Top

Βέμπερ: Nα επιταχυνθεί η διαδικασία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
βέμπερ-nα-επιταχυνθεί-η-διαδικασία-για-742703
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Βέμπερ: Nα επιταχυνθεί η διαδικασία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προέτρεψε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την διαδικασία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάστηκε πολύς καιρός για να κατατεθεί η πρόταση στο τραπέζι, αλλά η (χθεσινή) συμφωνία των κρατών-μελών για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ήρθε την κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να επιταχυνθεί τώρα η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

Ταυτόχρονα, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός δήλωσε ότι «το πιστοποιητικό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκτησης μεγαλύτερης ελευθερίας ταξιδιών στην Ευρώπη και πάλι. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας της κορονοϊού, το πιστοποιητικό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για περισσότερη κανονικότητα. Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού θα ανακτήσουν το δικαίωμα του πολίτη να ταξιδεύει ελεύθερα. Επιπλέον, αυτό θα είναι μια τεράστια ώθηση την τουριστική περίοδο και θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, αλλά και τους μετακινούμενους επαγγελματικά».

Ο Βαυαρός πολιτικός τόνισε τέλος ότι «απαιτείται επίσης μια ουσιαστική προσπάθεια για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η ανάλογη τεχνική βάση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χθες Τετάρτη, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμενοποίησαν τη θέση τους για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το σχεδιασμό του πιστοποιητικού.

Το ψηφιακό πιστοποητικό εμβολιασμού που σχεδιάζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επίσης συμβατό με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Γερμανία – Δραματική έκκληση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»: Να δράσουμε τώρα για να σωθούν ζωές

Έκκληση προς «όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις» να δράσουν «τώρα», προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι επαφές και «να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι» άνθρωποι, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, κάνοντας λόγο για «δραματική κλιμάκωση» της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Γερμανίας. «Κάθε μέρα μετράει», προειδοποίησε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ωστόσο προέβλεψε ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» από το περσινό.

«Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορυφώνεται δραματικά», τόνισε ο κ. Βίλερ και προέβλεψε ότι θα γίνει δυσκολότερη απ’ ό,τι στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. «Πρέπει να δράσουμε τώρα – και απευθύνομαι προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις: Πρέπει οι επαφές να περιοριστούν τώρα, πρέπει τώρα να σπάσουμε το κύμα, προκειμένου να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τρέχουμε με 100 χλμ/ώρα σε έναν δρόμο με στροφές και όριο ταχύτητας τα 100 χλμ/ώρα», συνέχισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Τόνισε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά, με το 17% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μήνες μέχρι να εμβολιαστεί. «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, επισήμανε ότι το 90% των κρουσμάτων αφορά πλέον ττη βρετανική και τις ηλικίες 15-49 ετών.

Σπαν: Κάθε μέρα μετράει

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επανέλαβε τη δέσμευση ότι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του αρμόδιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητή λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ για «έκτακτη» αδειοδότηση του εμβολίου της CureVac, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη δεν υπάρχουν τα στοιχεία». Μαζί του συμφώνησε και ο Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο δρόμος της ενδελεχούς εξέτασης κάθε εμβολίου που έχει επιλέξει η Γερμανία είναι ο σωστός.

Απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των κρατιδίων, ο κ. Σπαν ζήτησε «να μην περιμένουν την ψήφιση της αλλαγής της νομοθεσίας», η οποία θα προβλέπει την επιβολή αυτόματου «φρένου έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να εφαρμόσουν ήδη από τώρα μέτρα περιορισμού των επαφών σε τοπικό επίπεδο. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε μέρα μετράει. Η κατάσταση στις ΜΕΘ γίνεται κάθε μέρα και πιο κρίσιμη. Μόνο τα τεστ και τα εμβόλια δεν επαρκούν», πρόσθεσε και, ειδικά σε ό,τι αφορά τα «γρήγορα» τεστ, τόνισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν ισοδυναμεί με εισιτήριο ελευθέρας», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος υποβάλλεται σε δύο έως τρία τεστ εβδομαδιαίως. Κληθείς να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Σπαν δήλωσε «πάρα πολύ πεπεισμένος» ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

Με εμβόλιο της AstraZeneca θα εμβολιαστεί αύριο η Καγκελάριος Μέρκελ

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca πρόκειται να λάβει αύριο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Welt».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι η 66χρονη Καγκελάριος επρόκειτο να εμβολιαστεί «σύντομα», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημέρα. Εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παρέπεμψε σήμερα σε αυτή τη δήλωση, προσθέτοντας ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μετά τον εμβολιασμό της κυρίας Μέρκελ.

Με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν χορηγείται πλέον σε άτομα κάτω των 60 ετών στην Γερμανία, είναι γνωστό ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ και ο Πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Κύπρος: Εμβολιάστηκαν με AstraZeneca τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου

Έκκληση προς τον κυπριακό λαό να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού απηύθυνε για άλλη μια φορά σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο εμβολιαστικό κέντρο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, όπου εμβολιάστηκαν σήμερα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η εδώ παρουσία του συνόλου των υπουργών, με εξαίρεση εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί λόγω ωριμότητας ηλικίας ή του κ. Χριστοδουλίδη που απουσιάζει και θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα, έχουμε προσέλθει μαζικά, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, προκειμένου όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως, αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο.

Για να στείλουμε ένα μήνυμα πως, οι ελάχιστες παρενέργειες ή των περιπτώσεων παρενεργειών που παρατηρήθηκαν, δεν μπορεί να υπάρξουν ή να αποτελέσουν εμπόδιο στον μαζικό εμβολιασμό που θα δημιουργήσει τις προοπτικές της ανοσίας της αγέλης, όπως αποκαλείται, αλλά και θα δώσει την ευχέρεια να ανοίξει η οικονομία, να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του ο κόσμος, να ζούμε σε μια κανονική ζωή.

Για αυτό είναι χρήσιμο, προς όλους τους πολίτες: μην επηρεάζεστε από τα όσα γράφονται ή από τα όσα λέγονται.

Μέχρι στιγμής, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί πέραν των 38 εκατομμυρίων, με AstraZeneca, και δεν υπήρξαν πάρα ελάχιστες των ελαχίστων παρενέργειες.

Συνεπώς, για άλλη μια φορά καλώ το σύνολο του κυπριακού λαού που παραμένει ανεμβολίαστος: Μην επιλέγετε. Εμβολιαστείτε. Επαναλαμβάνω, αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης το Πάσχα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Η επιδημιολογική ομάδα θα αποφασίσει, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα».

Έκκληση στις ΗΠΑ να ταχθούν υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία

Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν χθες Τετάρτη έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η εξαίρεση αυτή θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές, εξήγησαν σε κοινή επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο η οποία κοινοποιήθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χθες.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», επιχειρηματολόγησε ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Στην επιστολή απευθύνεται η έκκληση στον κ. Μπάιντεν να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και των θεραπειών για τη νόσο που προκαλεί, την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες και τις υπογράφουσες το κείμενο είναι ο Φρανσουά Ολάντ, η Μέρι Ρόμπινσον, ο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ – αντίστοιχα οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Λιβερίας – και η Έλεν Κλαρκ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People’s Vaccine Alliance («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί.

Μηχανισμοί της θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με εμβόλια που περιέχουν αδενοϊό

H συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανάστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων (όλες γυναίκες) που εμφάνισαν θρόμβωση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους. Η θρόμβωση εμφανίστηκε σε φλέβες του εγκεφάλου αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και μεγάλη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων, γεγονός που αυξάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο αιμορραγίας. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από εξέταση 62 περιπτώσεων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε ότι η εμφάνιση θρομβώσεων σε ασυνήθιστες θέσεις (όπως στον εγκέφαλο και τις σπλαγχνικές φλέβες) αποτελεί μία (σπάνια) παρενέργεια στο εμβόλιο AstraZeneca. Αυτό το σύνδρομο των θρομβώσεων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με μία αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη (ένα κλασσικό αντιπηκτικό) όπου εμφανίζεται ταυτόχρονα θρόμβωση αλλά και αιμορραγία με μεγάλη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Το σύνδρομο οφείλεται στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων που μπορεί να συνδέεται και να σχηματίζει σύμπλοκο η ηπαρίνη.

Σε τρεις χθεσινές αναφορές στο περιοδικό New Engalnd Journal of Medicine περιγράφονται περιπτώσεις θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της AstraZeneca είτε με της Johnson & Johnson. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναλύουν τα δεδομένα αυτών των δημοσιεύσεων (https://mdimop.gr/covid19/).

Στη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή αναφορά, 9 από τους 11 ασθενείς ήταν νέες γυναίκες (22 έως 49 ετών). Τα συμπτώματά τους άρχισαν 5 έως 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και παρουσίασαν ένα ή περισσότερα θρομβωτικά συμβάντα (οι 9 είχαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, οι 3 είχαν θρόμβωση σπληνικής φλέβας, οι 3 είχαν πνευμονική εμβολή και 4 είχαν άλλες θρομβώσεις), ενώ ένας ασθενής παρουσίασε θανατηφόρα ενδοκρανιακή αιμορραγία. Οι πέντε ασθενείς εκδήλωσαν, επίσης, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, δηλαδή ανεξέλεγκτη ενεργοποίση των μηχανισμών της πήξης με επακόλουθη εξάντληση των παραγόντων της πήξης που ακολουθείται από αιμορραγία. Αν και κανένας από τους ασθενείς δεν είχε λάβει ηπαρίνη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν θετικά αντισώματα έναντι του συμπλόκου τους παράγοντα 4 ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (γνωστού ως PF4) και της ηπαρίνης και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηπαρίνη. Περεταίρω μελέτες επίσης επιβεβαίωσαν ότι η ενεργοποίση των αιμοπεταλίων συνέβη μέσω της ενεργοποίησης του PF4. Ενδεικτικά, αυτά τα αντισώματα βρέθηκαν σε πολύ υψηλούς τίτλους. Παρόμοια αντισώματα έναντι του παράγοντα PF4 ανιχνεύθηκαν και στις 3 αναφορές. Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι σε ορισμένους ασθενείς η νόσος φαίνεται να ελέγχθηκε με τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικής ανοσορρυθμιστικής αγωγής με γ-σφαιρίνη και κορτιζόνη. Παρόμοια αντισώματα αναπτύσσονται σπάνια σε ασθενείς που λαμβάνουν το αντιπηκτικό ηπαρίνη, όπου εμφανίζεται ραγδαία πτώση των αιμοπεταλίων αλλά ταυτόχρονα και θρόμβωση μετά τη χορήγησή της σε άτομα που έχουν προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί στην ηπαρίνη. Ο μηχανισμός της ανάπτυξης αυτών των αντισωμάτων δεν είναι απόλυτα σαφής στην περίπτωση των εμβολίων και μπορεί να εμπλέκονται διαφορετικοί μηχανισμοί. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αδενοϊοί συνδέονται με τα αιμοπετάλια και προκαλούν ενεργοποίηση αιμοπεταλίων. Η ποσότητα του αδενοϊού σε μία ένεση εμβολίου, όμως, που χορηγήθηκε 1 ή 2 εβδομάδες νωρίτερα φαίνεται απίθανο να συμβάλει στην επακόλουθη ενεργοποίηση αιμοπεταλίων που παρατηρήθηκε σε αυτούς τους ασθενείς, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Όμως, προσθέτουν, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εμβολίου και των αιμοπεταλίων ή μεταξύ του εμβολίου και του παράγοντα PF4 των αιμοπεταλίων θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην παθογένεση των θρομβώσεων. Ένα πιθανό ερέθισμα για την ανάπτυξη αυτών των αντιδραστικών αντισωμάτων έναντι του PF4 θα μπορούσε να είναι ελεύθερο DNA στο εμβόλιο, καθώς έχει φανεί ότι το DNA και το RNA σχηματίζουν σύμπλοκα με τον PF4. Τα σύμπλοκα δεσμεύουν αντισώματα σε ασθενείς με θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη και επίσης προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του συμπλόκου PF4 και ηπαρίνης.

Σημειώνεται, ότι 5 έως 7% των υγιών αιμοδοτών έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του συμπλόκου PF4-ηπαρίνης, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Σε ασθενείς με τυπική θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη είναι υψηλότερα αλλά αρκετά χαμηλότερα από αυτές που παρατηρήθηκαν στο σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra-Zeneca. Σχεδόν όλοι οι υγιείς ενήλικες έχουν μία δεξαμενή Β λεμφοκυττάρων που είναι ειδικά για το σύμπλοκο PF4-ηπαρίνης, όμως η παραγωγή αντισωμάτων που προκαλούν το σύνδρομο της θρομβοπενίας από ηπαρίνη από αυτά τα Β λεμφοκύτταρα ελέγχεται από ρυθμιστικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα «δείχνουν ότι το σύνδρομο, παρόμοιο με την αυτοάνοση προκαλούμενη από ηπαρίνη θρομβοπενία που εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά τον εμβολιασμό με αυτά τα εμβόλια, συνδέεται με ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την άποψη ότι ο εμβολιασμός έχει προκαλέσει το σύνδρομο».

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί περισσότερες οι περιπτώσεις εμφανίζονται στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Διαταραχές του ανοσοποιητικού, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, είναι συχνότερα στις γυναίκες, ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν και υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, οι πιο συχνές αιτίες θρόμβωσης του φλεβών του εγκεφάλου έχουν να κάνουν με καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως η εγκυμοσύνη και η χρήση αντισυλληπτικών. Τα οιστρογόνα μεταβάλλουν τα επίπεδα πολλών παραγόντων πήξης που μπορεί να προκαλούν προδιάθεση προς θρομβώσεις. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ορισμένες από τις μεταβολές στην πήξη μετά από τον εμβολιασμό με ορισμένα από τα εμβόλια COVID-19 είναι πιθανό να δρουν σε συνδυασμό και με την επίδραση των οιστρογόνων στην πήξη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα