Ελλάδα

Τζανάκης: Χωρίς μάσκες τον χειμώνα εάν εμβολιαστούμε

Γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα δούμε ύφεση στα κρούσματα.

Parallaxi
τζανάκης-χωρίς-μάσκες-τον-χειμώνα-εάν-747380
Parallaxi

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας έκανε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών θα καταγραφεί ύφεση των πανδημικών δεικτών.

«Η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται και μια ωφέλιμη κίνηση που δεν την έχουμε προβάλλει. Συνήθως μετά τις 20 Αυγούστου μειώνεται 50%-80% η κινητικότητα των διακοπών και του τουρισμού. Συνεπώς θα πέσει το δυναμικό των κοινωνικών επαφών χωρίς αυτοπροστασία ή μειωμένη αυτοπροστασία. Αναμένω λοιπόν ύφεση των πανδημικών δεικτών εκείνη την εποχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι «το δικό μας το μοντέλο έδειχνε 3.500 κρούσματα για αυτή την εβδομάδα και σε αυτά τα επίπεδα είμαστε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού τονίζοντας ότι τον χειμώνα μπορούμε να ζήσουμε κανονικά, χωρίς μάσκες. «Έχουμε ένα σούπερ όπλο στα χέρια μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Να μην αφήνουμε τον ιό να μας παίζει στο δικό του το γήπεδο. Εμβολιαζόμενοι και προσέχοντας μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα. Μπορούμε τον χειμώνα να ζήσουμε κανονικά, χωρίς μάσκες με την προϋπόθεση να εμβολιαστούμε», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει πολλά κρούσματα και στο Ηράκλειο εδώ και λίγες μέρες ισχύουν κάποια περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή το νησί δεν έχει πληθυσμό 600.000, αλλά 2,5 εκατ. λόγω των τουριστών. Είναι αναμενόμενο λοιπόν τα κρούσματα να ανέβουν εξαιτίας του ενεργού επιδημιολογικού πληθυσμού», κατέληξε.

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα