Featured

ΒΙΝΤΕΟ- Λίβανος: Σκηνές χάους χθες στη Βηρυτό- Τι θα συμβεί σήμερα

Τι προγραμματίζουν οι διεθνείς ηγέτες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην πληγείσα πόλη.

Parallaxi
βιντεο-λίβανος-σκηνές-χάους-χθες-στη-β-638500
Parallaxi

Παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα σύνοδο κορυφής, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στη Βηρυτό.

Ειδικότερα, διεθνείς ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σήμερα, Κυριακή, προκειμένου να αυξήσουν τη βοήθεια προς τη Βηρυτό μετά τη μαζική έκρηξη που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου την Τρίτη.

Το συνέδριο- που δημιουργήθηκε από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη- ξεκινά στις 14:00, ώρα Λιβάνου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στην κλήση.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η έκρηξη στην αποθήκη, στην οποία είχαν αποθηκευτεί 2.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε ζημιά έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισ. Λίρες).

Η έκρηξη στέρησε τη ζωή από τουλάχιστον 158 ανθρώπους, ενώ 5.000 είναι οι τραυματίες και 300.000 οι άστεγοι.

Χθες, Σάββατο, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα σε διαδηλωτές που έριχναν πέτρες και άλλους διαδηλωτές να εισβάλλουν σε κυβερνητικά υπουργεία.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είπε ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές ως έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι ο Λίβανος είχε ήδη βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση και αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού πριν από την έκρηξη της Βηρυτού.

Ένα αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, τροφοδοτούμενο από την οικονομική κατάσταση και το νόμισμα που είχε καταρρεύσει.

Τι θα συμβεί σήμερα, Κυριακή;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Βηρυτό την Πέμπτη και ανακοίνωσε ότι επιθυμούσε να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια για τη χώρα.

Μια δήλωση από το προεδρικό παλάτι της Γαλλίας αναφέρει ότι η σημερινή διάσκεψη “θα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους κύριους διεθνείς εταίρους του Λιβάνου και να οργανώσει αλλά και να συντονίσει την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα”.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κίνα, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί άλλοι καλούνται να δώσουν επίσης “το παρών”.

Σε μια σειρά από tweets, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι είχε συζητήσει το «καταστροφικό συμβάν» στη Βηρυτό με τον Εμάνουελ Μακρόν και ότι θα συμμετείχε και ο ίδιος στην κλήση.

“Όλοι θέλουν να βοηθήσουν!” έγραψε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί για βοήθεια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έστειλαν πλοία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και υλικό, ώστε να βοηθήσουν την πληγείσα πόλη. 

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζήτησαν περισσότερη βοήθεια και προειδοποίησαν για την τεράστια πρόκληση που επέρχεται.

Πολλά σπίτια δεν διαθέτουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για έλλειψη τροφίμων, τη στιγμή που οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονται στη χώρα.

“Οι ανάγκες είναι άμεσες και είναι τεράστιες”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef, Μαρξί Μερκάδο, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Παρασκευή.

Τι συνέβη στις διαμαρτυρίες;

Μεταξύ 5.000 και 10.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκαν για διαδηλώσεις, χθες, Σάββατο, έτοιμοι να δείξουν την οργή τους και επίσης να φέρουν στη μνήμη τους τα θύματα της έκρηξης.

Οι αψιμαχίες ξεκίνησαν νωρίς, με την αστυνομία να ανταποκρίνεται.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης για μία διαδήλωση, ώστε να ασκήσουν κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση του Λιβάνου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: “Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε.”

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε εν τω μεταξύ στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης, κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση, της καταστροφικής έκρηξης που έπληξε την πόλη.

Περίπου 7.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, ενώ ένας έφηβος λιποθύμησε, από τη χρήση των δακρυγόνων της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση,” ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι.”

“Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης,” δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

Ένας αστυνομικός πέθανε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού κυνηγήθηκε εκεί από διαδηλωτές.

Ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός είπε ότι αντιμετώπισε 117 τραυματίες στη σκηνή. Άλλοι 55 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά υπουργεία και στα κεντρικά γραφεία της τραπεζικής ένωσης της χώρας.

Επιδρομές ξεκίνησαν μετά από μια ομάδα ανθρώπων που φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα και έκαψε ένα πορτρέτο του Προέδρου Μισέλ Άουν, μπήκε στο υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε να καταληφθούν όλα τα υπουργεία.

Σύμφωνα επίσης με αναφορές, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποσύρει τους διαδηλωτές από τα κτίρια.

Καθώς σκοτείνιαζε η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Οι διαδηλωτές έδειχναν να μην έχουν τίποτε να χάσουν ήταν αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι το τέλος.

O πρωθυπουργός Ντίαμπ πρότεινε πρόωρες εκλογές. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού κι ενώ διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Η έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου στοίχισε τη ζωή σε 154 ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 5.000 άνθρωποι.

Το ωστικό κύμα κατέστρεψε ένα τμήμα της Βηρυτού.

Η στάση των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα των διαδηλωτών στον Λίβανο να διαμαρτύρονται ειρηνικά και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν τη βία, γνωστοποίησε απόψε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Η πρεσβεία ανέφερε, επίσης, σε ένα tweet ότι ο λαός του Λιβάνου «αξίζει ηγέτες που τον ακούν και αλλάζουν πορεία για να ανταποκριθούν στα λαϊκά αιτήματα για διαφάνεια και λογοδοσία».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα