Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει με αποφασιστικότητα
Μητσοτάκης : Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο, είναι στο χέρι της Τουρκίας.
Τη θέση της Τουρκία ότι η απόσυρση του Oruc Reis έγινε καθαρά για λόγους συντήρησης και δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω, επανέλαβε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, υπογράμμισε ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, εξήγησε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».
«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό είπε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και σύμφωνα με την Άγκυρα, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας.
«Αν έχει η Ελλάδα προϋποθέσεις για τον διάλογο, τότε έχουμε κι εμείς»
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές» είπε αναφερόμενος στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
«Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας» κατέληξε.
Η επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν
Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα περί δίκαιης προσέγγισης και να τάσσεται υπέρ του διαλόγου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων εφόσον υπάρχει δίκαιη προσέγγιση για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν δίκαιη προσέγγιση. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών τις τελευταίες ημέρες, με τον Ερντογάν να εκφράζει τα «παράπονά» του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνομιλίας τους για τις κινήσεις του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μητσοτάκης : Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο, είναι στο χέρι της Τουρκίας
Συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin, παραχώρησε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έστειλε εκ νέου το μήνυμα στην Αγκυρα ότι εάν τα σημάδια αποκλιμάκωσης εξακολουθήσουν, τότε θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος.
«Όχι στην προκλητική ρητορική»
«Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.
Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η ευθύνη για το προσφυγικό να μοιραστεί»
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, προστατεύοντας τα σύνορα της Ευρώπης και παράλληλα φιλοξενώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι για τη χώρα μας γι’ αυτό η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Περιμένουμε προτάσεις από την Κομισιόν τη Δευτέρα σχετικά με το άσυλο, ανέφερε. Σημείωσε, δε, πως σε περίπτωση που δεν δίνεται άσυλο, η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει την επιστροφή των προσφύγων/ μεταναστών στις χώρες τους.
ΠΗΓΗ: tanea.gr