Ελλάδα

Ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή απονεμήθηκε στον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Εμμανουήλ Παπά

Με προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

Parallaxi
ο-βαθμός-του-υποστρατήγου-επί-τιμή-απο-858784
Parallaxi

Την απονομή του βαθμού του υποστρατήγου επί τιμή, στον ήρωα Εμμανουήλ Παπά, «για τον απαράμιλλο ηρωισμό του, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος κατά την Επανάσταση του 1821», προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, έπειτα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Το από 3-12-2021 Προεδρικό Διάταγμα «Απονομή βαθμού επί τιμή» δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 3047/10-12-2021 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Γ’) και αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια.

Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων 1821

Ο Εμμανουήλ Παπάς (1772 – 1821) ξεκίνησε από το χωριό Δοβίστα Σερρών, σημερινό Εμμ. Παπάς, με πολύ λίγες γραμματικές γνώσεις, για να εξελιχθεί σε μεγαλέμπορα των Σερρών με καταστήματα στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εμμ. Παπάς και κατόπιν εντολής του Αλέξ. Υψηλάντη, προκειμένου να προετοιμάσει τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Μακεδονίας, αγοράζει όπλα και πολεμοφόδια και στις 23 Μαρτίου 1821 τα φορτώνει σε καράβι και αναχωρεί για το Άγιο Όρος, που θεωρούνταν σαν ο πλέον «κατάλληλος τόπος» για τον επικείμενο ξεσηκωμό. Εκείνη την εποχή στα 20 μοναστήρια της Χερσονήσου του Άθω μόναζαν 3.000 άνδρες, αριθμός κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος για στρατολόγηση, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν κιόλας μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία.

Ο Εμμ. Παπάς αποβιβάζεται στην Μονή Εσφιγμένου και αμέσως δίνει το έναυσμα της Επανάστασης πρώτα στα γύρω χωριά και ύστερα σχεδόνσε όλα. Στις 2 Ιουνίου οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν προς τη Θεσσαλονίκη αλλά στην ουσία πρόκειται για «ρέπελο ασκέρι» που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ενισχύσεις, πολεμοφόδια και το κυριότερο ηγεσία. Γι αυτό και η Επανάσταση στη Χαλκιδική θα συρρικνωθεί γρήγορα και οι επαναστάτες θα περάσουν 4 ½ μήνες (Ιούνιος – Οκτώβριος 1821) αποκλεισμένοι στις δύο χερσονήσους. Είναι η εποχή που ο Δημ. Υψηλάντης ονομάζει τον Παπά «πληρεξούσιον αρχηγόν και διοικητήν των στρατιωτικών δυνάμεων του Αγίου Όρους της Κασσάνδρας και της Θεσσαλονίκης».hroas1stampemanpapas

Αλλά το επαναστατικό κίνημα του Εμμ. Παπά όπου να ΄ναι φτάνει στο τέλος του. Η πτώση της Κασσάνδρας και «η αντιδραστική στάση» των μοναχών κάνουν την κατάσταση απελπιστική, ενώ άγριος, αποφασιστικός ακάθεκτος εισβάλλει ο Μεχμέτ Εμίν πασάς της Θεσσαλονίκης καταστρέφοντας, καίγοντας, σφάζοντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα. Και τότε ο Εμμ. Παπάς θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Μονή Εσφιγμένου, να μπει σε ένα καράβι και να πάρει την κατεύθυνση της Ύδρας, έχοντας μαζί του, το μικρό του γιο τον Γιαννάκη καθώς και το προσωπικό του αρχείο.

Όμως, οι μέχρι τότε κακουχίες, η κούραση αλλά και η απογοήτευση είχαν φθείρει την υγεία του Σερραίου επαναστάτη, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή προσβολή και να πεθάνει, πριν το καράβι φθάσει στην Ύδρα, στην οποία και θάφτηκε το σώμα του στις 5 Δεκεμβρίου 1821 με τιμές στρατηγού. Στις 17/5/66 τα οστά του μεταφέρθηκαν στα Σέρρας και τοποθετήθηκαν στη βάση του ανδριάντα του ήρωα, που κοσμεί την κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα