιλιάρισμα.

Οι κυβερνοεγκληματίες καταφέρνουν να «γκρεμίσουν» μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία, κατευθύνοντας στο σημείο τόσο μεγάλο όγκο κίνησης που το δίκτυο δεν μπορεί να επικοινωνήσει όπως θα έπρεπε.

Αυτό σημαίνει ότι η φυσιολογική κίνηση της ιστοσελίδας δεν μπορεί ξαφνικά να εξυπηρετηθεί. Οι επιθέσεις DDoS είναι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ιδιαίτερα αποδοτικές και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Επί της ουσίας, μια τέτοια επίθεση επιχειρεί να εξαντλήσει τους πόρους μιας εφαρμογής.

Οι χάκερ χρησιμοποιούν ένα μολυσμένο δίκτυο, γνωστό ως ζόμπι δίκτυο, για να επιτεθούν σε έναν υπολογιστή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι εισβολείς να καταφέρουν να διεισδύσουν και στη βάση δεδομένων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

πηγή cnn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα