Διεθνή

Τσαβούσογλου: Ενάντιον Ελλάδας και Κύπρου για την διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο

Όσα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στον Ιταλό ομόλογό του.

Parallaxi
τσαβούσογλου-ενάντιον-ελλάδας-και-κύ-275721
Parallaxi

Δεν έχασε την ευκαιρία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Ιταλού ομολόγου του να αναφερθεί στους «περιορισμούς» που θέτουν Ελλάδα και Κύπρος στην πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο που έχει προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τσαβούσογλου επέστησε την προσοχή στη δίκαιη κατανομή των πλούτων στην Ανατολική Μεσόγειο και δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αντόνιο, δεν έχουμε λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι δύο από τα μέλη σας το εμποδίζουν αυτό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος εμποδίζουν την Διάσκεψη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προτείνει την πραγματοποίηση μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα συζητηθούν σύμφωνα με τον ίδιο όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ των κρατών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Ταγιάνι, όπου σημείωσε ότι είναι έτοιμη η Άγκυρα να διαβουλευτεί με το Κάιρο για τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα συμβάλει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέροντας ότι η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ ξεκίνησε με προκλήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «τέτοιες προκλήσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Σημειώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η συνέχιση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν σημαίνει «υποστήριξη των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ ή αγνόηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Σε ότι αφορά το σύστημα αεράμυνας SAMP-T, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι το SAMP-T πρέπει να μετατραπεί σε ένα αμυντικό σύστημα που θα είναι τουλάχιστον τόσο γνωστό και επιθυμητό όσο και τα άλλα και τόνισε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ιταλία και τη Γαλλία στο πλαίσιο αυτό.

Αναφέροντας ότι έχουν υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα στην αμυντική βιομηχανία ως Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «επιθυμούμε επίσης να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για το SAMP-T την επόμενη περίοδο».

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα