Top

«Τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο»- Συναγερμός σε χωριό με 35 κρούσματα

Προβληματισμός των ειδικών για την άρση του lockdown

Parallaxi
τρίτο-κύμα-τον-φεβρουάριο-συναγερμ-707628
Parallaxi

Aπό τους ασφαλέστερους τρόπους εμβολιασμού είναι η δημιουργία εμβολίων με τεχνολογία mRNA, σημείωσε ο ερευνητής και Επικεφαλής Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον καρκίνο, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόκειται για μια καινούρια τεχνολογία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά όχι για τους ειδικούς που τη μελετούν εδώ και 20 χρόνια.

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος», ξεκαθάρισε.

«Ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο είναι επειδή εφαρμόσαμε τις νέες τεχνολογίες», είπε ακόμη ο ερευνητής.

«Τα εμβόλια που θα εγκριθούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ασφαλή και τεσταρισμένα για πολύ καιρό. Έχουμε 20 εκατομμύρια εμβολιασμένους», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των παρενεργειών ανέφερε ότι, ελάχιστοι ήταν αυτοί που παρουσίασαν παρενέργειες και μάλιστα ότι αυτές δεν ήταν σοβαρές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια γρίπης.

Τέλος, εκτίμησε ότι «το τρίτο κύμα αν έρθει, θα έρθει τον Φεβρουάριο».

Προβληματισμός για την άρση του lockdown – Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο 

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών αναφορικά με την άρση του lockdown.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που έχει ήδη βρεθεί σε τουλάχιστον οκτώ άτομα στη χώρα, είναι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις για άρση των μέτρων.

Και η Αττική, όμως, που ξεπερνά κατά πολύ πλέον τη Θεσσαλονίκη σε κρούσματα έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο ανησυχίας.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα».

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, είπε: «Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν με τη σειρά τους οι Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και το πώς θα γίνει η άρση του lockdown.

«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Δημόπουλος.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δημόπουλο, έτσι είναι. Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου 

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», υπογράμμισε μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε η υπουργός «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι».

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με όσα είπε η Νίκη Κεραμέως, για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.

Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για όσους που έχουν πολλά παιδιά.

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα πρέπει να έχει αποσταλεί SMS με κωδικό 4 στο 13033.

Τέλος, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.

Ν. Παπαθανάσης: Αυτή την εβδομάδα θα καθοριστεί πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε στo Μega για τα σχέδια του υπουργείου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.

Όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς, είπε συγκεκριμένα.

Για το click away είπε πως ήταν ένα μέτρο που έδωσε έναν πρόσθετο τζίρο στις επιχειρήσεις.

Τέλος, για το εμπόριο δήλωσε ότι, την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα.

35 κρούσματα σε χωριό των Τρικάλων

Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα, μιας και τα κρούσματα είναι αυξημένα μετά τις γιορτές.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έως τώρα, τέσσερα άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ έχουν σημειωθεί συνολικά 35 άτομα θετικά στον ιό.

Το χωριό έχει 1.900 κάτοικους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο rapid test.

Κιλκίς: Mπήκαν σε νοσοκομείο για άλλο νόσημα και βγήκαν θετικοί στον ιό

Για νέες μολύνσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας στο νοσοκομείο Κιλκίς κάνουν λόγο δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλο νόσημα, βρέθηκαν τελικά θετικοί στον νέο ιό όταν έφτασε η ώρα να λάβουν εξιτήρια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οκτώ περιπτώσεις που μολύνθηκαν εντός του νοσοκομείου φαίνεται να καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, την ώρα που οι πέντε από τις δέκα μολύνσεις που εντοπίστηκαν χθες στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μάλιστα, εντοπίστηκαν θετικοί τέσσερις ασθενείς και τέσσερις εργαζόμενοι το τελευταίο επταήμερο όλοι τους στο τμήμα της Ορθοπαιδικής.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/Mega/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα