Βατόπουλος: Η Covid-19 μπαίνει σε φάση χρονιότητας- Θα έχουμε μόνιμα μέτρα

Υποθέτουμε ότι τα επόμενα κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια.

Parallaxi
βατόπουλος-η-covid-19-μπαίνει-σε-φάση-χρονιό-906648
Parallaxi

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας. Συνεπώς δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας.

Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή.

 Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ. 

Οι επισημάνσεις έγιναν από τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο). Η επιδημία, όπως έχουμε δει, λέει ο καθηγητής, εξελίσσεται σε επάλληλα επιδημικά κύματα.

Υποθέτουμε ότι τα επόμενα κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια

«Αυτά τα κύματα κρατούν κάπου δυο-τρεις μήνες, με δύο τρεις μήνες μεσοδιάστημα ηρεμίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Άρα έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι μετά θα έρθει ένα πέμπτο, ένα έκτο, ένα έβδομο κύμα, τα οποία υποθέτουμε, ότι θα είναι πολύ πιο ήπια, διότι ήδη ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό είναι ανοσοποιημένος, είτε από το εμβόλιο, είτε από τη νόσο, είτε και από τα δύο. Δεν είναι απόλυτο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται πιο ήπιος ο ιός. Το είδαμε με τη Δέλτα, που έδινε πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα. Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι πρέπει να περιμένουμε. Λογικά θα επικρατούν οι πιο μεταδοτικές και λιγότερο παθογόνες παραλλαγές, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με την αύξηση της θετικότητας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της έντονης κινητικότητας τις ημέρες του Πάσχα ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι «λογικά θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τύψεις ότι “ξεσαλώσαμε” το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μία νέα φάση. Άλλωστε και ψυχολογικά όταν έχεις μία συνεχή κατάσταση, παύει να είναι οξεία. Και να σημειώσουμε ότι αλλιώς αντιμετωπίζαμε τη μόλυνση πριν από δύο χρόνια και αλλιώς σήμερα, όταν πχ μαθαίνουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι θετικός».

Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη, σήμανε το τέλος στο σκανάρισμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, από την 1η Μαΐου. Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εμβολιασμένοι και μη θα εξακολουθούν να φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

«Και στην Ευρώπη και παγκοσμίως βλέπουμε μεγάλη ύφεση των νέων κρουσμάτων, επομένως είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε πια ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός, ποιες είναι οι ευαίσθητες ομάδες, επομένως τώρα τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Πάνω από όλα πρέπει να προσέξουμε σε εσωτερικούς χώρους, σε χώρους με συνωστισμό, και όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν κάποια συμπτώματα», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στην τηλεόραση του «MEGA».

«Πηγαίνουμε σταδιακά στα προ κοροναϊού στοιχεία της καθημερινότητάς. Πάντως, είναι ακόμα καλό σε εσωτερικούς χώρους να κρατάμε τις μάσκες», πρόσθεσε.

«Οι μάσκες προς το παρόν θα παραμείνουν, θα δούμε μέχρι πότε και που. Ακόμα έχουμε διψήφιους αριθμούς θανάτων και τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων. Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλά κάνουν και μειώνονται τα μέτρα, αλλά οι μάσκες είναι σημαντικές», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την άρση των μέτρων.

«Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά» Σχολιάζοντας το κατά πόσο η άρση των μέτρων είναι μια «νίκη» των ανεμβολίαστων, η ίδια είπε ότι «Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν, και δεν είχαμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού που φτάσαμε, ξέρετε πόσους θανάτους θα είχαμε; Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά».

Μιλώντας σχετικά με την υποχρέωση του ανεμβολίαστου εργαζόμενου για ένα rapid test την εβδομάδα, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Το ένα rapid test για τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο γίνεται επειδή μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και στο χώρο που βρίσκεται να μεταδίδει. Η Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική».

«Αρκετοί φίλοι μου μού λένε μήπως λόγω της τουριστικής περιόδου χαλαρώσουν τα μέτρα και την πατήσουμε; Και μετά ξαναβγούν οι αστυνομικοί και γίνουμε εμείς οι κακοί της παρέας; Αλλά πιστεύω ότι η επιτροπή που χειρίζεται την κατάσταση, κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς», σημείωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

«Παρακινδυνευμένο είναι πάντα το ότι γίνεται άρση μέτρων. Τώρα θα δοκιμαστούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Αν ήταν στο χέρι μου δε θα έκανα ακόμα άρση μέτρων. Έχω πει ότι η μάσκα δεν πρέπει να βγει την 1η Ιουνίου. Το πιστοποιητικό θα το κρατούσα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου», σημείωσε κλείνοντας η κ. Παγώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα