Ελλάδα

UNESCO: Ο Τρανός Χορός της Βλάστης Κοζάνης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Όπως και το φεστιβάλ Συρράκου στα Ιωάννινα

Parallaxi
unesco-ο-τρανός-χορός-της-βλάστης-κοζάνης-στ-942503
Parallaxi

Ο Τρανός Χορός της Βλάστης Κοζάνης και το φεστιβάλ Συρράκου στα Ιωάννινα, δυο ιστορικοί παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου, εντάχθηκαν στην ‘Αυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Ιστορικά, αυτές οι Ορθόδοξες γιορτές με καταγωγή από τη Βλάστη και το Συρράκο σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων πριν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ή βοοειδών μετακομίσουν στα χειμερινά τους βοσκοτόπια, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNESCO.

Έχει τελετουργικό χαρακτήρα ο Τρανός Χορός

Ο Τρανός Χορός είναι ένα χορευτικό δρώμενο με δομικά στοιχεία το δίπτυχο «τραγούδι-κίνηση» (φωνητικό τραγούδι-χορός), χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Έχει τελετουργικό χαρακτήρα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά κυρίως με τη συμμετοχή στο δρώμενο. Ο όρος «τρανός» υποδηλώνει τη σχεδόν καθολική συμμετοχή της κοινότητας στην επιτέλεσή του και τη σημασία του για την κοινότητα. Για τους Βλατσιώτες αποτελεί τον «τρανό», δηλαδή τον σημαίνοντα, τον σπουδαίο χορό, το σύμβολο της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

????????????????????????????????????

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου είναι μια κοινωνική – τελετουργική πρακτική και ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο και αναγνωρίζεται από όλους τους Συρρακιώτες ως σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί μια ζωντανή και σύγχρονη παράδοση που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.

Η γνώση του  μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, ενώ ενδυναμώνει την αίσθηση της κοινής ταυτότητας και της συνέχειας. Συνδέεται διαχρονικά με το τοπίο, τη φύση και την ιστορία της περιοχής και αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανανέωσης των δεσμών του «ομού ανήκειν» όλων των διασκορπισμένων σήμερα Συρρακιωτών.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα