Ελλάδα

Τρεις φορείς για να κόψουν ένα δέντρο – Μπαλάκι οι ευθύνες για το μπλακ άουτ

10.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα

Parallaxi
τρεις-φορείς-για-να-κόψουν-ένα-δέντρο-673975
Parallaxi
Πηγή: cretalive.gr

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη να κλαδέψει τα δέντρα που αποτέλεσαν την αιτία για να βυθιστούν χιλιάδες σπίτια στο σκοτάδι εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τους νόμους, στο θέμα εμπλέκονται τρεις φορείς: ο Δήμος, το δασαρχείο και ο ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με την περίπτωση, γεγονός που είναι προφανές ότι δημιουργεί προβλήματα ασυνεννοησίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το τέλος της χτεστινής απογευματινής σύσκεψης, ανέφερε πώς «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι».

Σχετικά με την κοπή των δένδρων, σύμφωνα με την ΕΡΤ την ευθύνη έχουν:

Αν το δένδρο βρίσκεται εντός οικισμού, την ευθύνη του έχει ο Δήμος Αν το δένδρο είναι εκτός, τότε αναλαμβάνει το δασαρχείο Όταν, όμως, τα κλαδιά του δένδρου απέχουν 1,5 μέτρο από τα καλώδια, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτός που θα πρέπει να επιληφθεί

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν.

Βορίδης: Ευθύνη της ΔΕΔΔΗΕ

Στα προβλήματα ηλεκτροδότησης αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν το πρόβλημα, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι’ αυτό».

Πέτσας: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Αντιμετώπιση της αλληλεπικάλυψες αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, και υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος εξήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τα προβλήματα που σημειώθηκαν με το κύμα κακοκαιρίας Μήδεια.

Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης και δήμων «κάτι που έχουμε πει ότι θα το ξεκαθαρίσουμε μέσα στο εξάμηνο του 2021».

Διευκρίνισε ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος, αλλά σκοπός είναι να γίνει υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος.

Υπάρχουν ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης,  αλλά ήταν τόσο έντονο το καιρικό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σημείωσε πως γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε  την Τρίτη, να συνδράμουν κινητές ομάδες της ΕΜΑΚ, του στρατού και των Δήμων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας, αν δεν γίνονταν αυτές οι ενέργειες, δεν θα ερχόταν το ρεύμα «ούτε σε μια εβδομάδα».

ΚΕΔΕ: Δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη

«Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων, λόγω της κακοκαιρίας, σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σημειώνει επίσης ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά».

Οι διευκρινίσεις της ΚΕΔΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, αναφέρει:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία και όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα με τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, τις πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:

Οι δύσκολες για τους κατοίκους της Αττικής, καταστάσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα «ακραία ή σπάνια φαινόμενα», ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον.

Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά .

Πρεπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί απο τα φαινόμενα αυτά.

Επειδή οι ώρες αυτές παραμένουν κρίσιμες, δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων.

Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σαν και αυτόν που περιγράφεται στην πρόσφατη νομοθεσία. Τέτοιο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας. Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

ΠΗΓΕΣ: ΣΚΑΙ / naftemporiki.gr / in.gr / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα