Βενεζουέλα: Σοκ από τον αριθμό θανάτων λόγω διακοπής ρεύματος στα νοσοκομεία
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα.
Τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 2019 και του 2021 σε νοσοκομεία της Βενεζουέλας εξαιτίας διακοπών του ρεύματος, αποκάλυψε χθες Τετάρτη η Εθνική Έρευνα για τα Νοσοκομεία (EHN), που προσυπέγραψαν η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής και η αντιπολίτευση.
«Το 2019, ο συνολικός αριθμός θανάτων που μπορούσαν να αποδοθούν στις διακοπές της ηλεκτροδότησης ήταν 17, το 2020 ήταν 75 και στα τέλη του 2021 ήταν 141», με άλλα λόγια το άθροισμά τους έφθασε τους 233 την υπό μελέτη περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα.
Στην έρευνα συμμετείχαν ιατροί των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας. Άρχισε το 2014 με σκοπό να κατανοηθούν οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, που αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών, διακοπές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Οι συντάκτες της έρευνας, που ανήκουν στη ΜΚΟ Médicos por la Salud («Γιατροί για την Υγεία»), άρχισαν να καταμετρούν τους θανάτους εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος μετά το blackout του 2019, το οποίο είχε διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
Ασθενείς «πέθαναν διότι είχαν ανάγκη αδιάλειπτη τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής» ή «επειδή έπρεπε να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση αλλά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο εσωτερικό νοσοκομείου επειδή δεν λειτουργούσαν οι ανελκυστήρες», κατά την έρευνα.
Η αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2021 πιθανόν οφειλόταν στην πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το κείμενο.
«Όταν πρόκειται για νόσο του αναπνευστικού συστήματος, οι ασθενείς που βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση χρειάζονται μόνιμη τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής για αρκετές ημέρες. Οι διακυμάνσεις της τάσης είχαν προφανώς συνέπειες» που αποδείχθηκαν μοιραίες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με συχνές και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης για μια δεκαετία. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τις αποδίδει σε ενέργειες δολιοφθοράς και στα προβλήματα εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που έχουν σκοπό να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία. Ειδικοί χαρακτηρίζουν την ενεργειακή κρίση στα νοσοκομεία αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και χρόνιας έλλειψης επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ