Διεθνή

Τυνησία: Δύο φοιτητές συνελήφθησαν για σατιρικό τραγούδι στο Tik Tok

Διακωμωδούσαν τη στάση της αστυνομίας στη χρήση κάνναβης – Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρόεδρος της χώρας

Parallaxi
τυνησία-δύο-φοιτητές-συνελήφθησαν-γι-1009216
Parallaxi

Δύο Τυνήσιοι φοιτητές που είχαν συλληφθεί εξαιτίας ενός σατιρικού τραγουδιού που επέκρινε την αστυνομία αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα αφού ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κράτησή τους, που προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης στη χώρα.

‘Έπειτα από έρευνα της αστυνομίας, οι δύο νεαροί συνελήφθησαν τη Δευτέρα, 15 Μαΐου στη Ναμπέλ (βορειoανατολική Τυνησία) και προφυλακίστηκαν μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σατιρικού τραγουδιού που επέκρινε την αστυνομία και τον νόμο κατά της χρήσης ναρκωτικών.

Η κράτηση των δύο φοιτητών, του Ντία Νασίρ και του Γιούσεφ Τσάλμπι, 26 και 27 ετών, πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυρίας κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος Σάγεντ πήρε ο ίδιος τον λόγο σήμερα για να εκφράσει την αγανάκτησή του.

«Εκφράζω την πιο βαθιά έκπληξή μου απέναντι στη σύλληψη» των δύο φοιτητών, δήλωσε σε συνάντηση με την επικεφαλής της κυβέρνησης Νατζλά Μπουντέν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα της προεδρίας στο Facebook.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία βάση για τη σύλληψη των φοιτητών αυτών ενώ προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις τους. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο».

Κάλεσε «τους έντιμους δικαστές να αγωνιστούν κατά αυτών των υπερβάσεων και να διασφαλίσουν πως η δικαιοσύνη θα είναι αμερόληπτη για όλους τους Τυνήσιους».

«Δεν παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη αλλά δεν θα επιτρέψω κανένας να υποστεί αδικία», είπε.

Λίγο μετά την παρέμβαση αυτή, οι δύο φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως θα πρέπει να εμφανιστούν την προσεχή Τρίτη όπως προβλεπόταν αρχικά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος τους Ιμέν Σουισί.

Οι δύο φοιτητές κατηγορούνται για προσβολή τρίτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απόδοση ανακριβών γεγονότων σε δημόσιο όργανο, σε τραγούδι που δημοσιοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στο Tik Tok.

Στο βίντεο, οι δύο φοιτητές τραγουδούν στίχους δικής τους έμπνευσης επικρίνοντας την αστυνομία και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει τη νομοθεσία που ποινικοποιεί την κατανάλωση κάνναβης.

«Μια νύχτα, η αστυνομία μας επισκέφθηκε. Μας έβαλε να κάνουμε τεστ (κατά των ναρκωτικών), του είπα (του αστυνομικού) δεν καπνίζω (κάνναβη), πάρε δυο δηνάρια και άφησέ με ελεύθερο», λένε σε ένα απόσπασμα.

Η παρέμβαση του Σάγεντ στην υπόθεση αυτή είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη καθώς κατηγορείται από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ ότι έχει περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες αφότου ιδιοποιήθηκε πλήρεις εξουσίες τον Ιούλιο του 2021.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα