Β. Κικίλιας: Γιατί θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Αττική και όχι σε Θεσσαλονίκη
Tα νεότερα επίσης για τους εμβολιασμούς.
Ψυχραιμία, σύνεση και μέτρο συνέστησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «μέσα σε αυτόν τον πόλεμο που δίνουμε με τον ιό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και εξήγησε πως την περασμένη Τετάρτη, ελήφθη μία απόφαση μετά από εισήγηση της Επιτροπής, να δώσουμε κάποιες «ανάσες» στην κοινωνία και στην οικονομία. «Αυτό αναστέλλεται για τις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας για ένα χρονικό διάστημα καταρχάς μιας εβδομάδας» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Όταν σε κάτι τόσο δυναμικό, όπως η πανδημία, έρχεται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή -με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα- και παραθέτει νέα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω πίεση για αυτούς τους τρεις νομούς, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια».
Η δύσκολη κατάσταση σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη είναι κοντά στο 100% και υπάρχουν… μηδέν κενές κλίνες ΜΕΘ, είπε ο Β. Κικίλιας.
«Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχει μεταβεί και θα ξαναπάει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει κάνει συσκέψεις με τις τοπικές Αρχές», είπε και αναφερόμενος στον νομό Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε πως έχουμε 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς.
«7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Στο δήμο Θεσσαλονίκης και στον νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε μια τεράστια και αγωνιώδης μάχη τον Νοέμβριο από όλη την κοινωνία» πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Αχαΐα, είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε 95% πληρότητα στις απλές κλίνες και «έχουμε επεκτείνει τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό μας στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές».
Γιατί θα λειτουργήσει τα λιανεμπόριο στην Αττική
Το Rt στην Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 αυτή τη στιγμή είπε ο Β. Κικίλιας και διερωτήθηκε: «Είναι πολύ καλά το 1; Όχι. Αλλά, παρουσίασε μία σταθεροποίηση, αν και σε υψηλά επίπεδα, και η Αττική είναι κλειστή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όλες τις άλλες Περιφέρειες. Τι είπε μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση; Είπε, βοηθούντος και του testing, ελάτε να δώσουμε μία μικρή “ανάσα” και να δοκιμάσουμε, να δούμε, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στα μικρά καταστήματα, πολύ περιορισμένα, σε συγκεκριμένο χρόνο και με τον τρόπο με τον οποίο τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιβάλλουν και θα δούμε ξανά στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής και στη μεθεπόμενη, πώς θα προχωρήσουμε».
Φέτος και το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα από πέρυσι
«Βλέπω ότι ο Απρίλιος, με βάση την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, είναι ένας μήνας δύσκολος και πιεστικός. Έχουμε κάνει πλέον 1.700.000 εμβολιασμούς και θα κάνουμε 1.500.000 τον Απρίλιο. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά. Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Οι Έλληνες θα είναι εμβολιασμένοι. Μέχρι τις 2 Μαΐου, που είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Πάσχα της Πίστης μας, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι συνάνθρωποί μας που είναι ευπαθείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι 50ρηδες και οι 40ρηδες θα εμβολιαστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο», είπε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό. «Όλα θα είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά με προσοχή, με εγκράτεια και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον» επισήμανε.
Καταλαβαίνω την αγωνία των εμπόρων, αλλά πρέπει να προστατευθούμε
«Συμπάσχω με αυτούς τους ανθρώπους, τους καταλαβαίνω πλήρως. Καταλαβαίνω και τη μία κουβέντα παραπάνω, ενδεχομένως, μέσα στην αγωνία τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Αλλά προσέξτε. Ο Έλληνας και η χώρα έχουν εθνική μνήμη. Δόθηκε μία πατριωτική προσπάθεια τον Νοέμβριο, “ξεχείλισαν” τα νοσοκομεία μας από συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ακόμα και για μία απλή κλίνη», κατέληξε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως, όλη η χώρα έγινε μία Υγειονομική Περιφέρεια για να αντέξουμε και τώρα, με τους εμβολιασμούς, έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο τέλος, «αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μήνα, όπου αυτή η πανδημία -όχι μόνο στη χώρα μας, πολύ χειρότερα σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, με φόρο αίματος υπερπολλαπλάσιο- τώρα που μας χτυπά την πόρτα και είναι εδώ, δεν θα προστατευτούμε;».
Τζανάκης: Το λιανεμπόριο δε θα συμβάλλει στο πανδημικό κύμα εφόσον ανοίξει προσεκτικά
«Με τα self test και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει», είπε από μέρους του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.
Εάν το λιανεμπόριο ανοίξει με προσοχή και τηρούνται τα μέτρα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει, αφού έχει αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη με τρομάζει λίγο. Από την άλλη μεριά έχουν δίκιο οι άνθρωποι που αντιδρούν. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο δεν θα συμβάλει στο πανδημικό κύμα», είπε πάντως.
Παπαθανάσης για “φρένο” στο λιανεμπόριο: Τι να κάναμε;
Για την απόφαση να μπει “φρένο” στην αγορά της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
«Από τη στιγμή που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επαναξιολόγησε την Παρασκευή τα δεδομένα, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Οφείλουμε να ακούσουμε ένα επιστημονικό όργανο» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει. «Φανταστείτε να μην ακούγαμε την επιτροπή. Παρασκευή αποφασίζει η επιτροπή, η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει;», τόνισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κυβέρνηση που θέλει να έχει κλειστή την οικονομία» επέμεινε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα κινηθούμε στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε για την στήριξη των επιχειρήσεων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ξανά ο Εξαδάκτυλος για τη Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την άλλη είπε για το λιανεμπόριο: «Mας προβληματίζει πολύ πως θα εξελιχθεί αυτή η εβδομάδα. Το λιανεμπόριο πρέπει να έχει προτεραιότητα, είναι το λιγότερο επιβλαβές από όλα τα υπόλοιπα».
Αναφορικά με το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη είπε: «Στη Θεσσαλονίκη τις τρεις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία κατακόρυφη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ. Είχαμε διαφορετικό χρονικό διάστημα απόδοσης των μέτρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για αυτό χρειάστηκε να αναθεωρηθεί, με όλα τα κακά επακόλουθα που έχει αυτή η απόφαση».
«Eμείς έχουμε ένα και μοναδικό κριτήριο, τι σταματά την εξάπλωση της πανδημίας. Ως γιατροί, λαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα υπόψιν μας, απαντούμε σε αυτό το ερώτημα. Η κυβέρνηση μπορεί να τροποποιήσει τα μέτρα, να δεχθεί ή να μη δεχθεί τα μέτρα», συμπλήρωσε.
Πάτρα: Δύο επιλογές για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας έθεσε ο Στέλιος Πέτσας
Δύο επιλογές τέθηκαν για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας, μετά την απόφαση για ανατολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις που έκανε, «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων».
«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».
Όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο ξεκάθαρες επιλογές θα τεθούν από εμένα σήμερα στον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν και ελπίζω να έχουμε κάποιες αποφάσεις σε μία θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας».
«Φεύγω», πρόσθεσε «από την Πάτρα, πιστεύοντας αυτό που πίστευα πάντα και που πιστεύει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή είναι καλύτερο πάντα να συζητάμε τα θέματα, παρά να καθόμαστε από μακριά, διότι η πρόθεσή μας είναι να βρίσκουμε λύσεις από κοινού, αφού είμαστε σύμμαχοι και θα αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε, έστω και αυτές τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες, μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την κρίση».
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε είπε ότι «δόθηκε η ευκαιρία για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, με όλους τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, τους συλλόγους και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών».
Παράλληλα, όπως επεσήμανε, «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», εξηγώντας ότι «σε συνεργασία, μεταξύ του Επιμελητηρίου, της υγειονομικής περιφέρειας του ΕΟΔΥ και του δήμου, θα υπάρξει αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας, ιδίως στους χώρους εργασίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας, έχουμε την ίδια άποψη, δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα τώρα και στην εστίαση αργότερα, μπορούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
«Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω», συνέχισε, «είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλο αυτό που ζούμε, αν ο καθένας δεν έχει ατομική ευθύνη».
Ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, σημείωσε ότι «το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει ούτε καν επιπέδωση της κατάστασης, όμως γίνεται το μέγιστο δυνατό από το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος». Αυτό, όπως πρόσθεσε, «είναι αποτέλεσμα της διασποράς που υπάρχει στην κοινότητα».
Στο μεταξύ, έξω από κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν συγκεντρωθεί έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από αύριο
Αφαιρούνται από αύριο οι απαγορευτικές κορδέλες που υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να πωλούνται στο εξής όλα τα προϊόντα.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφερόμενος στα προϊόντα αυτά.
Αναγνωστόπουλος: Οι εμβολιασμοί προχωρούν με αυξανομένους ρυθμούς – Τι είπε για το SMS στο 13032
Όσο για τους εμβολιασμούς, ο Γενικός Γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, είπε ότι αυτοί προχωρούν με αυξανομένους ρυθμούς.
Κατά τον ίδιο, στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60.
«Είναι λογικό που δόθηκε έμφαση τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, λογικά αυτό θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες», δήλωσε στο Mega.
Tέλος, για το 13032 είπε ότι η διαφορά είναι ότι στέλνεται μήνυμα μια φορά την ημέρα με θετική απάντηση.
Βασιλακόπουλος: O κόσμος μπορεί να εμβολιαστεί άφοβα με AstraZeneca
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα εμβόλια της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι ήταν από τους υποστηρικτές του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ωστόσο θέλησε να διευκρινίσει ότι επιδημιολογικά δε μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση να “ανοίξουμε” τίποτα σε όλη τη χώρα. Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.», είπε.
Το «πείραμα» του ανοίγματος πρέπει να γίνει όπου υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως επεσήμανε, ο λόγος που ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι, επειδή ούτως ή άλλως ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, να αραιώσει.
«Όσο περισσότερο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση του ιού.»
Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα.
Εξήγησε, μάλιστα, πως οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία.
«Αν έχω κορωνοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις. Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca.»
Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο μελέτες που συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.
Με πληροφορίες από ΘΕΜΑ 104,6/ΣΚΑΪ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in.gr
Θεσσαλονίκη: Έφτυσε τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ