Διεθνή

Τριμερής – Δένδιας προς Άγκυρα: Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα

«Η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας αντίδοτο στις αναθεωρητικές τάσεις της Άγκυρας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών

Parallaxi
τριμερής-δένδιας-προς-άγκυρα-η-περιο-676886
Parallaxi

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευθεί στον 21ο επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

«Η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας αντίδοτο στις αναθεωρητικές τάσεις της Άγκυρας» επισήμανε.

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. Προκαλώντας στα Βαρώσια, έχουμε σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας της Τουρκίας» σημείωσε.

Τονίσαμε, από κοινού, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. «Χαιρετίζω την εξομάλυνση Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής, με συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, και με Αλβανία για τη Χάγη. Δείξαμε πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. Με συμφωνία ή παραπομπή στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που ήταν άλυτες για μισό αιώνα. Αυτό αποτελεί υπόδειγμα για το πώς διασφαλίζεις ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. «Κατέρριψε έναν υπόγειο μύθο πολλών ετών, ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα της χώρας μας» σχολίασε.

«Δυστυχώς ενώ είναι σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση, αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει την ένταση παντού, σε Συρία Ιράκ και ΝΑ Μεσόγειο. Ενημερώσαμε για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου, τις θαλάσσιες ζώνες, όπου η Άγκυρα συνεχίζει (την κλιμάκωση). Ενημέρωσα για παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο» δήλωσε από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα