Top

Τρομακτικοί αριθμοί κρουσμάτων, έλλειψη εμβολίων και στο βάθος Πάσχα Καθολικών

Τρομακτικός αριθμός επτακοσίων χιλιάδων κρουσμάτων σε μια μέρα.

Parallaxi
τρομακτικοί-αριθμοί-κρουσμάτων-έλλε-739621
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Νότια Κορέα: Παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα

Οι Aρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή ότι τα μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα, ανάμεσά τους η απαγόρευση στους πολίτες να δειπνούν σε εστιατόρια μετά τις 22:00 και η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα παραταθούν για άλλες δύο εβδομάδες, καθώς το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν πεντακόσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ο υψηλότερος αριθμός τον τελευταίο μήνα και πλέον.

Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για τη χαλάρωση ή την επέκταση των μέτρων κάθε δύο εβδομάδες. Οι τρέχοντες περιορισμοί ισχύουν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η κορεατική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 494 κρούσματα του SARS-CoV-2. Πρόκειται για τα περισσότερα τις τελευταίες 35 ημέρες. Την προηγουμένη, διαγνώστηκαν 430.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη επτά ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.

Οι Αρχές εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας των αυξανόμενων μετακινήσεων εν μέσω ανοιξιάτικου καιρού και διαμαρτυριών από πολλές επιχειρήσεις για τα μέτρα με σκοπό τη διατήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 767.451 άνθρωποι μέχρι τώρα, ωστόσο μόνο 3.833 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.716 νεκρούς επί συνόλου 100.770 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα της KDCA.

Ινδία: Περισσότερα από 58.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 59.118 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη 18η Οκτωβρίου 2020.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό έχει πλέον ξεπεράσει τα 11,85 εκατομμύρια.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 257 ασθενείς με τον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να φθάνει τους 160.949 νεκρούς μέχρι σήμερα.

183 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 21.573 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.734.753, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 183 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 75.623 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Πορτογαλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της παράτασης για 15 ημέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και σταδιακά χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να ανασχεθεί η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Στις 15 Μαρτίου άνοιξαν και πάλι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επαναλειτούργησαν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Την Πέμπτη το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση έως τα μέσα Απριλίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, όμως αν η πανδημία συνεχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης, τα μουσεία, οι ταράτσες των εστιατορείων και οι αγορές θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα.

Βάσει της πορτογαλικής νομοθεσίας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να έχει ισχύ μόνο 15 ημέρες, όμως μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον.

Τον Ιανουάριο η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στα όριά του το εύθραυστο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας, όμως έκτοτε ο ημερήσιος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται κατά πολύ και τις τελευταίες εβδομάδες έχει σταθεροποιηθεί.

Οι υπουργοί της πορτογαλικής κυβέρνησης θα συσκεφθούν την Παρασκευή για να εξετάσουν τα υφιστάμενα σχέδια για τη χαλάρωση του lockdown.

Βάσει ενός μέτρου που υιοθετήθηκε στα μέσα Μαρτίου, οι Πορτογάλοι δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός της περιφέρειας κατοικίας τους από σήμερα Παρασκευή και ως τις 5 Απριλίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 στις διακοπές του Πάσχα.

Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού η είσοδος στη Γερμανία

Σε γενική εφαρμογή της υποχρέωσης για τεστ κορωνοϊού για όλους όσοι φθάνουν στη Γερμανία από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του εάν βρίσκονταν σε «περιοχή κινδύνου» ή όχι, προχωρούν από τις 00:00 της Κυριακής οι γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το μέτρο επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστεί από σήμερα Παρασκευή και η αναβολή αποφασίστηκε προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες. Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, την Παρασκευή θα εκδοθεί και η σχετική οδηγία, η οποία θα προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάζουν στους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους σε πτήση προς τη Γερμανία. Αρχικά, το μέτρο θα ισχύει έως τις 12 Μαΐου.

Αιτία για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η έκρηξη κρατήσεων για πασχαλινές διακοπές στη Μαγιόρκα, αφότου το ισπανικό νησί βγήκε από τον κατάλογο των «περιοχών κινδύνου», καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε εκεί κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, σε αυτή την περίπτωση η περιοχή αφαιρείται αυτομάτως από τον κατάλογο και ακυρώνεται η σχετική ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Ισραήλ: 826 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 4 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 826 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 830.761.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων τεσσάρων ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.158 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Οι ασθενείς με τον COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 484 (+1 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 725 ανθρώπων που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 11.837.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,55. Έχει μειωθεί θεαματικά από την 7η Μαρτίου, όταν είχε φθάσει το 1,02.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού του έναντι του νέου κορωνοϊού. Από την 20ή Δεκεμβρίου, τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του έχει λάβει το 55,9% του πληθυσμού, ενώ τη δεύτερη έχουν λάβει πάνω από τους μισούς πολίτες, ενημέρωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Οι πολίτες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του προϊόντος των Pfizer/BioNTech θεωρούνται πλήρως προστατευμένοι μία εβδομάδα μετά τη λήψη της 2ης δόσης.

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το Μεξικό, η χώρα που καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ξεπέρασε χθες Πέμπτη το όριο των 200.000 θανάτων εξαιτίας του COVID-19.

«200.211 άνθρωποι, δυστυχώς, πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας» που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αλομία, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του μεξικανικού υπουργείου Υγείας.

Ο δείκτης θνητότητας ανά 100.000 κατοίκους στο Μεξικό είναι ο 17ος υψηλότερος στον κόσμο. Ο ρυθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ των 2.000 και των 1.000 την ημέρα. Ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια, επί συνόλου 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα δεδομένα αυτά απέχουν έτη φωτός από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που εκτιμούσε όταν εκδηλωνόταν η πανδημία στη μεξικανική επικράτεια πως η χώρα αναμενόταν να θρηνήσει κάπου 8.000 θύματα. Προσγειωμένη απότομα στην οδυνηρή πραγματικότητα, η κυβέρνηση πολύ γρήγορα μετέβαλε τις εκτιμήσεις της, κάνοντας λόγο για 35.000, κατόπιν για 60.000 θανάτους, σενάριο που χαρακτηριζόταν την εποχή εκείνη «καταστροφικό».

«Φανταζόμουν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα απ’ ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση. Αλλά πήγαν πολύ χειρότερα», εκμυστηρεύθηκε ο Αλεχάντρο Μασίας, επιδημιολόγος που είχε συντονίσει την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του H1N1 το 2009.

Η Αντριάνα Ερνάντες, η χήρα του Κάρλος, του πρώτου ανθρώπου που καταγράφηκε επίσημα ότι πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του COVID-19 τη 18η Μαρτίου 2020, θυμάται τη δυσπιστία των Αρχών, τη μοχθηρία των γειτόνων. «Μας έδειχναν με το δάχτυλο, απειλούσαν να κάψουν το σπίτι μας (…). Αλλά σήμερα, όπως κι οι άλλοι, γίναμε απλά στατιστικές», αφηγήθηκε η γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το φάσμα του 3ου κύματος

Στη χώρα ωστόσο τις τελευταίες εννέα εβδομάδας οι αριθμοί αφήνουν να περάσει μια αχτίδα ελπίδας πως θα υπάρξει νηνεμία, μετά τον εφιαλτικό Ιανουάριο. Τον προπερασμένο μήνα καταγράφονταν ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, ενώ τα νοσοκομεία είχαν κορεστεί, ειδικά στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της.

Ωστόσο το σενάριο του τρίτου κύματος δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη: το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία, πιο μολυσματικό και πιο θανατηφόρο, κυκλοφορεί σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής.

Οι μεξικανικές αρχές λένε για την ώρα ότι δεν έχουν καταγράψει παρά περίπου δέκα κρούσματα της βρετανικής παραλλαγής του SARS-CoV-2 και τρία της βραζιλιάνικης, ιδίως μια γυναίκα που επέστρεψε από τη Βραζιλία στα τέλη του Ιανουαρίου και τέθηκε σε απομόνωση.

Όχι και πολύ διατεθειμένος να τολμήσει νέες προβλέψεις, ο Ούγο Λόπες Γκατέλ, ο υφυπουργός Υγείας που επιφορτίστηκε να συντονίσει τον αγώνα εναντίον της πανδημίας, περιορίστηκε να απευθύνει προειδοποιήσεις, καθώς εκατομμύρια Μεξικανοί ετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών.

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, ούτε στο Μεξικό, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η επιδημιολογική καμπύλη θα κατέβει προοδευτικά», είπε.

Ο Αλεχάντρο Μασίας δεν αποκλείει επιτάχυνση των μολύνσεων μετά τις διακοπές, παρότι οι θρησκευτικές λειτουργίες θα είναι περιορισμένες. Αναφέρθηκε εξάλλου στο ενδεχόμενο μέρος του μεξικανικού πληθυσμού «να έχει αναπτύξει μια κάποια ανοσία».

Εμβόλια με το σταγονόμετρο

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, στον οποίο οι αντίπαλοί του προσάπτουν υπερβολική χαλαρότητα, αντιτείνει ότι το Μεξικό ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής όπου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης, την 24η Δεκεμβρίου 2020. Η κυβέρνησή του διαβεβαιώνει ότι επένδυσε κάπου 3,6 δισεκ. δολάρια στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

«Είμαστε ήδη στα τελειώματα του δεύτερου κύματος. Πρέπει κατά συνέπεια να αδράξουμε την ευκαιρία για να εμβολιαστούμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι σε περίπτωση τρίτου κύματος», είπε αυτή την εβδομάδα ο μεξικανός πρόεδρος, που παραμένει δημοφιλής.

Όμως ο εμβολιασμός μοιάζει να προχωράει με το σταγονόμετρο. Αφορά κατά κύριο λόγο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο σκοπός που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να έχουν ανοσοποιηθεί όλοι οι ηλικιωμένοι μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σε τρεις μήνες παρελήφθησαν σχεδόν 10 εκατ. δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων χορηγήθηκαν 6,1 εκατομμύρια. «Για να έχουμε αληθινά μαζικό εμβολιασμό, χρειαζόμαστε 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων τον μήνα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί. Το πρόγραμμα ανοσοποίησης έχει εκτροχιαστεί», κρίνει ο Αλεχάντρο Μασίας.

Όσο για την οικονομία, που γνώρισε συρρίκνωση κατά 8,5% το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, μοιάζει να ανακάμπτει.

Αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2021, στο φάσμα από το 3,3% ως το 4,8%.

Παρά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, οι Αρχές απέφυγαν να επιβάλλουν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα του είδους που είχαν ανακοινώσει πέρυσι. Πολλοί τομείς της οικονομίας παραμένουν ενεργοί, παρά τα μέτρα.

«Με πάνω από τους μισούς Μεξικανούς να απασχολούνται στον ανεπίσημο τομέα, είναι περίπλοκο, δεν μπορείς να τους πεις ‘μείνετε σπίτι και μη βγαίνετε’, ο κόσμος χρειάζεται να βγάλει χρήματα για να ζήσει. Αλλά δεν πρέπει να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας», σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Μασίας.

Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε 24 ώρες

Στη Βραζιλία καταγράφηκε χθες Πέμπτη ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, 100.158 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το γεγονός υπογραμμίζει το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που μοιάζει πλέον με χιονοστιβάδα κι αυξάνει ολοένα περισσότερο την πίεση που υφίσταται ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το ρεκόρ μολύνσεων, μαζί με ακόμη 2.777 θανάτους ασθενών με τον COVID-19, σημειώθηκε την επομένη της υπέρβασης του ορίου των 300.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη Βραζιλία, τη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Οι μακάβριοι αριθμοί της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πετούν από ρεκόρ σε ρεκόρ στη χώρα, εν μέσω πολλών προβλημάτων και καθυστερήσεων στην εκστρατεία εμβολιασμού, έλλειψης εθνικού συντονισμού και της εμφάνισης πιο μολυσματικού, και πιο θανατηφόρου, παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής, στους οποίους πλέον συγκαταλέγονται ακόμη και κοινοβουλευτικοί που θεωρούνται προσκείμενοι στον αρχηγό του κράτους, επιρρίπτουν ολοένα περισσότερο την ευθύνη προσωπικά στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται φραστικά πυρά για τις προσπάθειές του να εμποδίσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις πολιτείες, την απαρέσκειά του για τις μάσκες, καθώς και ότι έσπειρε επανειλημμένα στους πολίτες αμφιβολίες για τα εμβόλια.

Ορισμένοι απαιτούν ο πρόεδρος να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών, τον Ερνέστου Αραούζου, για τις δικές του αστοχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Βραζιλίας, ο Χοντρίγκου Πασέκου, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η βραζιλιάνικη διπλωματία πρέπει να βελτιωθεί, συμπληρώνοντας πως επαφίεται στον αρχηγό του κράτους να αποφασίσει εάν θα αλλάξει υπουργό Εξωτερικών.

Πολιτικά και ιδεολογικά στενός σύμμαχος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Ερνέστου Αραούζου επικρίνεται ιδίως για τις ατελείωτες συγκρούσεις του με την Κίνα και την αδυναμία του να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων από τις ΗΠΑ.

Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο ανέφεραν ότι αν και θα προτιμούσε να μην αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών του, μέγα οπαδό του αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δυσκολεύεται να οικοδομήσει λειτουργική σχέση με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται τελικά να αντικαταστήσει τον Ερνέστου Αραούζου.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος στα τέλη της περασμένης χρονιάς επέκρινε την «τρεχάλα» για την αγορά εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, αυτή την εβδομάδα ανέκρουσε πρύμνα και υποσχέθηκε να λάβει πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης. Είπε πως σκοπός του είναι να εμβολιάζονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, χορηγούνταν περίπου 350.000 δόσεις ημερησίως.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις άφησε να εννοηθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανοσοποίησης, αγοράζοντας δόσεις εμβολίων και δωρίζοντάς τις στο δημόσιο. Είναι κάθε άλλο παρά σαφές όμως εάν η ιδέα αυτή είναι εφαρμόσιμη, με δεδομένη την κατάσταση στη διεθνή αγορά εμβολίων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα