Διεθνή

Βαρκελώνη: Αγορά εγκαταλελειμμένων κατοικιών από το κράτος στο ήμισυ της αξίας τους

Νοικιάστε τα ακίνητά σας, διαφορετικά θα τα αναλάβουμε εμείς, προειδοποιεί η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες.

Parallaxi
βαρκελώνη-αγορά-εγκαταλελειμμένων-κ-709146
Parallaxi
unsplash

Η Βαρκελώνη αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια μία νέα πολιτική στην προσπάθειά της να αυξήσει τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα καταλύματα της πόλης: τη πώληση των για χρόνια εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το τμήμα στέγασης της πόλης απευθύνθηκε σε 14 εταιρείες που κατέχουν συλλογικά 194 άδεια διαμερίσματα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρουν κάποιον μισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα, το κράτος θα κατασχέσει τα ακίνητά τους, με αποζημίωση στο ήμισυ της αγοραίας τους αξίας . Οι μονάδες αυτές θα διατεθούν στη συνέχεια ως δημόσια στέγαση σε ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με τα ισπανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα μεταξύ 90.000 και 900.000 ευρώ (103.000 $ και 1.003.000 $).

Από το 2016 μέχρι και σήμερα, είναι νόμιμο για τους δήμους στην περιοχή της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Βαρκελώνης, να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ακινήτων που έχουν μείνει χωρίς ενοικιαστές για διάρκεια δύο χρόνων και άνω. Το κράτος μπορεί στη συνέχεια να τα νοικιάσει ως προσιτή στέγαση για μια περίοδο μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών προτού επιστραφούν στον έλεγχο του ιδιοκτήτη τους.

Αυτό το μέτρο, ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε μερικές περιπτώσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει η έντονη αντίδραση των πολιτών ότι το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τα ακίνητα στον κόσμο. Με νομικά μέσα που έχουν εγκριθεί από την περιοχή της Καταλονίας τον Δεκέμβριο του 2019, η Βαρκελώνη θα μπορεί να επεκτείνει τη δύναμη της και να αγοράσει τα διαμερίσματα κατά αυτό τον τρόπο, με υποχρεωτική αγορά, στο 50% της τιμής αγοράς.

unsplash

Στη Βαρκελώνη, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν αμέτρητα άδεια σπίτια. Ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα κεντρικά προβλήματα της πολιτείας. Επειδή η αγορά ακινήτων της Ισπανίας τείνει προς τη στασιμότητα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 έως το 2008, ορισμένες εταιρείες που κατέχουν πολλαπλά ακίνητα αφήνουν τα κτίριά τους άδεια περιμένοντας, με την ελπίδα ότι θα αναβιώσει η αγορά.

Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες κατέληξαν να παραμελούν τα κτίρια που αγοράσαν, θεωρώντας τα κατά κύριο λόγο ως περιουσιακά στοιχεία προς διαχείριση και όχι ως βασικός δημόσιος πόρος. Αυτό οδήγησε σε υψηλά ποσοστά εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της πόλης, τα λεγόμενα  «Νάρκο-διαμερίσματα», όπου χρήστες και έμποροι ναρκωτικών κάνουν τη διακίνησή τους, καταλαμβάνοντας  τα άδεια σπίτια.

Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πέρα από τον μικρό αριθμό απαλλοτριώσεων, ο δήμος επέβαλε επίσης υψηλά πρόστιμα, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένα διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες έκτακτης ανάγκης.

unsplash

Τον μήνα αυτό, έγινε μία νέα προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος, πιο στοχευμένη και εκτεταμένη από τις προηγούμενες. Προβλέπεται πως θα γίνουν πιθανές απαλλοτριώσεις μόνο σε ιδιοκτήτες οι οποίοι κατέχουν μεγάλο αριθμό ακινήτων. Προκειμένου τα ακίνητα να επιλεγούν για αναγκαστική αγορά, θα πρέπει να μην υπάρχει συμβόλαιο μισθωτή για δύο χρόνια και κανένα αρχείο πρόσφατης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατοικίες που χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά δεν θα εμφανίζονται στη λίστα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίτροπο στέγασης της πόλης, Lucia Martín, η πρόθεση είναι να πιέσει τους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τις δικές τους μονάδες και όχι να γίνει η μαζική αναγκαστική τους αγορά. «Δεν είμαστε εδώ για να απαλλοτριώσουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να ενοικιαστούν τα διαμερίσματα », είπε στην εφημερίδα 20 Minutos.

Με νέα διάθεση, στον γειτονικό δήμο Badalona στα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, η SAREB παραχώρησε οικειοθελώς τα δικαιώματα ενοικίασης 256 επί του παρόντος καταληκτικών διαμερισμάτων, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να καταστείλουν τη χρήση τους ως βάση για τα καρτέλ και να τα νοικιάσουν.

Στη Βαρκελώνη, άλλα 232 άδεια σπίτια θα είναι οι επόμενοι στόχοι του προγράμματος. Εντωμεταξύ, η πόλη επιδιώκει να πείσει την περιφερειακή αρχή της Καταλονίας να επεκτείνει περισσότερο το πρόγραμμα, επιτρέποντας την αναγκαστική πώληση ακινήτων μόλις μετά από έξι μήνες που θα είναι άδεια, και όχι μετά από δύο χρόνια όπως έχει οριστεί.

ΠΗΓΗ: bloomberg.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα