Top

Τρίτη κατά σειρά προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου

Η προσφυγή έρχεται μόλις μία μέρα μετά την τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, γύρω από τις προσφυγές και τις καθυστερήσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
τρίτη-κατά-σειρά-προσφυγή-στο-στε-για-τ-251324
Parallaxi

Νέα αίτηση ακύρωσης, η τρίτη κατά σειρά, εναντίον της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τη νέα προσφυγή, συνυπογράφουν τέσσερις φορείς (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων) καθώς και επτά προσωπικότητες από τον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης.

Το περιεχόμενο της αίτησης ακύρωσης βασίζεται στα ίδια επιχειρήματα και των προηγούμενων δύο, και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι αποφάσεις της υπουργού παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 42, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

Η νέα αυτή προσφυγή έρχεται μία ημέρα μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, αφήνοντας αιχμές για το ότι είναι υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο έργο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι ευθύνη έχουν κι αυτοί που κάνουν τις προσφυγές και σταματάν τα έργα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι στις 4 Σεπτεμβρίου θα ξεμπλέξουμε και θα προχωρήσει πλέον το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με την Βενιζέλου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 7 Ιουλίου 2020, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Μετρό Βενιζέλου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου 2020, ακολούθησε νέα προσφυγή για το ίδιο θέμα από πλευράς της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα