Βασιλακόπουλος: Υγειονομική βόμβα το πάρτι στην Ξάνθη- Πότε θα αρθεί το lockdown

Τι λένε οι ειδικοί για λιανεμπόριο, σχολεία, τουρισμό.

Parallaxi
βασιλακόπουλος-υγειονομική-βόμβα-το-705925
Parallaxi

corona

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά» χαρακτήρισε τις εικόνες ξέφρενου αποκριάτικου πάρτι στην Ξάνθη εν μέσω πανδημίας «Υγειονομική βόμβα» ενώ επεσήμανε ότι δεν πετύχαμε τον στόχο του αυστηρού lockdown.

«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί δεν θα φορούν μάσκα. Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις».

Τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του.

Ο ίδιος πρότεινε τη επόμενη βδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση».

Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας: Πότε θα αρθεί το lockdown και τι θα γίνει το Πάσχα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, την μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και το πότε θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας το lockdown.

«Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική. Ήπια αλλά ανοδική. Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό. Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Αν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, για κατανοητούς λόγους, δεν φταίνε τα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που να σταματά την πανδημία. Όπου σταμάτησε η πανδημία υπήρχε μαζί με όλα τα άλλα και ένα απαγορευτικό. Οι χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την πανδημία δεν τα κατάφεραν να σταθούν απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τζανάκης: Μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης

Μιλώντας σχετικά με όσα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζανάκης είπε: «Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης. Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στο γιατί αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός του δήμου του και να κάνει μια εκδρομή, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «Υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο».

Εξαδάκτυλος: Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς όταν τηρούμε τις αποστάσεις

«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά. Τώρα ότι πρέπει να υπάρξουν τρόποι εκτόνωσης των ανθρώπων, βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι «Το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο».

«Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με άλλη πολιτική στο θέμα των τεστ. Μπορεί να λειτουργήσει καλά και με ασφάλεια αν οι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες κάνουν τεστ ανά βδομάδα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.

Αυτά είναι τα Covid free νησιά μας

Προβληματίζει η διασπορά – Τι λένε οι ειδικοί για λιανεμπόριο, σχολεία, τουρισμό

Οι ειδικοί επιστήμονες Χαράλαμπος Γώγος, Στυλιανός Λουκίδης και Ευάγγελος Μανωλόπουλος μεταφέρουν την εικόνα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα προστασίας με φόντο το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων και του τουρισμού. μίλησαν στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη μεταδοτικότητα ειδικά του βρετανικού στελέχους σε συνδυασμό με τη διάρκεια της πανδημίας και την κόπωση που υπάρχει. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά. Και υπάρχει απίστευτη διασπορά, ειδικά σε οικογένειες και χώρους εργασίας. Ίσως είμαστε στην χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν πλάτες, αφού πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τα ίδια μέτρα πρόληψης που είχαμε πριν».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς σε δύο εβδομάδες ο κ. Γώγος σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στο Μάρτη να πέσουν τα κρούσματα και το άνοιγμα της αγοράς «θα το δούμε, δεν είμαστε σίγουροι». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τον Απρίλη θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά χρειάζονται στοχευμένα τεστ σε καταστήματα και σχολεία. «Τον Μάη μπορούμε να έχουμε ανοσία αγέλης με τους εμβολιασμούς. Αλλά τώρα χρειάζεται σύνεση, αυτοπεριορισμός για ρίξουμε τα κρούσματα τον Μάρτη. Ώστε μετά να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες» υπογράμμισε.

Τα φαινόμενα συνωστισμών, όπως οι εικόνες από την Ξάνθη, ευθύνονται για την αύξηση της μεταδοτικότητας και όχι τόσο το εμπόριο, τόνισε ο κ. Γώγος. «Το εμπόριο ελέγχεται και δεν ευθύνεται για αύξηση. Άλλοι συνωστισμοί όπως σε πλατείες οδηγούν σε αύξηση. Θέλαμε να προτείνουμε άνοιγμα αλλά συνεχίζουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για να ανοίξουν με μέτρα, τα οποία τηρήθηκαν και στο παρελθόν. Ετοιμαζόμασταν να προτείνουμε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα και γεμίζουν οι εντατικές είναι πιθανό με ένα άνοιγμα το ποτήρι να ξεκινήσει. Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, αλλά πρέπει να περάσουν και να εγκριθούν από ειδικές επιτροπές».

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού το χαρακτήρισε «μείζον θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή. Θέλουμε να έχουμε μια ασφαλή είσοδο τουριστών και νομίζω ο τουρισμός θα πάει καλά αν τηρήσουμε τα μέτρα και δεν ξεφύγουμε το Πάσχα».

Σχολιάζοντας της δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις είπε: «Mε τόσες συναντήσεις και τόσα θέματα ένα χρόνο τώρα στην επιτροπή, είναι δυνατόν κάποιες αποφάσεις να μη βγήκαν λάθος; Μπορεί να υπάρχουν λάθη αλλά στις γενικές γραμμές η επιτροπή τα πήγε καλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση αφού «κάθε ασθενής που βγαίνει με εξιτήριο αντικαθίσταται αμέσως. Υπάρχει μεγάλη κίνηση ατόμων που χρειάζονται ασυλία. Την πίεση στο ΕΣΥ ειδικά στην Αττική δεν την είχαμε ξαναζήσει. Οι ειδικευόμενοι δίνουν μεγάλο αγώνα, κάνουν πάνω από το όριο τους εφημερίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη με αυξημένο αριθμό περιστατικών. Υπερισχύουν οι μεταλλάξεις και η μεταδοτικότητα 40-50% πάνω. «Ελπίζουμε μετρά τις 25/3 η πολύ μεγάλη πίεση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται», ανέφερε. «Είμαστε αισιόδοξοι τον Μάη θα αυξηθούν εμβολιασμοί. Κι έτσι να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια», σημείωσε.

O καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολιασμών και σημείωσε ότι εξελίσσονται καλά, αλλά η διαδικασία εξαρτάται από διαθεσιμότητα εμβολίων. «Τον Μάρτιο δεν θα έχουμε πολλά εμβόλια. Μειώθηκε όμως εισαγωγή σε νοσοκομεία από ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν. Μάιο και Ιούνιο θα αλλάξουν τα δεδομένα αφού θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι και θα έχουν ανοσία».

Με πληροφορίες από SKAI/ MEGA/ ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα