Ελλάδα

Τζανάκης: Κίνδυνος η Κρήτη να γίνει Μπέργκαμο

Ποιες περιοχές της χώρας εμφανίζουν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο

Parallaxi
τζανάκης-κίνδυνος-η-κρήτη-να-γίνει-μπέ-771762
Parallaxi

Σήμα κινδύνου για τους ανεμβολίαστους με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού από τον  Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλου και τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη ο κ. Τζανάκης σχολίασε: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους».

«Παρά το ότι έχουμε αύξηση στα κρούσματα, δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Οι άνθρωποι που χάνουν καθημερινά την μάχη είναι ανεμβολίαστοι και μεγάλης ηλικίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και είναι άνω των 50 ετών πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν για να προστατευτούν.

Σημαντικό το πρόβλημα των μεταλλάξεων 

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τζανάκης απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων ανέφερε ότι «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς οι μεταλλάξεις σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους», προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

«Στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Επίσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «περίπου το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε στην Εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, διασωληνωμένη μια 20χρονη κοπέλα, η οποία φυσικά είναι ανεμβολίαστη».

Πέντε περιοχές προβληματίζουν

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εν μέσω θέρους σημείωσε με έμφαση: «ΜύκονοςΠάροςΣαντορίνηΊος και Νάξος είναι οι πέντε περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, βάσει του πληθυσμού τους και της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς υπάρχει καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις», τονίζοντας ότι «και οι ιερείς δεν συμβάλλουν στο να παροτρύνουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, μη υπακούοντας στα κελεύσματα της Ιεράς Συνόδου».

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα του Αυγούστου με τα πάρτι και τις εκδηλώσεις. «Δεν με προβληματίζει τόσο πολύ τι θα γίνει όταν γυρίσουν από τις διακοπές στα αστικά κέντρα, διότι τότε θα έχουν σταματήσει τα πάρτι και οι συναθροίσεις» είπε.

«Στην Κρήτη, σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, είναι καλυμμένο το 90% των κλινών που μπορούμε να αναπτύξουμε για κλίνες Covid-19 στο νησί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους. Στο ΠΑΓΝΗ μπορούμε να αναπτύξουμε 80-90 κλίνες. Έχουμε τρία επίπεδα και αυτήν την στιγμή έχουμε αναπτύξει τρίτη κλινική Covid-19, που δεν είχαμε ανοίξει σε προηγούμενα κύματα», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα