Unicef: Η κλιματική αλλαγή θέτει σε «ακραίο κίνδυνο» ένα δισεκατομμύριο παιδιά
Προγραμματίζεται μια παγκόσμια απεργία για το κλίμα στις 24 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με έκθεση της Unicef, σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο διατρέχουν ήδη «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση «αφάνταστα τρομερή».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στις μέρες μας σχεδόν κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει τουλάχιστον από μία από τις ακόλουθες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είναι οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι κυκλώνες, οι ασθένειες, η ξηρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε μια εκ των 33 χωρών που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τρεις ή τέσσερις επιπτώσεις. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες, καθώς και μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής.
Η έκθεση είναι η πρώτη που συνδυάζει χάρτες υψηλής ανάλυσης για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με χάρτες για την ευπάθεια των παιδιών, όπως η φτώχεια και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. «Ουσιαστικά [δείχνει] την πιθανότητα που έχει ένα παιδί να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Nick Rees, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση ξεκίνησε με πρωτοβουλία νέων ακτιβιστών για το κλίμα στην τρίτη επέτειο της πρώτης σχολικής απεργίας της Greta Thunberg, η οποία πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα. Μετά από μια παύση στις δημόσιες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, προγραμματίζεται μια παγκόσμια απεργία για το κλίμα στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά, [η έκθεση αυτή] δίνει μια πλήρη εικόνα για το πού και πώς τα παιδιά είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και η εικόνα αυτή είναι αφάνταστα τρομερή. Σχεδόν καμία ζωή παιδιού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη».
«Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στους κλιματικούς κινδύνους», είπε. «Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη τροφή και νερό ανά μονάδα σωματικού βάρους και είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα».
Η έκθεση καλεί να συμπεριληφθούν οι νέοι σε όλες τις διαπραγματεύσεις και αποφάσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής Cop26 του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. «Οι αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον τους», δήλωσε ο Fore. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτού του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε».
Ο Thunberg δήλωσε ότι «δεν είμαστε απλώς θύματα, αλλά και ηγέτες του αγώνα. Όμως [ο κόσμος] εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση ως επείγουσα ανάγκη. Εξακολουθούμε απλώς να μιλάμε και να «πρασινοποιούμε» τα πράγματα αντί να αναλαμβάνουμε πραγματική δράση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουν κινητοποιηθεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, ιδίως οι νέοι, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Nkosilathi Nyathi, ακτιβιστής για το κλίμα από τη Ζιμπάμπουε, δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι πολύ προσωπική για μένα». Είπε ότι οι καύσωνες και οι πλημμύρες είχαν διακόψει τη σχολική του φοίτηση και ότι οι αγρότες στο χωριό του αγωνίζονταν με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. «Είμαι παθιασμένος με τη συμμετοχή των νέων στις πλατφόρμες λήψης αποφάσεων. Οι νέοι είναι ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος του κόσμου».
Η έκθεση της Unicef αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι «βαθιά άνισες» και είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν. Ο Rees δήλωσε ότι «οι 10 κορυφαίες χώρες που διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ευθύνονται μόνο για το 0,5% των παγκόσμιων μολυσματικών εκπομπών αερίων».
Διαπιστώθηκε ότι 920 εκατομμύρια παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στη λειψυδρία, 820 εκατομμύρια στους καύσωνες και 600 εκατομμύρια στις ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν καθώς εξαπλώνονται οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για τα κουνούπια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
«Όμως, υπάρχει ακόμη χρόνος για να δράσουμε», δήλωσε ο Fore. «Η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά τους να επιβιώσουν υπό αυτούς τους κλιματικούς κινδύνους. Η Unicef καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ακούσουν τα παιδιά και να δώσουν προτεραιότητα σε δράσεις που τα προστατεύουν από τις κλιματικές επιπτώσεις, επιταχύνοντας παράλληλα τις εργασίες για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Η Mitzi Jonelle Tan, μια νεαρή ακτιβίστρια από τις Φιλιππίνες που βοήθησε επίσης στην παρουσίαση της έκθεσης, δήλωσε ότι «ένας από τους λόγους που είμαι ακτιβίστρια για το κλίμα είναι ότι γεννήθηκα μέσα στην κλιματική αλλαγή, όπως και τόσοι πολλοί από εμάς. Έχω τόσο ζωντανές αναμνήσεις από το πώς έκανα τα μαθήματά μου υπό το φως των κεριών, καθώς έξω μαίνονταν τυφώνες, που έσβηναν το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεγαλώνοντας φοβόμουν ότι θα πνιγώ στο ίδιο μου το υπνοδωμάτιο, επειδή θα ξυπνούσα σε ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο».
«[Το Cop26] πρέπει να είναι αυτό που θα αλλάξει κάτι, επειδή έχουμε κάνει τόσα χρόνια αυτά τα συνέδρια που καταλήγουν μόνο σε κενές υποσχέσεις και αόριστα σχέδια», είπε.
Ο Thunberg υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να τονίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό πόσο μεγάλη ευθύνη έχει τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά υπάρχει το ψέμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοπόρος στο θέμα του κλίματος και ότι έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 40% από το 1990. Αν συμπεριλάβετε πράγματα όπως οι αερομεταφορές, η ναυτιλία, οι εύρεση προμηθειών από το εξωτερικό, οι εισαγωγές και η καύση βιομάζας, τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο καλά. Είναι πολύ καλοί στη δημιουργική λογιστική του άνθρακα. Θέλουμε να σταματήσουν να μιλούν και να αρχίσουν να ενεργούν».
Πηγή: The Guardian
Δείτε επίσης: