Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προτείνει μεν θετική ατζέντα αλλά με… όρους

Parallaxi
τσαβούσογλου-υπάρχουν-νησιά-στο-αιγα-275721
Parallaxi

Μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε αρκετά καλό σημείο μετά τις  σχεδόν καθημερινές απειλές από την πλευρά της Άγκυρας και από το «θα έρθουμε ένα βράδυ» να έχει υπάρξει μία «επίθεση» με δηλώσεις φιλίας και εκκλήσεις για διάλογο, ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προτείνει μεν θετική ατζέντα αλλά με… όρους.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Α HABER, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε μεν στη θετικό κλίμα που υπάρχει, ωστόσο επανήλθε στις πάγιες διεκδικήσεις και στις δηλώσεις αναθεωρητισμού από την πλευρά της Άγκυρας κάνοντας λόγο για νησιά στο Αιγαίο που έχουν αδιευκρίνιστο καθεστώς.

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε πως «υπάρχει μία θετική ατμόσφαιρα αλλά πόσο θα διαρκέσει; Για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις και τις παραβιάσεις ειδικά στο Αιγαίο. Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε αρχικά και συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε», σημείωσε ακόμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τη Yeni Akit.

Εντάσεις

«Η θετική ατμόσφαιρα πρέπει να συνεχιστεί για την επίλυση προβλημάτων, αλλά Ελλάδα δεν πρέπει να κλιμακώνει τις εντάσεις», είπε ακόμα και επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «είναι δύσκολο για την ελληνική πλευρά να κάνει ένα βήμα για οποιοδήποτε ζήτημα, επειδή η στάση των Ελλήνων είναι πολύ πιο σκληρή. Οι άνθρωποι μας στηρίζουν».

«Χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο», είπε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα…» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν όλα τα θέματα ως πακέτο, γιατί όπως σημείωσε «αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Αν δεν επιλυθούν αυτά τα θέματα, ίσως υπάρξουν κάποια ζητήματα στον αέρα που τα αποκαλούμε σκυλομαχίες», είπε ακόμα και υπογράμμισε πως μπορεί να εξαφανιστεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα.

«Επίθεση» στην Ελλάδα μέσω ΗΠΑ

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άσκησε έντονη κριτική στις ΗΠΑ και έθεσε το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μέσω Ουάσιγκτον. «Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να λειτουργούν ως ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί», είπε ακόμα και αμέσως μετά έσπευσε να αναφερθεί και στην πιθανή αγορά των F16 από την Τουρκία.

«Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το θέμα των F-16. Υπήρχαν κάποιοι αντιρρησίες στο Κογκρέσο και πρέπει να πειστούν. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορεί να τους υπερκεράσει. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Δεν είναι ότι περιμένουμε τα F-16 λόγω εκλογών. Τα F-16 δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία πρέπει να παραδοθούν. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο», συνέστησε ο Τσαβούσογλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα