Επικαιρότητα

Τραπεζικός τυφώνας χτυπά και την Ευρώπη

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit. Βαριές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Parallaxi
τραπεζικός-τυφώνας-χτυπά-και-την-ευρώ-295532
Parallaxi

«Τυφώνας» Credit Suisse χτυπά τις αγορές: Ευρωπαϊκή «βουτιά» στις τράπεζες – Aναστολές διαπραγμάτευσης Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit. Βαριές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν ξημέρωσε «άσπρη» μέρα για τα Χρηματιστήρια, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank.

H Φρανκφούρτη χάνει 3%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 3,5%, η Μαδρίτη 3,9%, το Μιλάνο 3,7%, ενώ πτωτικά κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 3%, ενώ ο τραπεζικός 6,8%, με τη μετοχή της Credit Suisse να κάνει νέα βουτιά, κατά 18%.

Υπενθυμίζεται πως αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit Σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν πολλές φορές νωρίτερα από τις ρυθμιστικές αρχές σήμερα οι Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit καθώς οι μετοχές τους κατέγραψαν τεράστιες απώλειες.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν ακόμα και στο 24% στο ελβετικό χρηματιστήριο φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, τα 5ετή CDS – μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας – εκτινάσσονται 69 μονάδες βάσης (15%), φτάνοντας στις 554 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το CNBC.

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy την Τετάρτη.

Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο σχεδόν 10% πέρυσι στην Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,5 δισ. δολάρια).

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022 λέγοντας ότι η τράπεζα εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

Πηγη: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα