ΒΙΝΤΕΟ: Τα «ανήσυχα πόδια» του Πούτιν προκαλούν νέα ερωτήματα
Φουντώνουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του
Νέα ερωτήματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε η εμφάνιση του προέδρου της Ρωσίας ενώπιον νέων την Δευτέρα.
Αυτό που προκάλεσε για άλλη μια φορά προβληματισμό ήταν τα «ανήσυχα πόδια» του Πούτιν, εικόνες που έχουν καταγραφεί και τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος αδυνατούσε να κρατήσει ακίνητο το αριστερό του πόδι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας κινούσε μάλλον ασυνήθιστα το αριστερό του πόδι ενώ με τον ίδιο ασυνήθιστο τρόπο είχε ακουμπήσει και το αριστερό του χέρι στην καρέκλα στην οποία καθόταν.
Παρόμοιες εικόνες είχαν καταγραφεί, μάλιστα, πριν από λίγα 24ωρα όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισκεφθεί σχολείο στο Καλίνινγκραντ.
Τότε ο Ρώσος δημοσιογράφος του BBC, Ιlya Barabanov είχε αναρωτηθεί: «Τι συμβαίνει με τα πόδια του;; Δεν είναι πέντε χρονών. Πρέπει να υπάρχει ιατρική εξήγηση για αυτό».
Τι είναι το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών» από το οποίο μπορεί να πάσχει ο Πούτιν
Θεωρείται ως μία επιτακτική ανάγκη κίνησης των ποδιών με ή χωρίς δυσάρεστη αίσθηση. Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους εφήβους. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για την διάγνωση:
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται στην ηρεμία, δηλαδή μετά από πολλή ώρα στο κρεβάτι ή στην καρέκλα και βελτιώνονται με την κίνηση όπως με το τέντωμα των ποδιών, το τρίψιμο ή το περπάτημα. Η ανακούφιση διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα τα άκρα κινούνται.
Οι ασθενείς περιγράφουν το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών» ως μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, όπως ανατριχίλα, ανησυχία, κράμπα, τράβηγμα και φαγούρα, ρεύμα. Προκαλεί σοβαρή διαταραχή του ύπνου με επακόλουθη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και αίσθημα κόπωσης.
Αν και η αιτία του δεν είναι γνωστή, ωστόσο, κάποιες παθήσεις σχετίζονται με το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Αυτές είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η έλλειψη σιδήρου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και τα ρευματολογικά νοσήματα. Υπάρχουν επίσης και κάποια φάρμακα που ενοχοποιούνται όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά καθώς και οι μεγάλες δόσεις καφείνης.