Βέλγιο: «Πράσινο» φως στον εμβολιασμό ανηλίκων από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
βέλγιο-πράσινο-φως-στον-εμβολιασμό-761642
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Bέλγιο: Ναι στον εμβολιασμό των νέων 16 και 17 ετών λέει το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας της χώρας

To πράσινο φως για τον εμβολιασμό των νέων 16 και 17 ετών έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου.

Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν γρηγορότερα, όπως συνέβη και με τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός της εν λόγω ομάδας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 2,16% του βελγικού πληθυσμού, θα συμβάλει στην αύξηση του συνολικού ποσοστού πληθυσμού που εμβολιάζεται και του ελάχιστου στόχου που ορίζουν οι αρχές για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Brussels Times, θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα σχετικά με την πίεση στα νοσοκομεία, καθώς λίγα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας επηρεάζονται σοβαρά από τον ιό.

ΠΟΥ: Σχηματίστηκε επιτροπή ειδικών για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες τρεις υπηρεσίας του ΟΗΕ σχημάτισαν μια ομάδα ειδικών που θα καταρτίσουν ένα παγκόσμιο σχέδιο για την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

Η One Health High- Level Expert Panel, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν στο τέλος του 2020 η Γαλλία και η Γερμανία, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά.

Αυτή η ομάδα ειδικών θα συμβουλεύει τον ΠΟΥ, την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων όπως και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το πώς μπορούν να αναπτύξουν “πλαίσια εκτίμησης κινδύνου και εποπτείας” και να υιοθετήσουν “σωστές πρακτικές προκειμένου να αποφεύγονται και να προετοιμάζονται για επιδημίες ζωονοτικών ασθενειών”.

Η ομάδα των ειδικών θα εξετάζει επίσης τους ενδεχόμενους κινδύνους μετάδοσης στην παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, τις κατασκευές υποδομών, τα διεθνή ταξίδια, το εμπόριο όπως και σε όλες τις δραστηριότητες που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Το πάνελ θα δημοσιεύσει τις πρώτες του συστάσεις αργότερα φέτος.

Η πανδημία covid-19 πιστεύεται ότι ξεκίνησε από ένα δίκτυο πώλησης άγριων ζώων στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Ο πιο κοντινός γενετικά ιός στον SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί στις νυχτερίδες.

Εξάλλου κοινή έρευνα για την προέλευση της covid-19 που διεξήγαγαν η Κίνα και ο ΠΟΥ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο που μελετούσε τους κορονοϊούς και ανέφερε ως πιο πιθανό τρόπο μετάδοσής του ένα ζώο ξενιστή, το οποίο ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα είδη εμπορίου άγριων ζώων όπως και την κατανάλωσή τους , ενώ έχει δημιουργήσει οικολογικούς “φράχτες ασφαλείας” προκειμένου οι άνθρωποι να μην εισέρχονται στο φυσικό περιβάλλον των ζώων.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τρία τέταρτα των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από τα ζώα.

Tί λέει ο ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια;

Η ΕΕ υπέγραψε την τρίτη σύμβαση με την Pfizer/Biontech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου το 2022 και 2023

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρίτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer για 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της covid19. To συμβόλαιο υπογράφεται για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ από τα τέλη του 2021 έως το 2023.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη. «Η έγκαιρη παράδοση των δόσεων είναι διασφαλισμένη χάρη στην εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των ισχυουσών συμβάσεων και των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Επιπλέον, έχει ενισχυθεί η δυνατότητα των κρατών-μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η νέα σύμβαση θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Με την υπογραφή μας, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του! Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας από την απειλή των παραλλαγών και σε επαναληπτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και να προστατεύσουμε τον νεότερο πληθυσμό μας. Εστιάζουμε κατά προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, αλλά κρατάμε ανοικτές τις επιλογές μας».

Ουκρανία: Ο νέος υπουργός Υγείας δεσμεύεται να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο όρισε σήμερα νέο υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύθηκε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 καθώς και να καταβάλει προσπάθειες για την εγχώρια παραγωγή εμβολίων.

Ο Βίκτορ Λιασκό, που ήταν προηγουμένως υφυπουργός Υγείας, αντικαθιστά τον Μαξίμ Στεπάνοφ, ο οποίος αποπέμφθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να προμηθευτεί γρήγορα εμβόλια.

«Το να ξεπεράσουμε την ασθένεια του κορονοϊού είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά μου. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να εμβολιαστούν, να εργαστούν και να ταξιδέψουν», δήλωσε ο Λιασκό στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα θα είναι η οργάνωση εγχώριας παραγωγής εμβολίων.

Η Ουκρανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και υστερεί στην εμβολιαστική της προσπάθεια, με μόνο 964.745 Ουκρανούς να έχουν λάβει την πρώτη τους δόση έως σήμερα, από έναν πληθυσμό περίπου 41 εκατ. κατοίκων.

Ο Σμίγκαλ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μόλις 2,3 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν παραδοθεί έως τώρα στην Ουκρανία. Η χώρα έχει καταγράψει περίπου 2,2 εκατ. κρούσματα και 48.899 θανάτους από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Σχεδόν 1 εκατ. θάνατοι σχετιζόμενοι άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία – Η εικόνα στην Ελλάδα

Πλήγμα κυρίως για τα παιδιά μεταναστών τα κλειστά σχολεία στη Γερμανία

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων στη Γερμανία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έπληξε κυρίως τους μαθητές από οικογένειες μεταναστών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όταν μια δασκάλα είπε στην μητέρα από τη Συρία Ουμ Γουατζίχ ότι οι επιδόσεις του 9χρονου γιου της στη γερμανική γλώσσα είχαν επιδεινωθεί στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που το σχολείο του στο Βερολίνο παρέμεινε κλειστό, εκείνη στενοχωρήθηκε, αλλά δεν εξεπλάγη.

«Το παιδί είχε μάθει γερμανικά γρήγορα και είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνον» είπε η 25χρονη μητέρα δύο παιδιών. «Το ήξερα ότι χωρίς εξάσκηση θα ξεχνούσε ό,τι είχε μάθει, αλλά δεν μπορούσα να τον βοηθήσω».

Ο γιος της τώρα αντιμετωπίζει μια ακόμη σχολική χρονιά σε μια τάξη υποδοχής για τα παιδιά μεταναστών μέχρι το επίπεδο των γερμανικών του να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε τάξη με τους Γερμανούς συμμαθητές του στο σχολείο αυτό της φτωχής συνοικίας Νόικελν του Βερολίνου.

Το κλείσιμο των σχολείων, που στη Γερμανία διήρκεσε περίπου 30 εβδομάδες, από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, σε σύγκριση με μόλις 11 στη Γαλλία, έχει διευρύνει περαιτέρω το εκπαιδευτικό χάσμα ανάμεσα στους μετανάστες και στους ντόπιους μαθητές, όπως υπογραμμίζει το ΑΜΠΕ.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, το ποσοστό των μεταναστών μαθητών που εγκατέλειπαν το σχολείο ανερχόταν σε 18,2%, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Η γεφύρωση αυτού του χάσματος είναι σημαντική, διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες της Γερμανίας να ενσωματώσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο την τελευταία επταετία, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, λένε οι ειδικοί.

Η γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι κομβικής σημασίας.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της πανδημίας για την εσωμάτωση (των μεταναστών) είναι η αιφνιδιαστική έλλειψη επικοινωνίας με Γερμανούς» εξηγεί ο Τόμας Λίμπιγκ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του διεθνούς οργανισμού στον οποίο μετέχουν οι βιομηχανικές χώρες και ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι.

«Τα περισσότερα παιδιά μεταναστών δεν μιλάνε γερμανικά στο σπίτι τους και επομένως η επικοινωνία με ντόπιους είναι σημαντική».

Πάνω από το 50% των μαθητών, που είναι γεννημένοι στη Γερμανία από μετανάστες γονείς, δεν μιλάνε γερμανικά στο σπίτι τους, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 37 χώρες του ΟΟΣΑ, σε σύγκριση με το 35% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 85% μεταξύ των μαθητών που δεν είναι γεννημένοι στη Γερμανία.

Οι μετανάστες γονείς, που πιθανόν να μη γνωρίζουν γερμανικά, συχνά δυσκολεύονται πολύ να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τα μαθήματά τους στην τηλεκπαίδευση και με την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων.

Έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν πιο συχνά κλεισίματα σχολείων καθώς συχνά ζουν σε πιο φτωχικές περιοχές με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης με COVID-19.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες 16 γερμανικών κρατιδίων, που είναι υπεύθυνοι για την τοπική πολιτική στον τομέα της παιδείας, επέλεξαν να κλείσουν τα σχολεία στη διάρκεια και των τριών κυμάτων της πανδημίας, ενώ διατήρησαν ανοιχτά τα εργοστάσια για να προστατεύσουν την οικονομία.

«Η πανδημία αύξησε τα προβλήματα των μεταναστών» λέει η Μόνα Ναντάφ, η οποία ηγείται ενός συμβουλευτικού προγράμματος για μετανάστριες μητέρες, που διαχειρίζεται ο φιλανθρωπικός βραχίονας Diakonie της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών, στο Νόικελν.

«Ξαφνικά χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν περισσότερη γραφειοκρατία, όπως την χορήγηση διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό για το παιδί τους ή το κλείσιμο ενός ραντεβού για εμβολιασμό. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση. Είχαμε ανθρώπους που μας ρωτούσαν αν αληθεύει ότι η κατανάλωση φρέσκου τσαγιού πιπερόριζας προστατεύει κατά του κορονοϊού και αν ο εμβολιασμός προκαλεί στειρότητα» σημειώνει η Ναντάφ.

Η Ναντάφ έφερε σε επαφή την Ουμ Γουατζίχ με την Νουρ Ζαγέντ, μια γερμανίδα μητέρα αραβικής καταγωγής και μέντορα, η οποία την συμβούλευσε πώς να κρατήσει δραστήριους και να δώσει κίνητρα στον γιό και την κόρη της στη διάρκεια των λοκντάουν.

Οι μακροχρόνιες ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος της Γερμανίας, όπως η πλημμελής ψηφιακή υποδομή, που έπληξαν την τηλεκπαίδευση, και η περιορισμένη χρονικά δια ζώσης διδασκαλία, η οποία υποχρέωσε τους γονείς να επωμιστούν την ευθύνη της μελέτης των παιδιών τους, αύξησαν τα προβλήματα για τους μετανάστες γονείς.

Μία χαμένη γενιά μαθητών

Μόνο το 45% από τα 40.000 σχολεία στη Γερμανία είχαν γρήγορο ίντερνετ πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το σωματείο των δασκάλων και καθηγητών, και τα σχολικά μαθήματα τελειώνουν στη 1.30 μμ, σε σύγκριση με τουλάχιστον 3.30 μμ στη Γαλλία.

Τα σχολεία στις πιο φτωχικές συνοικίες έχουν περισσότερες ελλείψεις σε ψηφιακές υποδομές και οι γονείς δεν έχουν χρήματα για την αγορά λάπτοπ ή για μελέτη μετά το σχολείο.

Το διάστημα 2000-2013 η Γερμανία είχε καταφέρει να μειώσει στο μισό το ποσοστό των μεταναστών μαθητών που εγκατέλειπαν το σχολείο, περίπου στο 10%, ενισχύοντας τη βοήθεια μαθημάτων της γερμανικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία.

Αλλά ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι μαθητές από χώρες με κατώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Σουδάν, εντάχθηκαν σε τάξεις γερμανικών σχολείων.

Το σωματείο των δασκάλων και καθηγητών αναφέρει ότι το 20% των 10,9 εκατομμυρίων μαθητών στη Γερμανία χρειάζεται επιπλέον διδασκαλία ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς την φετινή σχολική χρονιά και ο αριθμός των μαθητών που θα εγκαταλείψουν το σχολείο αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τις 100.000.

«Το εκπαιδευτικό χάσμα ανάμεσα στους μετανάστες μαθητές και στους ντόπιους θα διευρυνθεί. Θα χρειαστούμε μαζικές επενδύσεις στην εκπαίδευση μετά την πανδημία, περιλαμβανομένης της στοχευμένης διδασκαλίας, ώστε να αποφύγουμε μια χαμένη γενιά μαθητών» λέει ο καθηγητής Άξελ Πλόινεκε του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Κολωνίας.

Αυστραλία: Η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό μετατρέπει τους πολίτες σε «εύκολους στόχους»

«Εύκολοι στόχοι» είναι οι Αυστραλοί για τον νέο κοροναϊό, προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλιανός Ιατρικός Σύλλογος (AMA), την ώρα που οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ζητούν να ξανανοίξουν γρηγορότερα τα διεθνή σύνορα παρά μια υποτονική εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο Αυστραλιανός Ιατρικός Σύλλογος υπογράμμισε ότι ανησυχεί που πολλοί Αυστραλοί καθυστερούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 λόγω της επιτυχίας της χώρας τους στην εξάλειψη του ιού και κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν μια πιο αποτελεσματική εκστρατεία διαφήμισης.

«Αν δούμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό όπου υπάρχει ένα τσουνάμι της COVID-19 και επίσης την ανάπτυξη παραλλαγμένων στελεχών, εμείς είμαστε εύκολοι στόχοι (…) έως ότου να έχουμε εμβολιάσει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που είναι άνω των 50 ετών», δήλωσε ο πρόεδρος του AMA Κρις Μόι στον ABC Radio.

Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή της σύνορα τον Μάρτιο του 2020 στους περισσότερους από αυτούς που δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, κάτι το οποίο βοήθησε να διατηρήσει τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η Αυστραλία έχει καταγράψει λιγότερα από 30.000 κρούσματα του ιού και 910 θανάτους από την COVID-19.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει εντοπίσει μια σειρά από μικρές συρροές που συνδέονται με παραβιάσεις της υγειονομικής ασφάλειας σε ξενοδοχεία στα οποία απαιτείται να τηρούν καραντίνα δύο εβδομάδων οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα.

Ο AMA σημείωσε ότι η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό αυξάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εστίες αυτές.

Βάσει του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, ο εμβολιασμός των 20 εκατομμυρίων ενηλίκων του πληθυσμού της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες –περίπου το ένα τρίτο από τις 3,3 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες– αλλά παραμένει πίσω από αυτήν σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι βιομηχανίες που επλήγησαν από την πανδημία ασκούν πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τα σχέδια για το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων, το οποίο βάσει του τρέχοντος προγράμματος προβλέπεται να γίνει στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα αυτά, επικαλούμενος την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στο εξωτερικό.

Η Qantas ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυστραλία θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της μόλις ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ευθυγραμμίζουν την επανάληψη των διεθνών τους πτήσεων με τις προσπάθειες ανοσοποίησης στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) βρίσκεται σε συνομιλίες με την αυστραλιανή κυβέρνηση για ένα νέο ψηφιακό πιστοποιητικό που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τα διεθνή ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους Αυστραλούς.

Το γραφείο του Μόρισον δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα του Guardian.

Αργεντινή: Ρεκόρ σχεδόν 40.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, που ανήλθαν σε 39.652 τις προηγούμενες 24 ώρες με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 3.411.160.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 494 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 72.265 νεκρούς.

“Σε μεγάλο μέρος της χώρας” τα νοσοκομεία υφίστανται “μεγάλη πίεση” και “αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντιμετωπίζουμε αληθινό κίνδυνο να μην είμαστε σε θέση να προσφέρουμε περίθαλψη”, προειδοποίησε η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι.

Η κυρία Βιτσότι κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτι για “να μειωθεί η μετάδοση του ιού” και “κατά συνέπεια να έχουμε λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και λιγότερους θανάτους”.

Η κυβέρνηση της χώρας των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων επιδιώκει να επιταχυνθεί η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί κάπου 10,47 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα