Τζανάκης: Υπολογίζω 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σαγκάη

Προβληματισμός και ανησυχία στους επιστήμονες

Parallaxi
τζανάκης-υπολογίζω-1-000-με-3-000-νεκρούς-στη-σ-920662
Parallaxi

Για 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σαγκάη βάσει των 300.000 κρουσμάτων κορονοϊού, και μάλιστα με τα στατιστικά της Ελλάδας, όχι με τα στατιστικά που θα έχουν στην αχανή χώρα εξαιτίας του κακού εμβολιαστικού στάτους, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης.

«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Προειδοποίησε ότι το κινεζικό δόγμα «μηδενικής ανοχής» λειτούργησε ως και τη μετάλλαξη Δέλτα. 

«Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2… Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες».

Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια σημείωσε ο καθηγητής. Όποιος έχει επισκεφθεί την Κίνα και έχει δει τον τρόπο που λειτουργούν και έχουν οργανώσει τη ζωή τους καταλαβαίνει πώς λύνουν τα προβλήματα τους.

 «Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρσης» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η κινεζική πόλη νωρίτερα ανακοίνωσε ακόμα επτά θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα. Ο δήμος ανακοίνωσε τρεις θανάτους χθες Δευτέρα, απολογισμό εκπληκτικά ελαφρύ στην πόλη όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Βασιλακόπουλος: Το επικρατέστερο σενάριο για το σκληρό lockdown

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εικόνες του ακραίου lockdown στην Σαγκάη, το οποίο γεννάει τις υποψίες πως ίσως η Κίνα κρύβει κάτι σκοτεινό.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και υποστήριξε πως είναι θέμα διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τη Δύση.

«Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα ακολουθούν μία τελείως διαφορετική πολιτική απ’ ότι ακολουθούμε εμείς. Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση και είχαν πολιτική μηδενικών κρουσμάτων».

«Τώρα αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να τη περιορίσει με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το να κρύβει κάτι η Κίνα πίσω από το ακραίο lockdown είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, καθώς η βασική αρχή για την αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η διαφάνεια, όπως τόνισε.

«Ο ιός μας έχει δείξει ότι περίπου ανά εξάμηνο κάνει μία μετάλλαξη που επικρατεί. Από την επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέο επικείμενο στέλεχος κορονοϊού που να προκαλεί ανησυχία».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα δοκιμάζονται εμβόλια με τη μορφή εισπνοών.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό: «Ο κορονοϊός αυτός θα μείνει. Υπάρχουν κι άλλοι κορονοϊοί που δεν μας απασχολούν. Η ελπίδα της επιστήμης είναι ότι αυτός ο κορονοϊός θα γίνει απλός, σαν τους άλλους».

Σχετικά με την άρση των μέτρων δήλωσε ότι γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους και για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ο τουρισμός, ωστόσο ο ίδιος διαφωνεί με την ελεύθερη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα