Β. Κοντογιαννόπουλος: Αποσύρει την υποψηφιότητά του στην Ηλεία, με τη ΝΔ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ: Το πελατειακό κράτος, νίκησε το επιτελικό

Parallaxi
β-κοντογιαννόπουλος-αποσύρει-την-υπο-983918
Parallaxi

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή (12/03) ο πρώην υπουργός, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του, στις επικείμενες εκλογές, από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία.

Αναφερόμενος στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κοντογιαννόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «oι εκλογές θα διεξαχθούν σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς». Παράλληλα ανέφερε ότι, «αποσύρομαι από τη διεκδίκηση σταυρού προτίμησης, δεν αποσύρομαι από την πολιτική μάχη. Πυξίδα μου ήταν η ηθική της ευθύνης και επί 30 χρόνια δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να οξειδωθεί από τους νοτιάδες της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μπήκα ακτήμων και φεύγω ακτήμων».

Μιλώντας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο κ. Κοντογιαννόπουλος εκτίμησε πως: «Το επιτελικό κράτος δεν έφθασε στον ΟΣΕ. Το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό. H ακτινογραφία του ΟΣΕ μετά την τραγωδία των Τεμπών αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες του βαθέους κράτους, ως αποτέλεσμα της διελκυστίνδας των κομμάτων για τη νομή της εξουσία και συνέχισε: «Xρειαζόμαστε ηγέτες στη διοίκηση για να περάσουμε από τους κομματικούς γραφειοκράτες σε μια διοικητική ηγεσία απογαλακτισμένη από κομματικές επιρροές».

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος ακολούθως κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων για  αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας:

Πέντε συν μία είναι οι αλλαγές που απαιτούνται για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος και την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

  • Κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Αποτελεί τη μήτρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής και της διαφοράς. Καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών και λίστας με μείωση του αριθμού των βουλευτών.
  • Διαχωρισμός Κυβέρνησης και Κοινοβουλίου με καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ Υπουργού και Βουλευτή. Η χώρα για να κυβερνηθεί την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανάγκη από Πιερρακάκηδες και Σκέρτσους. Παράλληλη αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού στα πρότυπα της Αμερικανικής Γερουσίας. Οι κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τη Βουλή. Οι βουλευτές θα αποκτήσουν ρόλο και λόγο ως νομοθέτες και δε θα περιορίζονται σε μια τυπική διαδικασία επικύρωσης κυβερνητικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Αποκρατικοποίηση του κομματικού συστήματος με απαγόρευση απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες. Στη Γαλλία το Σοσιαλιστικό κόμμα με τα εκατομμύρια οπαδών προχώρησε σε μείωση των υπαλλήλων από 60 σε 30. Ο πρώην Πρωθυπουργός ΑλενΖιπε, ως αντιδήμαρχος Παρισίων καταδικάστηκε γιατί χρησιμοποιούσε υπαλλήλους του δήμου στην υπηρεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποψήφια του ίδιου κόμματος που δεν συγκέντρωσε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ποσοστό 5% υποχρεώθηκε να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση για τις εκλογικές δαπάνες. Στην Ελλάδα τα κόμματα απασχολούν στρατιές υπαλλήλων και δαπανούν πακτωλό δημοσίου χρήματος.
  • Αύξηση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή από 3 σε 5%. Όταν καθιερώθηκε το 3% δε λειτουργούσε η ιδιωτική τηλεόραση. Σήμερα χρησιμοποιώντας περιθωριακά κανάλια ένας πωλητής φαρμάκου για τη φαλάκρα και αυθεντικών επιστολών του Ιησού μπορεί να υπερβεί το 5%.
  • Καθιέρωση επιστολικής ψήφου. Στην Εσθονία, στις πρόσφατες εκλογές το 30% ψηφοφόρων ψήφισαν με ηλεκτρονική ψήφο διαθέτοντας ψηφιακή ταυτότητα. Εμείς υποτίθεται ότι καθιερώσαμε την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού με προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.
  • Τέλος, καθιέρωση «δήλης ημέρας» εκλογών. Οι εκλογές θα διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας και σε συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα