Τρία ερωτήματα για τη διαχείριση του κοροναϊού ζητούν επιτακτικά απαντήσεις
Με αφορμή τα νέα μέτρα και τις εξελίξεις των ημερών
Η Ελλάδα επέστρεψε στο Μάρτιο. Οι θυσίες τόσων μηνών μοιάζουν πια να πετάχτηκαν στον αέρα μέσα σε είκοσι μόλις μέρες. Οι αριθμοί των κρουσμάτων θεριεύουν διαρκώς ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων είναι μονόδρομος. Πολλοί μιλούν πια ευθέως για το αν έπρεπε να ανοίξουν τόσο ανεξέλεγκτα τα σύνορα και να δεχτούμε τουρίστες από χώρες με πρόβλημα και τι κάναμε για να αποτρέψουμε συνωστισμούς; Τις τελευταίες μέρες μερικές αποφάσεις γεννούν έντονα ερωτηματικά που μαζί με την ”εξαφάνιση” του Σωτήρη Τσιόδρα εδώ και δυο μήνες απαιτούν εξηγήσεις.
1)«Έχουν φτάσει στα όριά τους οι ακτοπλοϊκές, όμως η Επιτροπή είναι αυστηρή», δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά την μη αύξηση της πληρότητας των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εύκολη χρονιά». Τελικά το 65% της πληρότητας έγινε 80% λίγες ημέρες αργότερα. Γιατί ενώ ο Υπουργός Τουρισμού δήλωνε πως από τη στιγμή που δεν υπήρχε το ενδεχόμενο αύξησης την πληρότητας και ενώ επικαλέστηκε και την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων τελικά η κυβέρνηση υπαναχώρησε και προχώρησε στην αύξηση; Μήπως απλά υπέκυψε σε πιέσεις εφοπλιστικών κύκλων;
“Η ατομική ευθύνη ήταν και είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ελλάδας. Μπαίνουμε σε επιφυλακή χωρίς πανικό” δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση των όρθιων πελατών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Γιατί δεν προχώρησε στην άμεση εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από την Παρασκευή αφήνοντας έτσι ελεύθερο προς συνωστισμό σε ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου; Μήπως υπέκυψε η κυβέρνηση σε πιέσεις ανθρώπων της εστίασης και άφησε ένα Σαββατοκύριακο ανεξέλεγκτο τον ιό να πολλαπλασιάζεται;
Μια και μόνο εικόνα από την εμφάνιση του Γιώργου Σαμπάνη χθες βράδυ στη Χαλκιδική σε πείθει ότι το Σαββατοκύριακο αφέθηκαν τα πάντα ανεξέλεγκτα.
Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή του μέτρου την Δευτέρα ήταν να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο όπως το μαρτυρούν δεκάδες εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα που κλήθηκε η αστυνομία αυτή κατέγραψε μόνο παραβάσεις για ηχορύπανση οδηγώντας τους υπαίτιους στο αυτόφωρο. Και μπορεί εκείνη τι στιγμή να μην υπήρχε πολύς κόσμος μέσα στα καταστήματα όσο περνούσε η ώρα ωστόσο τόσο επικρατούσε απίστευτος συνωστισμός.
Δείτε σχετικά:
ΕΙΚΟΝΕΣ: Συνεχίζεται ο συνωστισμός σε νυχτερινά μαγαζιά και οι συλλήψεις
Κλείνοντας θα θέσουμε μια ερώτηση που πλανάται και απάντηση δεν παίρνει από το Μάρτιο μέχρι τώρα: πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους υγειονομικούς προς χρήση από το Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία μέχρι και σήμερα και τι έχει γίνει γενικά για να θωρακιστεί το σύστημα υγείας σε υλικό, και ανθρώπινο δυναμικό;
Από τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένο πως ο ιός ήρθε για να μείνει δεν θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχιζόμενη εξέλιξη των μέτρων και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των υγειονομικών για το δεύτερο κύμα. Αντ’ αυτού μάλλον βλέπουμε μια λειτουργία με τη λογική της διαχείρισης των καταστάσεων όταν και αν αυτές προκύψουν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ