Ο Τζέιμς Μποντ ήταν πραγματικός, δρούσε στην Πολωνία και του άρεσαν οι γυναίκες και η μπύρα

Ο Τζέιμς Μποντ φαίνεται ότι δεν ήταν απλώς ένας φανταστικός λογοτεχνικός ήρωας, γεννημένος από την πένα του Ίαν Φλέμινγκ

Parallaxi
ο-τζέιμς-μποντ-ήταν-πραγματικός-δρούσ-198931
Parallaxi

Ο Τζέιμς Μποντ φαίνεται ότι δεν ήταν απλώς ένας φανταστικός λογοτεχνικός ήρωας, γεννημένος από την πένα του Ίαν Φλέμινγκ: οι Πολωνοί –και όχι μόνο– έμειναν κατάπληκτοι από την είδηση ότι ένας Βρετανός πράκτορας ονόματι… Τζέιμς Μποντ ήταν στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος στη χώρα τους, τη δεκαετία του 1960. Όχι στο κινηματογραφικό πανί αλλά με σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με το αρχείο του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN) της Πολωνίας, ο Τζέιμς Μποντ έφτασε στη χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 1964 και, επισήμως, ήταν ο αρχειοφύλακας του Στρατιωτικού Ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας. Πολύ σύντομα τον «πρόσεξαν» οι αξιωματικοί της πολωνικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

«Ξέρουμε ότι ήταν στην Πολωνία (…) το 1964 και το 1965», είπε η Μάρζενα Κρουκ, η διευθύντρια του IPN. «Ταξίδεψε λίγο στην Πολωνία… του άρεσαν οι γυναίκες, όπως και του λογοτεχνικού συνονόματού του, αλλά δεν υπάρχει (στα αρχεία) ούτε λέξη περί Μαρτίνι», πρόσθεσε αναφερόμενη στο αγαπημένο ποτό του 007. «Υπάρχει όμως η πληροφορία ότι του άρεσε η πολωνέζικη μπίρα».

Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ ήταν υπό παρακολούθηση και επισκέφθηκε τις περιοχές του Μπιαλίστοκ και του Όλστιν, στη βορειοανατολική Πολωνία, προσπαθώντας «να διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της χώρας. Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν είχε επαφές με Πολωνούς πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για εκείνους, αν τους υποψιάζονταν οι αρχές ότι συνεργάζονταν με πράκτορες από την άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Ο Βρετανός πράκτορας 007, το δημιούργημα του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962 στην ταινία Dr. No, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Στην Πολωνία κάποιοι υποψιάζονται ότι οι πραγματικοί Βρετανοί πράκτορες έκαναν πλάκα στους Πολωνούς συναδέλφους τους όταν επέλεξαν το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. «Ίσως να ήταν ένα αστείο προς την πολωνική αντικατασκοπεία», ίσως ο «πραγματικός» Τζέιμς Μποντ «να είχε αίσθηση του χιούμορ», είπε η Κρουκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα