Ο Τσίπρας επιμένει στη γραμμή, «να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο»

Μία πολιτική αποτίμηση όσων είπε από το βήμα της ΔΕΘ

Φίλιππος Δεργιαδές
ο-τσίπρας-επιμένει-στη-γραμμή-να-στρί-818194
Φίλιππος Δεργιαδές
President of the main opposition SYRIZA party, Alexis Tsipras, delivers his annual keynote speech during his visit at the 85th Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, Greece on September 18, 2021. / Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην 85η ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2021

«Είμαστε πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, με καινούργιες ιδέες, εμπλουτισμένες από την κοινωνία, την αγορά και τα κινήματα, και αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης». Με αυτή τη φράση, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε ένα σαφές πλαίσιο για τις πολιτικές του προθέσεις, αποφεύγοντας όμως στην ομιλία του να ανταποκριθεί στην πρόκληση Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες.  

Προτάσσοντας το σύνθημα για μία «νέα αρχή», «πολιτική, κοινωνική και οικονομική», έδωσε βάρος στα θέματα κυρίως της κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και μίλησε με έμφαση για τον κόσμο της εργασίας και τη μεσαία τάξη, τον κορμό δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη το χάος. «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι το χάος και όποτε επιλέξει να σύρει τη χώρα στις εκλογές θα τις χάσει, γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης θα δικαιώσει αυτούς που υποφέρουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη και το κόστος μία εκλογικής αναμέτρησης στην παρούσα συγκυρία, αποκλειστικά στην ΝΔ και τον αρχηγό της.

Όπως άλλωστε εξήγησε, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα των πρόωρων εκλογών και φανέρωσε «σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του», διότι η ΝΔ, προσβλέπει στην «πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά».

Πολιτικά δηλαδή, πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόθεση του πρωθυπουργού να παρασύρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία προεκλογικού τύπου πόλωση, που θα απομάκρυνε τη συζήτηση από τα κεντρικά προβλήματα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, για τη διαχείριση των οποίων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εισπράττει αποδοκιμασία και οργή.

Εκτός από το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, δεν θα κυβερνήσει μόνος του, αλλά θα «κοινωνικοποιήσει» την κυβερνητική εξουσία. Δηλαδή θα αναθέσει την ευθύ της διακυβέρνησης και σε εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. «Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», είπε και σημείωσε πως «σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων. Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας».

Κυβέρνησης συνεργασίας με τη κοινωνία

Σε αντίθεση δηλαδή με τον κ. Μητσοτάκη, που επί της ουσίας προανήγγειλε διπλές τις επόμενες εκλογές, καθώς η ΝΔ θα επιδιώξει πάση θυσία την αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προοδευτική «κοινωνικοποιημένη» διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή στην συνεργασία και με δυνάμεις της κοινωνίας, τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις. Επιπρόσθετα, εμμέσως πλην σαφώς, έστειλε και ένα μήνυμα προσέγγισης προς τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας «ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

President of the main opposition SYRIZA party, Alexis Tsipras, delivers his annual keynote speech during his visit at the 85th Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, Greece on September 18, 2021. / Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην 85η ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσης έδωσε μεγάλη έμφαση στα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας, πλουραλιστικής ενημέρωσης και λογοδοσίας και μίλησε όχι για το επιτελικό, αλλά για το αποτελεσματικόδημοκρατικό κράτος. Περιέγραψε εν ολίγοις μία άλλη αντίληψη διακυβέρνησης, με πιο οριζόντιες διαδικασίες και διεργασίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αυταρχισμό και κομματισμό, και υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη σε όλα τα επίπεδα την διάρρηξη των σχέσεων κράτους και κόμματος. «Το κράτος δεν είναι λάφυρο»  είπε και δεσμεύτηκε για μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, με κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων, προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, άμεση ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών, αντιδημοκρατικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ, διακομματική συνεννόηση στους τομείς της ασφάλειας και της ενημέρωσης και ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού κράτους.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική κυβέρνηση

Πρότεινε επί της ουσίας μία διακυβέρνηση πολύ μακριά από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ και επιδίωξε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις αυτό να το κάνει εμφανές και κατανοητό. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις για τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, την κατάργηση του νόμου για τα εργασιακά, την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα, την κατάργηση της αστυνομίας στα ΑΕΙ και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και τον ανθυγιεινών, την κατάργηση των αμοιβών των golden boys, τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, την αναπτυξιακή κρατική τράπεζα, το 35ωρο, τις προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία κ.α. Μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει μεγάλος μέρος των προτάσεων του «αριστερού» προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014, αλλά μέσα από πιο λογικές, ώριμες και πειστικές επεξεργασίες και προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στα δεδομένα και τις συνθήκες του σήμερα.

Προτάσσει δηλαδή τη στρατηγική που είχε αναδειχθεί στην συνδιάσκεψη του κόμματος, για κατάκτηση του κέντρου και της μεσαίας τάξης, με στροφή προς τα αριστερά. «Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο» είχε πει συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο ο Α. Τσίπρας. Χθες από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για ολιγαρχικό καπιταλισμό και κυβέρνηση των πορφυρογέννητων και της ελίτ των λίγων και ισχυρών, και περιέγραψε τον κ.Μητσοτάκη σαν «καίσαρα» που κυβερνά με τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης».

Και σ’ αυτό το πλαίσιο έθεσε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Όπως είπε το δίλημμα είναι «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».

Ο Μητσοτάκης εκδικείται τη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στα θέματα της Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη ότι έχει αποκλείσει την πόλη από τον αναπτυξιακό χάρτη και την έχει οδηγήσει στην υπανάπτυξη και στασιμότητα.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό πως συμπεριφέρεται εκδικητικά προς τη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ως μείζον θέμα το μετρό και την καθυστέρηση του έργου, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, λέγοντας πως «το μετρό ξαναέγινε ανέκδοτο». Επίσης έκανε μνεία σε μία σειρά έργων που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν παγώσει, όπως ο διαγωνισμός για τα καινούργια λεωφορεία του ΟΑΣΘ, η σιδηροδρομική Εγνατία, το διαμετακομιστικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, το Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, η απόδοση του στρατοπέδου Κόδρα, η υποβάθμιση του ΥΜΑΘ και το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Επίσης τόνισε το θέμα της απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεσμεύτηκε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και θα ανασχεδιάσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας και τη Θεσσαλονίκη.

Εν κατακλείδι, εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την παρουσία του στην φετινή ΔΕΘ, επιχειρεί να διατυπώσει ένα νέο αλλά και εντελώς διαφορετικό πολιτικό αφήγημα από τον Κυριακό Μητσοτάκη, πιο βατό και προσεγγίσιμο από την μεγάλη πλειοψηφία των λαικών στρωμάτων και της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Να καταδείξει τη διαφορά και να ξεθολώσει τα νερά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Και για αυτό μίλησε για «ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης» αλλά και για το πλειοψηφικό πόλο που διαμορφώνεται και «αναγκάζει τη Δεξιά να προσποιείται ότι έγινε ξαφνικά κεντρώα δύναμη». Η στόχευση είναι προφανής: να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση επανεκκίνησης και επιστροφής στην διακυβέρνηση. Μία διακυβέρνηση που θα διαφέρει από την περίοδο 2015-2019, αλλά δεν θα διαφοροποιείται από τον βασικό αξιακό και ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του, για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση.

Γιατί, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, «έχουμε ακούσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια για το τέλος δήθεν των ιδεολογιών. Αλλά ακόμη και αν κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ιδεολογίες δεν υπάρχουν, σίγουρα κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν ιδέες…»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα