Τσίμπημα από μωβ τσούχτρα: Το ξύδι, η αμμωνία και το γλυκό νερό
Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε εάν σας τσιμπήσει μέδουσα
Οι μωβ τσούχτρες έχουν κατακλύσει και φέτος τις ελληνικές ακτές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μέδουσας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Το τσίμπημα μιας μωβ τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο και δυστυχώς δεν απομακρύνεται με τις παραδοσιακές μεθόδους που συνίστανται συνήθως εάν μας τσιμπήσει κάποιο άλλο είδος μέδουσας ή κάποιο έντομο.
Μωβ τσούχτρα: Ο μύθος με το ξύδι, την αμμωνία και το γλυκό νερό
Αν και το ξύδι θεωρείται ως «θεραπεία» μετά από τσίμπημα τσούχτρας, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, στην περίπτωση της μωβ τσούχτρας όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και τον πόνο αφόρητο.
Το ίδιο ισχύει και για το ξέπλυμα με γλυκό νερό (προτιμήστε το θαλασσινό), καθώς και για τη χρήση αμμωνίας, η οποία δεν προτείνεται στην περίπτωση που σας τσιμπήσει μωβ τσούχτρα.
Αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο είδος μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.
Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους.
Τσίμπημα από μωβ τσούχτρα – Τι πρέπει να κάνετε
Ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε την περιοχή του τσιμπήματος. Εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγειρική σόδα, εφαρμόστε ένα διάλυμα (αναλογίας 1:1) για δύο λεπτά και ξεπλύντε με θαλασσινό νερό.
Χρησιμοποιήστε γάντια ή πλαστικές σακούλες για να αφαιρέσετε το μείγμα και υπολείμματα από πλοκάμια που πιθανόν υπάρχουν. ΜΗΝ αγγίξετε την περιοχή με γυμνά χέρια.
Τοποθετήστε παγοκύστη ή κάποιο παγωμένο αναψυκτικό πάνω στην πληγείσα περιοχή, τυλιγμένο σε μια σακούλα ή κάποιο ύφασμα για 5-15 λεπτά. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
Τσίμπημα από μωβ τσούχτρα – Τα συμπτώματα και πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο
Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα -εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας- συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.