Top

Τρομερή ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας σε Ουκρανία και Βραζιλία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
τρομερή-ανησυχία-για-την-εξέλιξη-της-π-713012
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Βραζιλία

Οι αρχές στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, επιτάχυναν τις προσπάθειές τους να αδειάσουν παλιούς τάφους προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για να ταφούν οι εκατοντάδες νέοι νεκροί από covid-19, καθώς στο δημαρχείο της πόλης αναφέρθηκε αριθμός ρεκόρ κηδειών αυτή την εβδομάδα.

Η μεταφορά των λειψάνων νεκρών από παλιούς τάφους είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, όμως πλέον αποτελεί έκτακτη ανάγκη καθώς η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Μόνο χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 3.769 νέους θανάτους λόγω covid-19, λίγο λιγότερους από τον απόλυτο αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχή ημέρα.

Η Βολιβία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βραζιλία λόγω των ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη γειτονική της χώρα.

Την Τετάρτη το βιοϊατρικό ινστιτούτο Butantan της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο μοιάζει με αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, όπως και ένα άλλο παραλλαγμένο στέλεχος που είχε εντοπιστεί παλαιότερα στη Βραζιλία.

Η Χιλή επίσης έκλεισε χθες τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ αυστηροποίησε το lockdown που έχει επιβάλει, καθώς η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα covid-19.

“Αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία αποτελεί παγκόσμια απειλή”, τόνισε ο Χοσέ Μιγκέλ Μπερνούτσι γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Χιλής. “Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα μας βοηθήσει τόσο πολύ με τα παραλλαγμένα στελέχη που έχουμε ήδη εντοπίσει στη χώρα, αλλά με τα νέα παραλλαγμένα στελέχη που συνεχίζουν να εμφανίζονται”, πρόσθεσε.

Οι χώρες της περιοχής έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η Βραζιλία αποτελεί χώρο εκκόλαψης νέων παραλλαγμένων στελεχών, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 εκεί συνεχίζει να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνείται να στηρίξει τα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση μάσκας.

Στο παρελθόν ο Μπολσονάρου έχει εκφραστεί με επιφυλάξεις για τα εμβόλια κατά της covid-19 και χθες δήλωσε ότι θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί μόνο αφού έχουν λάβει ένα εμβόλιο όλοι οι Βραζιλιάνοι.

Μέχρι στιγμής μόλις το 7% των Βραζιλιάνων έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, καθώς η εκστρατεία προχωρά με βραδείς ρυθμούς.

Η επιδημία στη Βραζιλία είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 3.100 θάνατοι από covid-19 καθημερινά και 74.000 νέες μολύνσεις, ρυθμός που αυξάνει σταθερά από τον Φεβρουάριο.

Το Σάο Πάολο επιτρέπει πλέον τις κηδείες τη νύκτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση και τα νεκροταφεία επιτρέπεται να μένουν ανοικτά ως τις 22:00.

Την Τρίτη στην πόλη αυτή έγιναν 419 κηδείες, οι περισσότερες από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το δημαρχείο του Σάο Πάολο έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια.

Αυτή τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται στη Βραζιλία, περισσότεροι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση της covid-19 στη Βραζιλία μπορεί μόνο να χειροτερέψει, με δεδομένους τους χαλαρούς περιορισμούς και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία στη χώρα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν γεμίσει σε ποσοστό 90%.

“Πραγματικά μια πολύ σοβαρή κατάσταση εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο στη Βραζιλία, καθώς έχουμε έναν αριθμό πολιτειών σε κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σε ενημέρωσή της.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 19.893 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ, ενώ μέχρι στιγμής ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε μια ημέρα στη χώρα ανερχόταν σε 18.132 και είχε ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου.

Ο Στεπάνοφ επισήμανε επίσης ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ 433 θανάτων το περασμένο 24ωρο από την COVID-19, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανερχόταν σε 421.

Ο Ουκρανός υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε πού αποδίδεται η αύξηση αυτή των νέων κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία. Αργά χθες Πέμπτη το βράδυ είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία επιβεβαίωσε κάποια κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Ο Στεπάνοφ πρόσθεσε εξάλλου ότι 5.040 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία το 24ωρο που πέρασε, σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν της προηγούμενης ημέρας.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει ως σήμερα συνολικά 1.711.630 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 33.679 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θα λάβει περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που παρασκευάζουν οι BioNTech-Pfizer κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ να μοιραστούν τμήμα της προμήθειας των δέκα εκατομμυρίων εμβολίων των BioNTech-Pfizer με την Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, την Λεττονία και την Σλοβακία–χώρες που όπως έκριναν το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Βουλγαρία, που έχει τον βραδύτερο ρυθμό εμβολιασμού στην ΕΕ, θα λάβει 1,26 εκατομμύρια δόσεις από τις 2,85 εκατομμύρια των αποκαλούμενων “εμβολίων αλληλεγγύης” που προορίζονται για τα πέντε μέλη της ΕΕ.

“Είναι μια ευχάριστη είδηση για εμάς και για ολόκληρη την Ευρώπη. Δείχνει ότι οι χώρες μέλη μπορούν να επιδείξουν αλληλεγγύη”, ανέφερε ο Μπορίσοφ σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Η βαλκανική αυτή χώρα επέλεξε τελικά να μην προμηθευτεί όλες τις δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Pfizer και παρήγγειλε περισσότερα εμβόλια της AstraZeneca.

Αντιμετωπίζει προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων που έχουν προκληθεί από τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στις συμφωνηθείσες παραδόσεις από την AstraZeneca προς την ΕΕ.

Γαλλία

Οι νέοι περιορισμοί λόγω της COVID-19 στη Γαλλία θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2021 αλλά είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πόσο πολύ θα την επηρεάσουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή την Τετάρτη να τεθεί η Γαλλία για τρίτη φορά σε lockdown και ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες καθώς προσπαθεί να ανακόψει το τρίτο κύμα των κρουσμάτων της COVID-19 που απειλούν να ‘πλημμυρίσουν’ τα νοσοκομεία.

«Αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2021. Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησής του. Θα υπάρξει μια νέα εκτίμηση τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό CNews ερωτηθείς εάν εμμένει στον στόχο της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 6% το 2021.

Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι τα νέα μέτρα του lockdown θα οδηγήσουν στο προσωρινό κλείσιμο 150.000 επιχειρήσεων με κόστος 11 δισεκ. ευρώ τον μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει οι νέοι περιορισμοί να έχουν αντίκτυπο στην πρόβλεψη της τράπεζας για ανάπτυξη 5,5% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαρκέσουν πέραν των αρχών του Μαΐου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες πάνω από 50.000 νέα κρούσματα COVID-19 και 308 θανάτους, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανήλθε σε 5.109.

Ο Λεμέρ επανέλαβε τις εκκλήσεις του να επιταχύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, επικρίνοντας τη βραδύτητα ορισμένων χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, να επικυρώσουν το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, ένα βασικό βήμα για την εκταμίευση των ποσών για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και ότι τα κεφάλαια στήριξης που έχουν δοθεί ως υπόσχεση στον Ευρωπαίο πολίτη πρέπει να φθάσουν τώρα στα κράτη-μέλη…Το 2022 ή το 2023 θα είναι πολύ αργά. Οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι θα είναι μπροστά από εμάς», δήλωσε.

«Βλέπω ότι το αμερικανικό ιππικό φθάνει στην ώρα του, ότι τα χρήματα είναι εκεί, είναι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην τηλεοπτική σειρά Rin Tin Tin στην οποία «το ιππικό φθάνει πάντα στην ώρα του».

«Θα ήθελα το ευρωπαϊκό ιππικό επίσης να φθάσει στην ώρα του», πρόσθεσε.

Ο Λεμέρ επέκρινε «κράτη όπως η Γερμανία που δημιουργούν επιπλέον καθυστερήσεις, καθώς το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει εάν πρέπει να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα ή όχι».

«Εγώ, υποσχέθηκα στους Γάλλους ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα φθάσουν στις αρχές του καλοκαιρού, αρχές Ιουλίου. Μου αρέσει να μπορώ να τηρώ τις δεσμεύσεις μου και θα ήθελα η Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε για να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα, πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και ότι η Ιστορία δεν δίνει άλλες ευκαιρίες».

Βρετανία

Περισσότεροι από 70 βρετανοί βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισαγωγή των αποκαλούμενων διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει προκειμένου να βοηθήσει στο άνοιγμα της οικονομίας καθώς ξεκινάει να αίρει τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ιδέα να ζητεί από τους πολίτες να προσκομίζουν αποδεικτικό του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι παμπ και οι χώροι διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον να έχει ήδη δηλώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πιθανόν να απαιτείται για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, ένας συνδυασμός παραγόντων ανοσίας–αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει από covid-19, αν έχει εμβολιαστεί ή αν έχει κάνει διαγνωστικό τεστ–θα δώσει στις επιχειρήσεις μια αίσθηση ασφάλειας.

“Επομένως, αυτά τα τρία πράγματα από κοινού θεωρώ ότι θα μας φανούν χρήσιμα στην πορεία”, συμπλήρωσε ο Τζόνσον.

Ωστόσο, επικρατεί αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ ορισμένων βουλευτών των Τόρις και της αντιπολίτευσης, αλλά και σε οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

“Είμαστε αντίθετοι στην διχαστική και προκατειλημμένη χρήση πιστοποιητικού για την COVID που θα στερεί στους πολίτες την πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή δουλειές”, αναφέρει μια ανακοίνωση που υπογράφεται από μια ομάδα περισσότερων από 70 βουλευτών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Με βάση τον σχεδιασθέντα κυβερνητικό “οδικό χάρτη” για την έξοδο από την πανδημία, οι παμπ θα επιτρέπεται να σερβίρουν τους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους αργότερα μέσα στον μήνα και στα μέσα Μαϊου θα υπάρξει και περαιτέρω άρση μέτρων προτού να αρθούν όλα περί το τέλος Ιουνίου.

Ο Τζόνσον είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι κάποιες παμπ πιθανόν να ζητούσαν από τους πελάτες τους να προσκομίζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν έχει πει ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα βοηθήσουν στο να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες στα θέατρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ο Τζόνσον έχει ζητήσει από τον υπουργό προεδρίας Μάικλ Γκόουβ να επανεξετάσει τον πιθανό ρόλο των πιστοποιητικών με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν σύνθετα και σοβαρά ζητήματα ηθικής προς διερεύνηση.

Ο Γκόουβ αναμένεται σύντομα να απαντήσει.

Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, το οποίο είναι το ταχύτερο στην Ευρώπη.

Η πανδημία αντεπιτίθεται στον κόσμο με 700 χιλιάδες κρούσματα μόνο χθες

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα παραλάβει μεγαλύτερα φορτία εμβολίων της Pfizer κατά της COVID-19 προκειμένου να εμβολιάσει ταχύτερα τους ηλικιωμένους, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση αφού διαπραγματεύθηκε μια αύξηση των προμηθειών.

Θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για να διανεμηθούν για δύο εβδομάδες από τις 10 Μαΐου ώστε να δοθεί μια πρώτη δόση στους μισούς από τα 36 εκατομμύρια ηλικιωμένους της Ιαπωνίας, ανέφερε.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Ιαπωνίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, αργότερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, και το εμβόλιο της Pfizer είναι το μοναδικό που βρίσκεται σε προσφορά.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα και μέχρι και χθες, Πέμπτη, περισσότεροι από 890.000 άνθρωποι είχαν λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις.

Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόσθεσε 26 χώρες σε μία λίστα χωρών, οι ταξιδιώτες από τις οποίες τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο με την άφιξή τους, εξαιτίας της COVID-19, αλλά δεν συμπεριέλαβε επιπλέον χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μία αναφορά της ιρλανδικής εφημερίδας «Independent», η κυβέρνηση συμβούλευσε τον υπεύθυνο των υπηρεσιών υγείας να προσθέσει 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, σε έναν κατάλογο υπαγωγής σε υποχρεωτική ξενοδοχειακή καραντίνα 12 ημερών, με την άφιξη.

Μία απόφαση σχετικά με «αύξηση του αριθμού των χωρών, θα εξεταστεί πριν από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο», όπως ανέφερε μία κοινή ανακοίνωση των υπουργών Υγείας και Εξωτερικών.

Οι χώρες που προστέθηκαν χθες, Πέμπτη, είναι η Αλβανία, η Ανδόρα, η Αρούμπα, το Μπαχρέιν, το Μπονέρ, ο Άγιος Ευστάθιος, η Σάμπα, η Αιθιοπία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κόσοβο, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Μολδαβία, το Μονακό, το Μαυροβούνιο, η Νιγηρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Ομάν, η Παλαιστίνη, οι Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο, το Κατάρ, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Μαρίνος, η Σερβία, η Σομαλία, η Ουαλίς και τα Νησιά Φουτουνά.

Η Ιρλανδία εφαρμόζει μερικούς από τους πιο σκληρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προηγούμενη εβδομάδα ακολούθησε την Αγγλία εφαρμόζοντας ξενοδοχειακή καραντίνα για τους ανθρώπους που φθάνουν από χώρες που χαρακτηρίστηκαν «υψηλού ρίσκου» ή για όσους ταξιδιώτες δεν έχουν ένα αρνητικό τεστ για την COVID-19.

Μαζί με τις νέες χώρες που προστέθηκαν, έχουν συμπεριληφθεί 58 χώρες στον κατάλογο των συγκεκριμένων χωρών που θεωρούνται υψηλού μεταδοτικού κινδύνου και οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η Αυστρία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα.

Αρμενία

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν τέθηκε σήμερα σε περιορισμό ενόψει μιας επίσκεψης στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό δείχνει τα μέτρα που επιβάλλονται σε όσους αναμένεται να προσεγγίσουν τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έλαβε στις 23 Μαρτίου την πρώτη δόση ενός ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά όχι ακόμη και τη δεύτερη.

“Λόγω της συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν εργάζεται σε περιορισμό από” (σήμερα) Παρασκευή, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μανέ Γκεβοργκιάν, εκπρόσωπος του Αρμένιου ηγέτη.

Αντιμέτωπος με μια σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα του μετά την ήττα της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια ενός πολέμου το περασμένο φθινόπωρο, ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης προβλέπεται να δει την Τετάρτη τον Ρώσο πρόεδρο, ανάδοχο της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αφότου ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορονοϊού έχουν ληφθεί αυστηρά υγειονομικά μέτρα προκειμένου να προστατευθεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο σύστημα για τα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί του, που έχει κοστίσει αρκετά δισεκ. ρούβλια.

Το προσωπικό που διασφαλίζει τη μεταφορά του προέδρου, του πρωθυπουργού ή άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων τίθεται ως εκ τούτου σε καραντίνα σε ξενοδοχεία ή ιαματικές πηγές, όπως και οι υπάλληλοι του Κρεμλίνου, οι φωτογράφοι του ή ακόμη οι βετεράνοι που βρέθηκαν δίπλα στον Πούτιν στη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης.

Τα μέτρα αυτά αφορούσαν επίσης τους δημοσιογράφους που έγιναν δεκτοί στη μεγάλη συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το BBC, όπως και τοπικούς αξιωματούχους στις περιοχές τις οποίες επισκέφθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε πως επρόκειτο για “συνήθη πρακτική” και για μια “εντελώς κανονική κατάσταση”.

Τον Ιούνιο, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού στη Ρωσία, το Κρεμλίνο είχε αποκαλύψει ότι τοποθέτησε έναν θάλαμο απολύμανσης για τους επισκέπτες που επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην κατοικία του κοντά στη Μόσχα.

Ο Πούτιν είχε περάσει μήνες εργαζόμενος σχεδόν σε περιορισμό σε αυτή την κατοικία του Νόβο-Ογκαριόβο, δεχόμενος πολύ σπάνια επισκέπτες που επιλέγονταν πολύ προσεκτικά και οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ προτού τον συναντήσουν.

Aυστρία

“Πιο σημαντική από ποτέ” χαρακτηρίζει τη διεθνή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι “ειδικά στην κρίση της COVID, στην οποία ο ένας δεν μπορεί να επισκεφθεί τον άλλον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούνται οι επαφές εξωτερικής πολιτικής”.

Κύριο θέμα των μέχρι τώρα συνομιλιών του με άλλους ηγέτες στο διάστημα αυτό ήταν η πανδημία και οι παγκόσμιες συνέπειές της. Οι συνομιλίες του αφορούσαν επίσης τη διατήρηση των οικονομικών σχέσεων και την εξεύρεση διεξόδου από την κρίση, αναφέρει ο Βαν ντερ Μπέλεν σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

“Μπορεί, η πανδημία του κορονοϊού να έχει τώρα παραγκωνίσει την κλιματική κρίση από τους πρωτοσέλιδους τίτλους, ωστόσο αυτή δεν εξαφανίστηκε ούτε καν επιλύθηκε”, προειδοποιεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι “η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει επομένως να είναι βιώσιμη σε όλο τον κόσμο, έχοντας κατά νου την κλιματική κρίση”.

Κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει εδώ ένα πολύ σημαντικό βήμα με το πρόγραμμα των 750 δισεκατομμυρίων και “τώρα είναι σημαντικό οι επικυρώσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, να ολοκληρωθούν γρήγορα προκειμένου να καταστεί η ΕΕ ισχυρή για το μέλλον”.

Ο Αυστριακός πρόεδρος εκτιμά ότι μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ η διεθνής συνεργασία ανέπτυξε και πάλι ταχύτητα και “ήταν ιδιαίτερα σημαντικό οι ΗΠΑ να επανέλθουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα”.

«Με το διορισμό του Τζον Κέρι ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κλίμα και τη διοργάνωση της Διάσκεψης Κορυφής για την Ημέρα της Γης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δείχνει ότι η υπέρβαση της κλιματικής κρίσης είναι σημαντική γι ‘αυτόν», παρατηρεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Προεδρία, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πραγματοποιεί, όπως και το 2020, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με άλλους αρχηγούς κρατών — συνολικά είχε 43 τηλεφωνικές επαφές και βιντεοκλήσεις από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού.

Πορτογαλία

Η Κάρλα Λακέρντα είχε έναν καλό μισθό πουλώντας αφορολόγητα προϊόντα στους τουρίστες οι οποίοι έφθαναν στο αεροδρόμιο του Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, αλλά τον περασμένο Αύγουστο απολύθηκε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 και γρήγορα ξέμεινε από χρήματα για να μπορεί να ταϊσει τα δύο παιδιά της.

Σήμερα η 40χρονη ζει με 500 ευρώ τον μήνα από προνοιακά επιδόματα, γεγονός που δεν της αφήνει άλλη επιλογή από το να στέκεται και εκείνη στην ουρά για να πάρει τρόφιμα από την τράπεζα τροφίμων.

“Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση”, λέει η Λακέντρα καθώς περιμένει για να παραλάβει γάλα, λαχανικά και άλλα απαραίτητα τρόφιμα από την φιλανθρωπική οργάνωση Refood, στο Φάρο, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Αλγκάρβε.

“Είναι θλιβερό που έφτασα σε αυτό το σημείο, αλλά δεν ντρέπομαι”.

Η Λακέρντα είναι μια από τους χιλιάδες Πορτογάλους, οι ζωές των οποίων ανατράπηκαν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έπληξε σφόδρα τον τουρισμό στην ηλιόλουστη περιοχή του Αλγκάρβε με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν ερημώσει οι δημοφιλείς παραλίες της και τα θέρετρα με εγκαταστάσεις για γκολφ.

Η τράπεζα τροφίμων του Αλγκάρβε, η οποία διαθέτει δύο αποθήκες στην περιοχή, βοηθάει σήμερα 29.000 ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πριν από την πανδημία.

“Είναι η πρώτη φορά από τότε που λειτούργησε η τράπεζα τροφίμων στο Αλγκάρβε που ο αριθμός των αιτούντων έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο”, λέει ο πρόεδρός του, Νούνιο Άλβες, καθώς εθελοντές μοιράζουν τρόφιμα σε οδηγούς από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Η φτώχεια εξαπλώνεται στην μεσαία τάξη, λέει ο Άλβες, καθώς οι εργαζόμενοι από τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο.

Πολλές επιχειρήσεις χρειάστηκε να κλείσουν και άλλες πιθανόν να μην ανοίξουν ποτέ ξανά.

Τον Φεβρουάριο ο αριθμός εκείνων που εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας στο Αλγκάρβε αυξήθηκε κατά 74% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Πορτογαλίας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ

Στο παράρτημα της Refood στο Φάρο, το οποίο συλλέγει αχρησιμοποίητο φαγητό από εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και το διανέμει σε όσους έχουν ανάγκη, 172 οικογένειες στέκονται κάθε εβδομάδα στην ουρά για να το προμηθευτούν, μια αύξηση 160% από την έναρξη της πανδημίας.

“Βοηθάμε έναν αρχιτέκτονα, μια καθηγήτρια, μια νοσηλεύτρια, έναν κοινωνικό λειτουργό”, λέει η συντονίστρια Πάουλα Ματίας.

“Είναι πολύ λυπηρό. Είμαι μητέρα και δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να μην έχεις να δώσεις ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά σου”, σημειώνει η ίδια.

Ένας 30χρονος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι έχασε την δουλειά του ως personal trainer για πλούσιους εκπατρισμένους εξαιτίας της πανδημίας, από την οποία μάλιστα πέθαναν ο αδελφός και ο ανιψιός του.

Πούλησε τα πάντα–από το εντυπωσιακό αυτοκίνητό του μέχρι το ενυδρείο του–για να πληρώσει τους λογαριασμούς, αλλά τον Ιανουάριο χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την μκο MAPS, που σήμερα τον προμηθεύει με φαγητό, αλλά και ψυχολογική βοήθεια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε.

“Προσπάθησα να είμαι δυνατός, αλλά δεν μπορούσα. Η κρατική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ και δεν μπορούσα να βγω από αυτή την κατάσταση”, εξηγεί.

Η αντιπρόεδρος της MAPS ‘Ελσα Καρντόζο λέει ότι οι εκκλήσεις για βοήθεια συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι κάποιοι πολίτες, που εργάζονταν στον τουριστικό κλάδο, σήμερα είναι άστεγοι.

“Καθημερινά υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πλέον δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους, που τους έχουν κάνει έξωση”, λέει η Καρντόζο εκτιμώντας ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε ένα δεύτερο αυστηρό λοκντάουν από τον Ιανουάριο, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει.

Η βρετανίδα συνταξιούχος Ντενίζ Νταλ εξηγεί ότι η διανομή τροφίμων στον ευάλωτο πληθυσμό μέσω της οργάνωσής της “Οικογένειες του Ανατολικού Αλγκάρβε Σε Ανάγκη” την βοήθησε να διαχειριστεί το πένθος της μετά τον θάνατο του συζύγου της, του Τέρι, τον Δεκέμβριο από επιπλοκές της COVID-19.

“Αν δεν είχα αυτό, δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί”, λέει η Νταλ, η οποία κατοικεί στην πόλη Ταβίρα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Αλγκάρβε βαίνει επιδεινούμενη.

“Με την έλλειψη τουριστών φέτος αναμένουμε ότι θα πεινάσουν περισσότερες οικογένειες”, καταλήγει.

Συρία

Στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου της Δαμασκού μια 70χρονη που έχει προσβληθεί από κορονοϊό αναμένει ένα ελεύθερο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πρωτεύουσα της Συρίας το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων covid-19.

“Δεχόμαστε πολλά περιστατικά που έχουν ανάγκη αναπνευστήρες ή να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας”, δηλώνει η γιατρός Άσμα Σμπάινι που φορά δύο χειρουργικές μάσκες και έχει το στηθοσκόπιο και το οξύμετρο κρεμασμένα στον λαιμό της.

“Υπάρχουν περιστατικά για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”, προσθέτει η 26χρονη γιατρός. “Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας”.

Στα μέσα Μαρτίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας covid-19 στη Δαμασκό ήταν καλυμμένες σε ποσοστό 100%, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Ασθενείς με κορονοϊό που χρειάζεται να νοσηλευθούν στην εντατική μεταφέρονται από την πρωτεύουσα της Συρίας σε άλλες επαρχίες.

Στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου αλ Μουγάσατ η Σμπάινι γράφει τα στοιχεία περίπου 12 ασθενών τους οποίους φρόντισε μέσα στην ημέρα.

“Μερικές φορές δεχόμαστε περισσότερα από 40 περιστατικά την ημέρα, είναι περισσότερα από όσο μπορούμε να αναλάβουμε”, αποκαλύπτει.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές της Συρίας κάνουν λόγο επανειλημμένα για αύξηση των κρουσμάτων covid-19, ζητώντας επίμονα από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Καθημερινή αύξηση

Επισήμως στις περιοχές της Συρίας που ελέγχει η Δαμασκός –περίπου τα δύο τρίτα της εμπόλεμης χώρας– έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα covid-19 και λίγο περισσότεροι από 1.200 θάνατοι.

Γιατροί και υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών τεστ, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Αν και πέρυσι η συριακή κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των καταστημάτων, αναγκάστηκε να αποσύρει τα μέτρα καθώς η χώρα είναι ήδη αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση

“Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση” του κύματος της επιδημίας, προειδοποιεί ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Μουγάσατ, ο Εσάμ αλ Αμίν. “Οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά”.

Τα νοσοκομεία δέχονται “μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά”, εξηγεί. Όμως “δεκάδες κρούσματα”, άνθρωποι με πιο ήπια συμπτώματα, “λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι, αφού τους είδε γιατρός”.

“Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και υπόκειται σε πολιορκία”, καταγγέλει ο ίδιος αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. “Δεν διαθέτουμε καν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη ποσότητα”.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Δαμασκός ξεκίνησε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 περίπου 2.500 υγειονομικών χάρη σε δόσεις που εστάλησαν “από φιλικές χώρες”.

Μέσω του συστήματος COVAX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, οι περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση και οι βορειοανατολικές περιοχές, υπό κουρδικό έλεγχο, πρόκειται να λάβουν αρχικά 912.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο οι παραδόσεις αυτές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, θα καθυστερήσουν “τουλάχιστον ως τον Μάιο”, επεσήμανε η διευθύντρια του ΠΟΥ για τη Συρία Ακζεμάλ Μαγκτίμοβα.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπενθύμιζε “ότι το συριακό σύστημα υγείας είναι εύθραυστο και έχει έλλειψη προσωπικού”, καθώς από τον πόλεμο καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υποδομών υγείας.

Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, η έκθεση έκανε λόγο για 654 κρούσματα covid-19 του ιατρικού προσωπικού και 29 θανάτους.

ΗΠΑ

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής του εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna, επιτρέποντάς της να γεμίζει ένα φιαλίδιο με έως και 15 δόσεις, την ώρα που οι ΗΠΑ ποντάρουν στην γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού τους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η FDA ενέκρινε επίσης την εξαγωγή μέγιστου αριθμού 11 δόσεων από τα σημερινά φιαλίδια του εμβολίου της Moderna, αντί των 10 που επιτρεπόταν μέχρι τώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Moderna σημειώνει ότι η προμήθεια του εμβολίου της θα μπορεί πλέον να γίνεται σε φιαλίδια που θα περιέχουν 11 ή 15 δόσεις και ότι αναμένει να αρχίσει να αποστέλλει φιαλίδια με 15 δόσεις τις επόμενες εβδομάδες.

“Και οι δύο αυτές αναθεωρήσεις επηρεάζουν θετικά την προμήθεια του Εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην παροχή περισσότερων δόσεων εμβολίων στις κοινότητες και θα επιτρέψει να γίνουν πιο γρήγορα δόσεις” του εμβολίου, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου της FDA Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων Πίτερ Μαρκς.

Ωστόσο η FDA προειδοποίησε ότι χωρίς κατάλληλες σύριγγες και βελόνες μπορεί να μην είναι δυνατό να εξαχθούν περισσότερες από 13 δόσεις από τα φιαλίδια 15 δόσεων του εμβολίου της Moderna, όπως και περισσότερες από 10 δόσεις από τα τρέχοντα φιαλίδια.

Η Moderna είχε εφοδιάσει με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της τις ΗΠΑ ως τις 29 Μαρτίου. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson’s είναι τα άλλα δύο που έχουν εγκριθεί στη χώρα.

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και ορισμένες πολιτείες προχωρούν ακόμη και ως την άρση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με τους παρασκευαστές των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ θα επαρκούν για την κάλυψη όλου του πληθυσμού.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters ότι η χώρα μπορεί να μην χρειαστεί το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca, ακόμη κι αν αυτό λάβει την έγκριση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής.

Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες ανέφεραν σήμερα ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού με 15.310 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 771.497.

Παράλληλα η χώρα ανακοίνωσε 17 νέους θανάτους από covid-19 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 13.320.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στα νέα περιστατικά που αναφέρθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται και 3.709 παλαιότερα κρούσματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων ήταν λίγο περισσότερα από 10.000.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα