Διεθνή

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη των πνευμόνων

Ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας μεταφέρθηκε το απόγευμα στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού

Parallaxi
ο-βαλερί-ζισκάρ-ντ΄εστέν-εισήχθη-στο-ν-656735
Parallaxi

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, 94 ετών, εισήχθη σήμερα σε νοσοκομείο του Παρισιού με λοίμωξη των πνευμόνων, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν μεταφέρθηκε το απόγευμα στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού με ασθενοφόρο των πρώτων βοηθειών έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. Εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, και διαγνώστηκε με λοίμωξη των πνευμόνων.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρώην προέδρου της Γαλλίας (1974-1981) ήταν την περασμένη εβδομάδα στην κηδεία μιας πρώην συνεργάτριάς του, της δημοσιογράφου και πολιτικού Μιλέν Ντεκάμπ στο Παρίσι.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981.

Mετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Η.Π.Α. Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, cnn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα