Διεθνή

Η UNICEF χαιρετίζει την ασφαλή επιστροφή στη μάθηση για εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο

Η UNICEF συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στην τάξη με ασφάλεια.

Parallaxi
η-unicef-χαιρετίζει-την-ασφαλή-επιστροφή-στ-644119
Parallaxi

Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μαθητές εκτός σχολείου λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανοίγουν ξανά τα σχολεία τους. Με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας πανδημίας μετά την Ισπανική Γρίπη του 1918-1920, η επιστροφή στο σχολείο είναι ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα από κυβερνήσεις, δασκάλους, γονείς και μαθητές, προσφέροντας μια ασφαλή επιστροφή στη μάθηση και την κανονικότητα, για κάθε παιδί.

Η UNICEF συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στην τάξη με ασφάλεια. Το βέλτιστο συμφέρον κάθε παιδιού πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και σύμφωνα με τις παγκόσμιες και εθνικές οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές.

Για το σκοπό αυτό, η UNICEF συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την UNESCO και την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) για τη σύνταξη και δημοσίευση νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν τις ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το άνοιγμα των σχολείων, για την προστασία της ασφάλειας των μαθητών, των δασκάλων, του εύρυτερου εκπαιδευτικού προσωπικού και των οικογενειών. Για την εξασφαλίση της ασφαλούς, ποιοτικής και αδιάκοπης πρόσβασης στη μάθηση για κάθε παιδί, η UNICEF: – έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε εργαλεία απομακρυσμένης μάθησης, όπως το Learning Passport, για περισσότερα από 227 εκατομμύρια παιδιά, – στήριξε πάνω από 40 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά σε 75 χώρες με βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης,

– παρείχε εκπαίδευση σε 2,8 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, – ενημέρωσε πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άτομα σχετικά με την πρόληψη και την πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης του COVID-19.

Στην Ελλάδα, η UNICEF συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων. Για το σκοπό αυτό, η UNICEF: – δημιούργησε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), για να καθοδηγήσει τους εκπαιδευτικούς στην υποστήριξη της μάθησης εν μέσω της πανδημίας καθώς και κατά την επιστροφή στις σχολικές τάξεις, – έχει εκπαιδεύσει ήδη περισσότερους από 200 εκπαιδευτικούς και σκοπεύει να φτάσει τους 1.000 επιπλέον τους επόμενους μήνες, με βάση τους παραπάνω οδηγούς και σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π., – δημιούργησε μια εργαλειοθήκη για γονείς και μαθητές, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για την ασφαλή επιστροφή στη μάθηση καθώς και οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μάθησης εξ’αποστάσεως σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας Reimagine που στοχεύει να αποτρέψει την πανδημία COVID19 να μετατραπεί σε μια μόνιμη κρίση για τα παιδιά, ειδικά τα πιο ευάλωτα και αυτά που προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, η UNICEF καλεί διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, την προσέγγιση κάθε παιδιού με εργαλεία εξ’ αποστάσεως μάθησης και, πιο σημαντικά, στην άμεση και ασφαλή επανέναρξη των σχολείων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η UNICEF συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά, ειδικά τα πιο ευάλωτα, θα επιστρέφουν με ασφάλεια στο σχολείο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε πλατφόρμες για εκπαίδευση εξ αποστάσεως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο στο μέλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα