Βενιζέλος για υποκλοπές: «Διασυρμός της εφαρμογής του Συντάγματος»

Σταθόπουλος: «Αυτός που αρνείται να αποκαλύψει γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης, παρανομεί»

Parallaxi
βενιζέλος-για-υποκλοπές-διασυρμός-τ-920941
Parallaxi

Στην πλήρη αποδόμηση των επιχειρημάτων του κυβερνητικού στρατοπέδου, με σκοπό το κουκούλωμα και την υποτίμηση της σοβαρότητας του σκανδάλου των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων με τη βούλα του Μαξίμου, προχώρησε για μία ακόμη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μίλησε στο πάνελ εκδήλωσης της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ με θέμα «Συνταγματικές/Θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου», που οργανώθηκε με αφορμή το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο παρακολουθήσεων των προσωπικών συνομιλιών πολιτικών όπως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του Τομεάρχη Προ.Πο. Του ΣΥΡΙΖΑ.ΠΣ Νίκου Σπίρτζη, καθώς και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Χαρακτηριστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στην τοποθέτησή του ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και οι επιτυχημένες ή μη απόπειρες παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator συνιστούν «διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος και της έννοιας των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος».

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, η Εξεταστική Επιτροπή συνιστά την ανώτερη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου και τυποποιείται στο άρθρο 68 του Συντάγματος, επίσης με βάση τα εδάφια ά και ΄β στο άρθρο 68 του Συντάγματος προβλέπονται οι κοινές εξεταστικές και εκείνες που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα, αντίστοιχα. Υπό αυτή την έννοια, δεν ευσταθεί κανένα πρόσχημα της κυβέρνησης ή φίλα προσκείμενων ΜΜΕ για την απόκρυψη των σκοπών και των αποτελεσμάτων της «νόμιμης επισύνδεσης» του Νίκου Ανδρουλάκη στο όνομα του «απορρήτου» για την «εθνική ασφάλεια», αφού οι Επιτροπές που έχουν ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα χρειάζονται την ψήφο απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή όλων των βουλευτών και εφόσον συγκροτηθούν δεν ισχύει το απόρρητο, καθώς η Ολομέλεια δίνει την εντολή αυτό να αρθεί προκειμένου να ασκηθεί ο έλεγχος.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος στην περίπτωση των υποκλοπών η κυβέρνηση δεν θεώρησε ότι, εμπίπτει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας και ψήφισε «παρών». «Άρα δεν εμπίπτει στα απόρρητα για λόγους εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Εδώ σταματά όλη η συζήτηση», υπογράμμισε.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν περιορίστηκε ωστόσο σε αυτό και έβαλε κατά του εισαγγελέα της ΕΥΠ, τα επιχειρήματα του οποίου χαρακτήρισε αντισυνταγματικά και τόνισε ότι «η έκδοση εισαγγελικής πράξης άρσης του απορρήτου είναι ειδικού χαρακτήρα ενέργεια και απαιτεί βούλευμα δικαστικού συμβουλίου».

Ανέφερε ακόμη ότι, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο χάρη στην ασυλία τους και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.

Αναφερόμενος στην ΑΔΑΕ και στο εάν παραβίασε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη ότι, η νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει ότι η υποχρέωση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, να ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και να κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνη, υπερκαλύπτεται από την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, παραβιάζει το νόμο.

Μιχάλης Σταθόπουλος: Αυτός που αρνείται να αποκαλύψει γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης, παρανομεί

Κόλαφος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, επίτιμου καθηγητή Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκού Μιχάλη Σταθόπουλου, που έβγαλε στα μανταλάκια τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι, ως επικεφαλής της ΕΥΠ έχει ο ίδιος αντικειμενικές ευθύνες για την υπόθεση.

«Δεν βρέθηκε τίποτα για τον Ανδρουλάκη. Η παρακολούθηση του απέβη άκαρπη, γιατί εάν είχε βρεθεί κάτι μεμπτό για αυτόν, τότε η εικόνα του πολιτικού σκηνικού σήμερα, θα ήταν διαφορετική. Θα ήταν ύποπτος. Άρα αφού δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον του, δεν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας και άρα έχει δικαίωμα, να πληροφορηθεί, για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν. Είναι θέμα κράτους δικαίου. Και όχι μόνον ο Ανδρουλάκης, αλλά κι εμείς έχουμε δικαίωμα να μάθουμε. Και ο πρωθυπουργός το είπε. Άρα, αυτός που αρνείται να αποκαλύψει γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης, παρανομεί και όχι μόνον παρανομεί, αλλά πρέπει να ξέρει κι ότι αυτό είναι παράνομο. Επομένως υπάρχει αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, άρα είναι και ποινικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθόπουλος.

«Eίναι η ώρα της Δικαιοσύνης», τόνισε ο πρώην Υπουργός, λέγοντας ότι, για την υπόθεση διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών «το Πλημμελειοδικείο Αθηνών είναι το αρμόδιο όργανο. «Δηλαδή ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, έχει δικαίωμα να δίνει γενικές οδηγίες και συστάσεις και όχι να παρεμβαίνει στα καθήκοντα του Πλημμελειοδικείου». Και έσπευσε να προσθέσει με ένα αιχμηρό σχόλιο: «Πιστεύω ότι, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο κ. Ντογιάκος, δεν θα δεχτεί να επαναλάβει το παράδειγμα του προκατόχου του κ. Κόλλια».

Αναφορικά με τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε: «Για το τι έπρεπε να πράξει ο πρωθυπουργός, θα κάνω νομική αξιολόγηση. Είναι ο επικεφαλής της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός. Αρα και την αντικειμενική και την πολιτική ευθύνη, για τις παρακολουθήσεις, την έχει ο πρωθυπουργός και γιά το Γενικό Γραμματέα του γραφείου του. Θα αντιστρέψω αυτό, που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι, δεν ήξερε. Τι έπρεπε να κάνει εκ των υστέρων, που το έμαθε? Να είχε καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη να του δώσει το φάκελο της παρακολούθησής του. Και αν κατέστρεψαν το φάκελο, όπως ακούω, να ασκήσει τις νόμιμες ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ και να τους παραπέμψει στον εισαγγελέα.

Πιθανολογώ ότι, δεν θα υπήρχε αναφορά σε θέματα εθνικής ασφάλειας, άρα η καταγραφή Aνδρουλάκη ήταν αναιτιολόγητη. Αλλά έστω ότι υπήρχε επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, θα έπρεπε να παραδεχτεί ο πρωθυπουργός ότι τελικά δεν υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας και να παραιτηθεί.

Αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας, που θα κριθεί από το λαό… To θέμα της άρσης απορρήτου είναι θέμα κράτους δικαίου και όχι δευτερεύον, όπως και το θέμα της απλής αναλογικής είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού».

Για παραίτηση της κυβέρνησης μίλησε και ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Υπουργός, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Γιατί προσέλαβε τέτοια έκταση η υπόθεση των υποκλοπών; Eχουμε ομολογημένη υποκλοπή για πρώτη φορά και δεν μιλάμε για το predator, αλλά για την ΕΥΠ. Γιατί η EYΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και δεν μεσολάβησε κάποιος υπουργός. Και μαθεύτηκε τυχαία. Το τυχαίο δείχνει ότι, είμαστε απροστάτευτοι και μας εμβάζει σε ανησυχία. Κραυγαλέα τα ψέμματα της Κυβέρνησης.

Ποια οδό πρέπει να ακολουθήσουμε, για να προσεγγίσουμε το θέμα? O κανόνας είναι ο σεβασμός της προσωπικής ζωής και της ελευθερίας και η εξαίρεση οι παρακολουθήσεις. Από την εποχή της Μπάιντερ Μάινχοφ, οι Γερμανοί μιλάγανε για “ζωτικό συμφέρον”, που έπρεπε να προκύπτει, για να γίνονται παρακολουθήσεις. Άρα γενικός κανόνας είναι η ελευθερία και εξαίρεση οι παρακολουθήσεις. Aν αποδειχτούν αληθινά όσα αποκαλύφτηκαν, δεν μπορεί να σταθεί καμία κυβέρνηση. Οφείλει να παραιτηθεί και δεν χρειάζεται το τυπικό στοιχείο της ψηφοφορίας στη Βουλή, γιατί σε όλες τις σοβαρές χώρες, η αποκάλυψη ενός τέτοιου μείζονος σκανδάλου θα οδηγούσε σε παραίτηση».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα